Pozdrav i da ja lanem koju, igrom slucaja sam pre neki dan trimovao model prijatelju za koji se posle sletanja ispostavilo da ima ugao krila u minusu 10 stepeni , i za vreme leta je bilo cupavo samo problemi i simptomi nisu ni slicni onom sa snimka. Model nije pajper ali je ta kategorija visokokrilac sa nosecim profilom. I ponasao se tako da je ravno leteo sa 80 posto navucenom komandom dubine, bez kovita zaokreta i slicnih vratolomija , nije bilo lako sleteti ga i leteti ali opet kazem ni slicno onome na snimku. Idemo dalje , imam pajpera iz Karl Goldbergovog kita, i to njih 4 dosad napravljenih od cega jedan uvecan na 3 metra razmaha i lete perfektno, jednog od njih je leteo drug na letenju u zemunu. I kad se gleda u njih kao na onim slikama izgleda kao da je rep pozitivan u odnosu na krila, sutra kacim slike sad je kasno. I svaki je vukao na dole i svaki je trazio trim na gore. Cudilo me je to al trimovanje je radilo radnju.
Ono sta ja mislim u vezi onog problema mogu biti samo 2 stvari.
1 Repat model i to ne malo
2 Komande koje zaglavljuju (manje verovatno ,nebi bas toliko divljao)
Problem mogu resiti vrlo brzo i lako samo da sam pored modela i da ga izanaliziram ,ovako na daljinu to je igra gluvih telefona.
Taj model MORA leteti kao maciji kasalj i tu nema price.
Na pocetku modelarske karijere imao sam model koji je imao rep negativan 10 tak stepeni i isto, samo je penjao nenormalno i leteo ravno sa 50 posto palicom od sebe bez ikakvih problema.
Skoro sam 100 posto siguran da onom pajperu treba pomerati teziste napred.
Pitanje za vlasnika , odakle je i ako je blizu sr. mitrovice mogu pomoci.
Pozdrav