RAZNO > MATERIJALI / TEHNIKE OBRADE U MODELARSTVU

Zica za secenje stirodura?

<< < (5/16) > >>

sasa:
Hvala savo na opsirnom i detaljnom odgovoru  :)aplauz

sloba_b:
kantal imas na limundu i to  duzine po zelji

nedbojsa:
Ima par stvari o cekasu i kantalu gore iznešenih sa kojima se ne slažem pa bi čisto iz iskustva da dam par objašnjenja.

Većina grejača napravljenih kod nas u maloj privredi su katal i kod nas je gotovo nemoguće nabaviti Ni-Cr žicu u narodu znanu kao cekas ili prohrom u promerima manjim od 0,8mm. Inače cekas žicu ali  pod nazivom prohrom žica nabavljiva je u u pčelarskim radnjama (neznam čemu im služi ali je ima), istu takvu žicu ali nešto većeg promera imate na buvljacima na kilo prodaju kao prohrom žicu za Co2 aparate za varenje mislim da je 1mm najtanja koja se može naći za varenje.

Cekas ima prednost, a to je mogućnost mekog lemljenja to je ujedno i mana lako se lemi pošto ne stavara sloj oksida koji štiti žicu od pregorevanja, za razliku od cekasa katnal ima aluminijum u svojoj leguri kao što je gore i napisano i aluminijum u kantalu u dodiru sa vazduhom momentalno stvara sloj aluminijum oksida koji je štiti od pregorevanja ali i onemogućava lemljenje svako ko je probao da zalemi aluminijum zna o čemu pričam. Prednost kantala je još i to što oksidni sloj aluminijuma sprečava lepljenje nagorelog ekspandiranog polistirena, propilena, polietilena... prilkom sečenja.

Inače kanatal žicu u gotovo svim promerima prodaje Termovračar ali ne manje od kalema tako da bi bilo najbolje da se skupi par ljudi i kupi kalem. Mislim da je 0,5mm kalem oko 3000 ili 3500 din ali tu ima gotovo 10km žice, dosta davno sam kupovao od njih žicu, ali promera 0.15mm e tu tek ima desetine kilometara za života je neću potrošiti :big smile.

Dusan.S:

--- Quote from: Nitronen on January 10, 2012, 10:11:24 AM ---Dobro je kad ima puno rezervnih varijanti. Juce mi je jedan prodavac dao predlog da mogu da probam i sa bakarnom zicom i lemilicom. Da se od zice napravi profil, pa mozda to nekom bude zgodno za manje profile.

--- End quote ---

Pošali mi adresirani koverat na adresu: Stojković Dišan. Trg pukovnika Gavrilovića 2. 37000 Kruševac, i dobićeš traženu žicu u više debljina po nekoliko metara, na poklon.
    Pozdrav iz Kruševca.

Nitronen:
Hvala puno Dusane, upravo mi je jutros stigla zica koju sam od Save takodje dobio na poklon. Pa sada ne ide da gomilam ;) Ali ponudjen kao pocascen, hvala puno obojici!

Takodje hvala svima na iscrpnim savetima!

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version