RAZNO > MATERIJALI / TEHNIKE OBRADE U MODELARSTVU
Zica za secenje stirodura?
mad_mangod:
Nece ti to uspeti a namucices se puno. Ovde imas sve napisano i objasnjeno jer smo se svi mucili i ovo ti je najlaksi nacin.
mikula:
Poenta propuštanja struje kroz žicu za rezanje stirodura je da se žica celom svojom zapreminom ravnomerno zagreva. Tada joj je i temperatura celom dužinom približno ista, pa samim tim i sposobnost rezanja.
Zašto ne vredi žicu grejati samo sa kraja (krajeva) - zato što se u tom slučaju toplota probija kroz mali poprečni presek rezne žice, a gubi kroz njenu relativno veliku površinu. Dakle i temperatura će rapidno da opada duž žice ... princip je zato primenljiv samo za sasvim kratke žice.
Možeš na internetu naći brojne primere gde ljudi "vrućim nožem" seku stirodur, ali te sprave imaju daleko veći poprečni presek u odnosu na sopstvenu dužinu, nemaju ni izbliza tako lep rez kao grejna žica i zahtevaju drugačiji pristup i spretnost korisnika.
tibeteagle:
Mikula bravo na tačnom i jasnom objašnjenju. (thumb)
jovule:
Probao, uverio se i batalio... problem resen, cak sam u komsiluku u najblizoj prodavnici sticajem okolnosti, nasao spiralnu zicu koja se ugradjuje u grejace (1.5e, jedno 6-7 m se moze izvuci). Plasticne armirane vodovodne cevi, jedan transformator dobijen iz obliznjeg TV ervisa, prekidac i to je to... problem resen... Poceo sam sa izradom jednog DLG-a, ali o tome u drugom post-u. :mhm
igorpl:
Ja ne vidim čemu muka?
Ja sam ceo moj problem rezanja stirodura rešio žicom iz kineskog fena od 300 dinara u kome ima žice jedno 20 m i univerzalnim ispravljačem od 1000 mA ili ti 1A.
Jednostano ako ti treba duža žica samo prebaciš napon na više.
Ja sam vrlo lepo sekao sa tom tankom žicom na 6V a kada je duža postavim na 9 ili 12 a žica je čini mi se ispod 1 mm debljine.
A ko hoće da se zeza sa debljom žicom ima je u grejačima za kvarcne koji koštaju 150 dinara komad samo onda mora ozbiljnija struja da ide tj veći trafoi i slično.
Nikakve muke i mudrologije.
Kakve lemilice kakvi bakrači. Najednostavniji mogući metod i tačka.
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version