RC MODELI AVIONA - SUS > TRENAŽNI MODELI
Alpha 40 Trener model Hangar 9
IvanGrozni:
--- Quote from: zajko on May 21, 2012, 11:32:19 PM ---Mali savet... Alfa nema tu manu da penje sama na gasu, to obicno radi Piper Cub J-3... ali nesto verovatno nije dobro podeseno ili utrimovano... Probaj prvo vizuelno da li je horizontalac ravan kad je ukljucena stanica i avion, na zemlji normalno, i da je trimer elevatora na nuli...
Zatim proveri CG, ako je repatiji bar malo, eto razlog... a ako je sve ovo dobro, a trebalo bi da nesto nije dobro podeseno... ili je padao, pa je nesto drugo pomereno...
Sretno ! (<--)
--- End quote ---
Model nije padao i nije popravljan. Proveriću sve ovo što si naveo, mada sam za elevator siguran da je OK. Proveriću i CG sa polu punim (ili polu praznim) rezervoarom. Javljam o sledećem letu. Hvala na savetima. :)
IvanGrozni:
Model sam ponovo leteo kod Zajka u Maloj Ivanči. Primetio sam da se samo jednom propeo. verovatno zbog vetra.
Sve pohvale za model. Jak, izdržljiv, upravljiv, a sve to je iz jednog drugog razloga.
Naime u toku leta motor se sam ugasio. Nisam mu naglo dodao gas, pa da se kaže da sam ga ugušio. Uglavnom pored mene je bio ivanmagd, koji je uspeo da ga okrene i prinudno prizemlji na travu. Srećom model je bio na visini, pa je imenjak uspeo da mu obezbedi dovoljno brzine. U toku ovog prvog prizemljenja nije bilo štete na modelu.
Drug let, opet ide kako treba. Pravim prilaze pisti i u jednom trenutku ponovo se motor sam od sebe gasi. Pustio sam ga da ide napred i sleteo sam ga u kukuruz, srećom tek je nikao iz zemlje. opet nije bilo štete na modelu, samo se prednji točak iskrivio na unutra, ne puno. To je već sređeno.
posle ovog drugog leta nisam ga leteo.
Mene i ivanmagd je zbunilo što se motor ugasio dva puta.
Prvi put kada se motor ugasio i uspešno sleteo, približio sam se modelu i čuo da jedan servo radi sam od sebe. Nisam primetio koji, jer se eleroni, alavator i ruderr nisu pomerali. Nisam se ni setio servoa gasa.
Drugi put , dok sam se približavao modelu, opet ista priča. Jedan servo se čuje da radi. Pogledam u motor kad ono (:sok:) servo zatvara i otvara dovod vazduha u motor. Nekoliko puta je to uradio i onda stao. Verovatno je servo u oba slučaja doveo do prekida rada motora, kada je nekontrolisano počeo da otvara i zatvara dovod vazduha i prvi put kada je to uradio motor je stao.
Model će biti prizemljen dok ne zamenim servo gasa.
Bez obzira na ova dva uspešna peha, koji su po mom mišljenju uzrokovani servoom, model je odličan.
Možda je neko imao slično iskustvo?
zajko:
A jel si ga palio nakon onog zajednickog stelovanja kad smo mu malo uvili drugu diznu, lepse je primao gas, ako se nevaram...
Ovo drugo smem da se kladim da je otisao servo gasa, kad radai nekontrolisano, to nam se vec desilo pre neki dan na SoloStaru, isti delovi kao i na alfi, nakon stavljanja novog, ali stavili smo DS821 SPEKTRUM, sve fercera ko ludo :_D...
Ako je motor dobro podesen ne bi moglo da ga nepravilan rad servoa ugasi, ti sigurno nisi podesio gasenje motora preko stanice ? niti bi trebalo da ga greskom ne ugasis u toku leta
Poz Zajko
IvanGrozni:
--- Quote from: altomano on June 05, 2012, 02:45:03 PM ---Jel stanica ispravna, mozda nesto nije uredu sa potenciometrom za gas ili je otisao servo gasa ?
--- End quote ---
Stanica bi trebalo da je ispravna. Leteo sam i F22 i nisam primetio bilo šta čudno.
--- Quote from: zajko on June 05, 2012, 03:00:24 PM ---A jel si ga palio nakon onog zajednickog stelovanja kad smo mu malo uvili drugu diznu, lepse je primao gas, ako se nevaram...
Ovo drugo smem da se kladim da je otisao servo gasa, kad radai nekontrolisano, to nam se vec desilo pre neki dan na SoloStaru, isti delovi kao i na alfi, nakon stavljanja novog, ali stavili smo DS821 SPEKTRUM, sve fercera ko ludo :_D...
Ako je motor dobro podesen ne bi moglo da ga nepravilan rad servoa ugasi, ti sigurno nisi podesio gasenje motora preko stanice ? niti bi trebalo da ga greskom ne ugasis u toku leta
Poz Zajko
--- End quote ---
Zajko nakon onog poslednjeg štelovanja, motor je malo radio i nisam hteo da letim da na iskušavam sreću treću put.
Podesio sam gasenje motora preko stanice i to radi.
sasacacak:
Lep model. Da li preporucujete pocetniku ovaj model?
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version