RAZNO > MATERIJALI / TEHNIKE OBRADE U MODELARSTVU
Topolov šper
vpilic:
O tome sam pricao... Bio je bolji kad sam ga poslao u subotu a evo cak i u samom transportu za 2-3 dana se jos vise iskrivio (nije bio prav ali ne ni toliko kriv :sljus). Probaj da ga ispeglas (fiu)
Sve u svemu cuo sam se sa ljudima od kojih uzimam i cekam ovih dana da me pozovu kako bih na licu mesta porazgovarao o problemu koji imam. Javicu vam sta su mi oni rekli.
Ako mogu da ga rese OK, ako ne onda to je sto je. Makar znate sta dobijate. (pijemo)
Pozz...
mirce:
Hvala Vladimire u svakom slučaju, i ovakav šper se može iskoristiti za mnoge delove.
Pozdrav
Mirče
Sava:
Neznam u čemu je problem, nabavljao sam šper iz Austrije u dimanziji kao što mi je Vlada poslao i isto se krivio . Mora se držati u horizontalnom položaju između dve ploče iverice i opteretiti. Tek kad zatreba vadi se potrebna količina.Poslednje što sam radio od tog špera je Pajper gde je korištena kompletna dužina table koju mi je poslao Vlada (100cm)Tek kada se zatvori konstrukcija šper legne na svoje mesto.Ako je dimenzija pozicije velika, onda to nije za taj šper nego deblji šper.
Neznam, ja sam prezadovoljan i hvala Vladi na trudu da nam udovolji. Naravno da mora biti skladišten u suvoj prostoriji. U Mitrovici postoji fabrika špera i oni ne proizvode šper od 3mm. Jadan od razloga je i to što se krivi, a kupac hoće ravan.
Suma sumarum, vredi raditi sa tim šperom. Kada mi zadreba, biću slobodan da se obratim Vladi. :)aplauz
presko:
Браво Саво. Прави моделарски приступ.
miša2002:
Bilo koji šper, ako se neadekvatno skladišti, je podložan krivljenju, više ili manje. Što je materijal mekši i lakši, to je vitoperenje-krivljenje veće ! Balza se ne računa, jer je njena struktura sasvim drugačija...
Promena vlažnosti vazduha je najveći neprijatelj. Promena temperature, skoro da ne utiče, ako je vlažnost vazduha konstantna.
Ukratko, da kažem, ne preporučujem korišćenje onima koji nemaju iskustva u primeni raznih materijala i njihovim međusobnim kombinacijama !..
Apsolutno ne savetujem njegovo korišćenje za bitne konstruktivne delove, ali kao pomoćni nosači, ispune i tome slično, je vrlo upotrebljiv, pogotovo, ako se kašira "plemenitijim" materijalom ili presvuće epoksijem...
Topolov šper je jako lak materijal (poprilično je lakši od brezovog), ali su mu mehaničke osobine jako loše...
Generalno, može se koristiti i u modelarstvu, ali što dalje od konstruktivnih delova-elemenata !
A može i ovako; vrlo upotrebljiv materijal, pogotovu ako znamo kako ga iskoristiti !!!
KAKO ISPRAVITI VEĆ IZVITOPERENU-ISKRIVLJENU TABLU
Navlažiti novinsku hartiju (ne mokro, nego vlažno) i poređati red hartije, pa šper, pa hartija, pa šper, pa...hartija. Hartija da bude prva i zadnja.
Takav "sendvič" staviti između dve ravne table (ko Sava, između dve iverice, doduše, on zna za jadac, pa to uradi na vreme...) i staviti neke tegove (može cigle). (yay)
Novine povadite posle desetak sati i ponovo sve pritisnete u istu "presu" !
Novine i ne morate vaditi, ali znaju da se zalepe za površinu, a to nam nije potrebno !
Inače, svojevremeno sam "žestoko" koristio ovaj šper, kao podlogu za šine, dok sam pravio makete železnica, jer je poprilično apsorbovala "kutijast" zvuk kretanja kompozicija po maketi...
POZDRAVLJAM POTEZ "RcSrbija" !
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version