RAZNO > MATERIJALI / TEHNIKE OBRADE U MODELARSTVU

Topolov šper

<< < (6/8) > >>

mirce:
Svaka čast Vladimiru za šper i lep gest. To je ovde već više puta napisano i stvarno je tako.

Kad kupite šper u Novoj Pazovi u firmi iz prvog reply ovog topika, onda ćete videti kako izgleda pravi topolov šper i da mu ne trebaju ni iverice ni cigle ni vlažne novine.
Prav je ko strela i posle više meseci, a ploče su preko 2 metra dužine.

Ovaj topolov šper ipak ima dve mane, mora da se ode u Pazovu po njega i mora da se plati...  ;namig

Pozdrav

Mirče

carper:
Te dve mane daleko nadmasuju ovu manu Vladimirovog spera.

Sava:
Prvo u St. Pazovi uopšte nema topolovog špera od 3mm. To je napisano i provereno. Jedini šper od 3mm. u Pazovi je od breze i naravno osetno teži.
Radim više godina sa svim vrstama špera, ovde u Mitrovici su mi drugari pravili šper od 3mm , dok fabrika nije privatizovana. Sada je to nemoguće. Pravili su šper od najkvalitetnijeg furnira posebno biranog i lepljenog fenolnim lepilima.
A sada jedna priča o tom šperu iz Mitrovice dok se još proizvodio za potrebe stranog kupca..Donese Zoran kit Karl Goldbergovog Pajpera(god 1979) i to je ujedno prvi Pajper koji je sklopljen u mojoj kući, a od njega su nastali svi oni koje sam posle napravio. Ceo trup tog Pajpera je od toplovog špera 3mm. I tako razgledamo delove koji su bili otpresovani, dosta grubo, ali za to vreme je to bilo veliki pomak u modelarstvu, i gle čuda zeleni pečat na jednom delu špera. Da ,"Mitrošper" Sremska Mitrovica, Yugoslavia.
Tako se zvala ova današnja fabrika koja je između ostalog proizvodila avio-šper za potrebe fabrika aviona u Zemunu. Najstarija fabrika špera, preko 150 godina, prva fabrika koja je uopšte počela proizvoditi šper od topole u debljinama i do 35mm. Od njh sam naučio šta je topolov šper , kako se čuva i kako ponaša. Sticajem okolnosti brat od strica je bio šef proizvodnje.
I njihov šper se krivi. Druga je priča sa 4mm koji se daleko manje krivi, da bi debljine preko 5mm već bile stabilne. Drugaru iz Valjeva sam po narudžbini opet preko onih spomenutih napravio 10 tabli špera od 6mm sa posebnim furnirom i lepilom za pravu jedrilicu.
Da ne smaram više,   :big smile

vpilic:
Danas sam se video sa ljudima iz Wizarda i objasnio problem koji imate.
Na pitanje zasto se sper iskrivi dok stigne kod kranjeg korisnika, Marijo koji je inace zaduzen za proizvodnju rekao mi je sledece:
 Drvo je to... Nije hteo da ulazi u detalje, jedino sto mi je jos rekao je da ima preko 20 razloga zbog kojih dolazi do krivljenja na tako velikim dimenzijama.

Posle malo duzeg razgovora i mog insistiranja  :'( pristao je da mi napravi jednu turu spera za koju on misi da se biti izuzetno prava. Ova tura ce se odraditi specijalno za modelare ali treba mu nekih 5-10 dana da ga napravi. Izabrace furnir samo za nas, koristice drugaciji nacin susenja, drugi lepak itd itd...
Iz tog razloga porucio sam malo vece kolicine :)
  60 kom 1000x500x3mm
  30 kom 1000x500x4mm
100 kom  500x350x3mm
100 kom  500x350x4mm

Sad nam ostaje da sacekam i vidimo kakav sper ce napraviti. U najgorem slucaju moze biti samo bolji od onog koji sam do sada slao  (pijemo)

Vladimir

mirce:
Savo u pravu si, najtanji šper iz Pazove je 4 mm... Topolov šper od 4 mm je lakši od brezove trojke...

Vladimire svaka čast na angažovanju...

Pozdrav

Mirče

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version