Author Topic: Sklapanje Hexakoptera - Problem  (Read 41782 times)

Offline gizmo

• Hero Member
    • http://www.dragantrifunovic.com/
Re: Sklapanje Hexakoptera - Problem
« Reply #90 on: March 12, 2012, 02:47:02 AM »
Gizmo, nakon svih ovih saveta duzan sam ti bar jedan rucak kad se vidimo :)

Problem je bio u tom malom refresu, servoi su radili ali je brzina bila toliko mala da se to nije primecivano... Jedino ne znam da li je jormalno da se iz servoa stalno cuje neko kao zujanje/krcanje, i kad rade i kad ne rade...
Kod digitalnih servoa je "normalno" da stalno zuje i cvrce.
Za rucak cemo lako  ()-() samo ti lagano sa vezbanjem i ne polazi sve nade u GPS i come home funkcije, posebno ovih dana kada je picvajz na Suncu sto ume da utice na GPS uredjaje i kompase.
Znam sa stranih foruma za nekoliko slucajeva da su ljudima pobrljavili GPS i kompas i da su im kopteri odleteli dalekooooo....
Znaci prvo budi 100% siguran da umes manuelno da kontrolises ponasanje letelice u svim prilikama, a tek nakon toga predji lagano na zezanje sa GPS.

Offline danko

• Full Member
« Reply #91 on: March 12, 2012, 12:40:07 PM »
Kad krene da mi bezi, sa Position holdom ima bar neke sanse da se zaustavi :)

A inace i bez toga mislim da mi prilicno lepo ide za ovih 90 minuta letackog iskustva... Kako sam se malo oslobodio i odlepio od zemlje, prilicno je lakse, jedino kod sletanja mi je problem, nekad sleti super, a nekad od toliko turbulencije krene da se cima pa moram malo grublje sletanje da pravim...

Offline gizmo

• Hero Member
« Reply #92 on: March 12, 2012, 02:00:54 PM »
Pri sletanju dovedi ga sto nize recimo na 3-5cm od zemlje i onda skroz oduzmi gas ili druga opcija koju ja cesce koristim je da ga priblizim sebi sto vise i da ga hvatam rukom kao na kraju ovog snimka :big smile

http://youtu.be/V_2eOs_8Z9c?t=4m18s
« Last Edit: March 12, 2012, 02:03:53 PM by gizmo »

Offline danko

• Full Member
« Reply #93 on: March 12, 2012, 08:14:40 PM »
Samo je problem kad ga spustim ispod 50 cm, postaje nestabilan zbog turbulencije...

Offline danko

• Full Member
« Reply #94 on: March 15, 2012, 08:37:14 PM »
Danas sam ponovo leteo, međutim sada kada servoi rade ispravno, snimci su katastrofa... Tresu kao nenormalni... Moraću negde da nađem opciju da servoe koristim samo za pan i tilt, a da on ne radi automatsku kompenzaciju...

Offline gizmo

• Hero Member
« Reply #95 on: March 15, 2012, 10:48:57 PM »
Smanji kompenzaciju, mozda su parametri preveliki, pa zato lose rade servoi.

Offline danko

• Full Member
« Reply #96 on: March 17, 2012, 07:19:56 PM »
Što je leteo, leteo je :)

Danas sam leteo, sve normalno, podigao ga na nekih 20-tak metara, i odjednom mi eksplodirao jedan propeler iz čista mira, pokupio još tri komada sa sobom i pravac dole.. Doduše bila je trava, ali opet, epilog je sledeći:

- tri cevi/nosača motora su se pokrivila
- nosač kamere HiSightIII se dezintegrisao potpuno
- a sa nosačem i aparat (Sony HX9V)
- Flex lander pukao
- Pokrivač pukao
- LiPo probušen (odmah i bačen)
- 4 propelera ukupno

Dobra stvar je da je elektronika potpuno ok, ne javlja nikakve errore, stim što je GPS shield od udarca pukao na lemu (nije strašno)... Takođe na nosaču kamere su servoi ostali čitavi, pa ću pokušati da poručim u EI Niš-u da mi naprave nove ploče od vitroplasta, ako uspem da nađem original crteže super, ako ne, pokušaću da prekopiram...

I dalje ne znam šta se desilo, samo se čulo kao pucanj, i to je to... Propeleri su bili fabrički EPP1045... Kamera je snimala, ali fali poslednjih 20-tak sekundi snimka...

Offline nebeski

• Full Member
« Reply #97 on: March 17, 2012, 10:02:41 PM »
Da li si nakon pocetnih padova menjao sve propelere ili ili samo one koji su skroz bili polomljeni? Da li je moguće da nisi primetio da je tada neki napukao ili misliš da je razlog isključivo u kvalitetu propelera?

Offline danko

• Full Member
« Reply #98 on: March 17, 2012, 10:05:09 PM »
Jednom je pao, tada je jedan propeler pukao samo... i drugi put mi se izvrnuo gde se jedan propeler zabio između betonskih ploča ali nije pukao...

Verovatno je to razlog, da je jedan od propelera bio oštećen a da to nisam video... U svakom slučaju, napravio sam listu za nabavku, ako izuzmemo nešto veći LiPo (onaj koji je probušen je bio 3300mAh) šteta je oko 300 evra + 400 evra aparat... (u ne računam nosač kamere, PCB-ovi za to će me koštati dodatno nekih 50-80 evra, a servoi su ostali čitavi)

Offline danko

• Full Member
« Reply #99 on: March 18, 2012, 01:54:12 AM »
Završih projektovanje novog nosača kamere, po uzoru na HiSightIII... U suštini dimenzije su manje više iste, eventualno neki uglovi su različiti, ali to bi trebalo da je to... Šaljem ovo u ponedeljak u EiNiš i da mi iseku vitroplast ploče po crtežu, i bar sam rešio nosač kamere...

Inače ako nekoga zanimaju original SolidWorks (SLDASM+SLDPRT) ili Autocad (DWG) fajlovi, mogu da ih okačim negde..

Offline danko

• Full Member
« Reply #100 on: March 20, 2012, 09:20:43 PM »
Na molbe iz PP docrtao sam i gornji nosač sklopa (koji je kod mene preživeo pa zbog toga nije bio u inicijalnom planu), i okačio sam fajlove za download svim zainteresovanima.

Download fajla sa projektom:
http://dl.dropbox.com/u/49111849/HiSightIII.zip

Projekat je rađen u SolidWorks 2010, a za one koji nemaju SolidWorks, fajl je moguće otvoriti u besplatnom eDrawingsVieweru koji možete skinuti sa:
http://www.edrawingsviewer.com/

Offline gizmo

• Hero Member
« Reply #101 on: March 20, 2012, 10:10:45 PM »
Što je leteo, leteo je :)
E JBG  :( (___)
Te elise su vrlo mekane i nisu za veca opterecenja. Moguce da se malo ostetila to kad se zaglavila i samo cekala da pukne sa nekim vecim teretom.
Kada budes porucivao nove delove predlazem da uzmes Graupner 10x5 elise. MNOGO su jace i bolje balansirane.

Offline danko

• Full Member
« Reply #102 on: April 09, 2012, 09:33:36 PM »
Hexa opravljena, ponovo u letećem stanju :)

I to sa par novina:
- HiLander nosač
- Svi novi riggeri (i to u bojama)
- Graupner e-prop
- Novi tip transparentnog poklopca
+ Kozmetika na LED-ovima

Offline danko

• Full Member
« Reply #103 on: April 10, 2012, 07:04:48 PM »
Samo da javim da je danas prvi let prošao uspešno, i sve normalno funkcioniše :)

Međutim imam peh sa Graupner propelerima, poručio sam gomilu e-prop 11x5 propelera koji su preveliki za Hexu, pa sam na kraju montirao EPP1045 dok mi ne stigne graupner u 10x5 dimenziji..

Offline danko

• Full Member
« Reply #104 on: April 21, 2012, 09:49:44 PM »
Jedna novina od danas. Stigao mi je bluetooth modul (Bluetooth-Modul F2M03GXA), malo sam se pomučio oko lemljenja SMD komponenti, ali je na kraju sve ispalo ok:

Uparivanje sa računarom je prošlo u dva klika bukvalno, prepoznao ga kao COM5 i to je sve. A sutra probavam kakav mu je domet.