Evo još tri nastavka i da završim sa Top Gun-om 2007. Naravno tu su još dva Top Gun-a, 2008 i 2009, a na kraju serijala, negde u maju, ovogodišnji...
Dok smo se u sredu prepodne Maja i ja muvali oko piste, gledali modele, pričali sa ljudima u jednom momentu prišao nam je Tijano. Frank vozi onaj elektro auto, kao što ga koriste na golf terenima.
Uz srdačan "Good morning", kaže Frank sledeće (citiram):
- Samo da vam kažem, sve sam vam juče naručio (misli na delove od Top Flite Thunderbolta), ali u Toweru nemaju tri dela sa vašeg spiska, Robartov mehanizam za repni točak, dummy engine i ... - pravo da vam kažem zaboravio sam šta je Frank rekao da je bilo treće.
- "Robart će za vikend imati štand ovde ne terenu, a ova dva druga dela mogu da vam naručim na back order..." - reče u produžetku...
Sve u svemu, Tijano me je još jednom oduševio, od svih svojih obaveza, početak takmičenja, gužve i sve što to prati ovakvo takmičenje, on razmišlja o mojim delovima i još pamti koji su...
Mislim stvarno...
Narednih par dana "strpaću" u dva teksta.
Atmosfera na takmičenju je fenomenalna, mnogi modelari se poznaju godinama i ovakve manifestacij uvek dobro dodju da se ljude još jednom pozdrave i ispričaju.
Često se dešava na "najljući" konkurenti pomažu jedni drugima. Primer za to su Dino i Brian O' Meara, koji su uvek zajedno, nasmejani, ali na kraju ih deseti nekad čak stoti delovi boda dele jednog od drugog.
U uvodnom tekstu pravilnika od Top Guna, piše da je druženje i odnos medju modelarima ispred samog takmičenja i da je to najvažniji aspekt celog susreta.
Zato pogledajte par narednih slika...
Motor je nešto "zezao" Dave Johnsona, pa ga je, kad se umnorio od paljenja, zamenio Greg Hahn...
Frank je davao podršku najmladjem učesniku, momku koji je tada imao samo 14 godina. Dečko je leteo Mustanga...
Pod šatorom Dave Platt-a, modelarske legende, uvek ima par gitara. Momak koji svira je drugar od Dina, a ova starija žena je Davidova supruga...
Na sledećoj slici su tri legende... Dobro ajde sad, ovaj sa šeširom se "utrpao"... Dave Platt, Nick Ziroli i Pera Ložač...
Ko je ovaj sa Perom Ložačem? Naravno Jason Shulman...
U narednim danima i sudije su počele da ocenjuju figure. Sistem je isti kao na F3A Beogradskom takmičenji, na formularu su rubrike sa figurama, mesto za ocenu i opis šta nije odradjeno kako treba...
Par slika iz "pit stop"-a i sa piste...
Greg Hahn dolazi na mesto za startovanje...
...isto čini i Brian O'Meara...
...a tu je i naš poznanik sa Stearmanom...
...obratite pažnju na model... Bruka...
U razgovori sa gospodinom vlasnikom Stearmana, rekao mi je da model ustvari ima veoma malo letova. Razlog je veličina i komplikovanost da se sklopi i rasklopi, tako da ga on leti smo na višednevnim takmičenjima.
Na Top Gun-u postoji jedan veliki šator (jedno 30x15 metara) gde se modeli odlažu preko noći...
Tu su i predstavnici media, na prvoj slici je novinar RC Model Magazina, sa kojim sam gledao fotografije koje je napravio tog dana. Momak se prilično iznenadio kad je čuo da imaju pretplatnika i u Srbiji...
Mlada dama je novinarka lokalnih novina. Ne bi ja bio ja, da se nisam i tu "utrpao" i dao joj još i mali intervju...
Sve je počelo tako što sam video da Brian O'Meara daje intervju dotičnoj devojci. Naravno da nisam znao ni ko je ona ni za koje novine radi.
Stao ja tako sa strane pa, kao, gledam model, a ustvari slušam šta ga pita. U jednom momentu upita ga ona nešto oko ljubavi za ovim hobijem i velikom željom i vremenom koja se ulaže u sve to...
Kad je Brian odgovorio, ubacih se ja:
- Sorry, slučajno sam čuo pitanje pa ko velim samo da vam nešto kažem. Sa suprugom smo došli čak iz Srbije (garantujem da ova pojma nije imala gde je to) na Top Gun, samo da gledamo takmičenje. Kad se nešto voli onda ne postoje prepreke...- i sve u tom tonu, tako da me je devojka zamolila da sačekam sa strane da završi sa O'Marom, pa da mi postavi još par pitanja.
tako je i bilo, kad je završila sa Brianom, pitala me je još par stvari, sećam se da sam joj sam napisao ime i prezime u notes...
Sutra dan, kad smo Maja i ja dolazili na teren, na kapiji kaže jedan čovek:
- Evo ovih iz novina...
- Kakvih novina? - upitah i on mi odgovori da je par rečenica o nama izašlo u lokalnim novinama, u velikom tekst o Top Gun-u...
Naravno da smo taj dan kupili primerak "The Legerd"-a - lokalnih novina i taj broj čuvam i sada...
Ajd' još malo o modelima. Toliko je bilo dobrih modela da mi 10000 slika ne bi bilo dovoljno da se slikaju svi detalji.
Dosta sam snimao sa video kamerom, svakji dan sam snimio po jednu kasetu i tu ima mnogo više "materijala".
Narednih godina sam snimao i po dve kasete dnevno.
Koga zanima može da mi se javi, kompilacije "Top Gun 2007", "Top Gun 2008" i "Top Gun 2009" su na prodaju, a uz snimke sa takmičenja tu su i DVD iz muzeja avijacije, Kannedy Space Centra... Cene su više nego smešne u odnosu na količinu video materijala koji se dobije...
Što se tiče modela, evo još par "primeraka"...
...obratite pažnju na časopis... Nije veći od 2x0,7 cm...
...ili na pogled u kabinu. Kroz bočna vrata sam "zavukao" foto aparat u model... Ko ne zna, čik nek' kaže da nije pravi...
F 86...
F 100...
Shulman je leteo velikog F 86 u Pro Am Pro klasi...
Italijan Marco Benincasa i njegov otac su redovni učesnici na Top Gun-u i uvek lete neki Tijanov model. 2007-me je to bio Thunderbolt od firme Yellow Aircraft...
Imao sam prilike da u Frankovoj firmi vidim "unutrašnjost" tog modela i mogu vam reći da ima mnoga rešenja oko ugradnje delova, koja do tada nisam video...
Airworld-ov Cougar
Selbijev Team... Paljenje motora na Tucanu, motor je, ako ste zaboravili, jet...
...pazi ovaj snimak...
U sledećem nastavku, petak i subota podnevni šou...
Pozdrav
Mirče