RAZNO > MATERIJALI / TEHNIKE OBRADE U MODELARSTVU
Израда алата за прављење поклопца кабине
(1/1)
presko:
Иако се ради о кабини за мој нови модел, мислим да је овој теми ипак место овде.
Летос, када сам планове за нови модел приводио крају, размишљао сам како да направим кабину за њега. У ствари знао сам како ћу правити кабину. Проблем је био како урадити квалитетан и прецизан алат за њену израду. Размишљање ме је довело до тога да позовем мог друга Бранка и поразговарам са њим. Њега и његове активности сам већ помињао на Форуму (http://www.rcfly4um.org/index.php/topic,4037.msg22228.html#msg22228). Човек у својој радионици има нумеричку машину и договор је пао. Како сам већ, на рачунару, имао урађену кабину...
...није ми био проблем да дефинисањем технолошких додатака, од ње направим алат.
Са припремљеним фајлом сам отишао до Бранка. Он га је учитао у свој рачунар и, како није било никаквих проблематичних детаља, врло брзо је направио програм за рад машине.
Нашао је, међу остацима од својих ранијих радова, комад материјала који је по величини одговарао алату кабине и причврстио га за радну плочу машине.
Пустио је машину у погон.
Прво груба обрада , са великим помаком, а после фина.
И док је машина радила, ми смо, уз разговор, пијуцкали кафу и с времена на време долазили у контролу.
Машина је била вредна и успешно завршила посао. Мени је само преостало да алат, код куће, изполирам финим водобрусним папиром на суво.
На машини су урађени и рамови за фолију. Значи два рама између којих се стеже фолија. Један, горњи, за 1.5mm шири од контуре алата (дебљина фолије) и други, доњи, за око 5mm шири од контуре горњег. Да не би запињао и правио сметње у току израде кабине
С обзиром да немам алат за вакумирање, кабину ћу радити истискивањем. Ово је захтевало да ојачам горњи рам.
На рамовима сам избушио отворе за вијке за спајање и то би било то.
Један краћи видео како је рађен алат за кабину.
Још само да кажем, ово је само јадан од начина како се може направити алат за израду поклопца кабина.
Navigation
[0] Message Index
Go to full version