RAZNO > MATERIJALI / TEHNIKE OBRADE U MODELARSTVU

Израда композитног дела поклопца кабине

<< < (2/2)

presko:
Алат сам пребрусио водополирним папиром на мокро, а када се осушио, препрскао сам га шприц гитом у спреју.

Уједначена боја је указала на прикривене грешке.

Модел сам пажљиво прегледао и пронашао пуно ситних грешака. Поново сам га прегитовао полиестерским гитом и пребрусио финим брусним папиром.

После овог, поново шприц гит ...

... па полирање водополирним папиром на мокро.

Модел је спреман за следеђу фазу.

То је додавање задњег зида поклопца и доседа за стакло кабине.

Ове делове сам направио од тополовог шпера дебљине 4mm. Лепио сам их белим лепком.

На задњи зид сам додао блокове балзе, дебљине 8mm, да остварио потребну дебљину зида.

presko:
Радове сам наставио, обрадом балзе на задњем зиду.

После шмирглања, балзу сам пресвукао епокси смолом и стакленим платном од 50gr/m2.

И овај део је требало прегитовати, ошмирглати и шприцгитовати.

После  полирања, указала се потреба за поправком то јест поновним гитовањем и свим осталим по реду.

Провера како належе стакло кабине http://www.rcfly4um.org/index.php/topic,9188.0.html

Остало је још да урадим досед за стакло кабине на предњем делу поклопца. Обележио сам позицију доседа и бацио сам се на посао.

Још једна провера налегања стакла кабине ...

... и коначно шприцгитовање.

Последњи слој шприцгита сам, лагано, пребрусио водополирним папиром, градације 240, на суво. Овим је модел био спреман за коначно фарбање.

presko:
Да би површина калупа била квалитетна, а што је врло битно за крајњи квалитет одливка и његово лако вађење из калупа, модел се мора офарбати квалитетном бојом и добро изполирати. Одлучио сам да овај посао препустим професионалцу. Опет сам се јавио Бранку и уговорио одлазак код њега у радионицу. Моја замисао је била да ми он офарба и исполира модел, а да ја касније направим калуп и одливак.

Како договорено, тако и учињено. Посао је добио Мирослав. Док си рекао кекс фарбање је било готов.

Боја се требала осушити да би радови могли да се наставе. Договор је био да ја дођем кроз који дан, а да ће Мирослав, дотле, исполирати модел.

Ја сам дошао. Међутим, на моје велико изненађење, Мирослав је био вредан и завршио комплетан посао.

Мени је олакшао и скратио муке, али је Форум ускратио за приказ израде калупа и одливка.

Шта је ту је, биће још прилика.

Navigation

[0] Message Index

[*] Previous page

Go to full version