ELEKTRONIKA > POWER SYSTEM
Problemi sa ESC-om
perakoyot:
Narode imam problem koji nemem pojma kako da resim. Naime, napravio sam camac na daljinsko upravljanje od sledecih komponenti:
-Upravljac FUTABA ATTACK sa 4 kanala
-prijemnik JETI REX 7
-motori GRAUPNER SPEED 600
-kontroleri CONRAD TOP-40C Reverse/BEC
-servoi MODELCRAFT RS-2
-za napajanje sam uzeo baterije ULTRACELL 6v/4,5Ah
Sve sam to "lepo" povezao ali masina nece da radi, zapravo,nije da bas nece jer zamolio sam prijatelja jednog mog kolege da mi poveze elektroniku kako ne bih nesto zeznuo i sve je lepo funkcionisalo. Medjutim kad sam skinuo baterije zbog punjenja i vratio ih nazad- nista, ni da makne. Ukljucim jedan kontroler ne desava se nista, ali zato kada ukljucim drugi kontroler onaj prvi zapisti 3-4 sekunde i kada prestane da pisti pocne da blinka crvena dioda. Kada iskljucim drugi kontroler onaj prvi prestane da blinka. Isto se desava i kada ukjucim prvo drugi pa potom prvi kontroler (onaj drugi pocne da pisti a potom da blinka dioda). Kao da se ukljucuju unakrsno. Desava se i da motor pocne da radi par sekundi (4-5sek) ali bez ikakve kontrole, kada stane nema pokretanja. Sve se ovo desava bila ukljucena upravljacka stanica ili ne. Napon baterija na upravljacu je OK, napon baterija napajanja motora je isto dobar ali nece pa nece.Kada sam skidao baterije skinuo sam i kontakte sa prijemnika ali sam obelezio gde je koji stajao i isto tako kasnije vratio.
Covek koji mi je to sve povezao prvi put vise nije u Srbiji pa nemam koga da pitam za pomoc. Ako ko zna kako da resim muku molim da mi pomogne jer ovako neko nece izdrzati jos dugo ili ja ili camac. Unapred HVALA!!!
miša2002:
Nisi dobro povezao ESC-ove sa prijemnikom.
Malo je teže ovako objasniti problem, ali pokušaću, tj objasniću kako treba, a ti proveri da li je tako vezano.
Uputstvo se odnosi ISKLJUČIVO na slučaj samo sa jednom baterijom !
*-Pošto imaš dva ESC-a, moraš da imaš i adapter za vezu sa baterijom - V kabl.
*-Ako koristiš samo jedan kanal, onda takođe moraš da imaš V-kablić za vezu, a ako koristš dva kanala, onda svaki u svoj CH.
*-Ako prijemnik napajaš preko ESC-a (BEC), onda jedan kablić od jednog ESC-a ima samo dve žice spojene
(srednja je ili izvađena ili presečena - u glavnom je crvene boje)), a drugi je spojen sa sve tri žice !!!
***- Pre no što priključiš na bateriju, oba ESC-a moraju biti spojena na V-kablić baterije, i oba uključena u prijemnik i naravno, već uključen predajnik.
Nemam vremena da jurim podatke po netu za ESC , malo me buni ono reverse (kontroleri CONRAD TOP-40C Reverse/BEC), jer nisam siguran na šta se odnosi. Pošalji link ka manual-u.
Ako se situacija ne slaže sa opisanom, napiši tačno kako je šta povezano, ili još bolje snimi i okači sliku !
Pozdrav
Miša
PS ili ti ono savremeno BTV, tek posle 21h sam ponovo na vezi.
perakoyot:
Hvala za brz odgovor.
Svaki ESC je povezan na sopstvenu bateriju s tim razlogom da ukoliko strada jedan ESC ili mu otkaze baterija onaj drugi moze da vrati camac na obalu. To je i razlog zasto sam se odlucio za taj tip camca (katamaran- sa dva trupa).
Probao sam da spojim baterije paralelno(+ na + a - na -) kako bi oba ESC-a imala identican napon napajanja (tako sam prakticno dobio jednu bateriju 6V 9Ah (sto bi bio ekvivalent tom V prikljucku za baterije kako sam shvatio)), ali nista. Obe diode blinkaju a kada iskljucim neki od kontrolera na prekidac on i dalje nastavlja da blinka sve dok ne iskljucim i onaj drugi.
Potom sam sve iskljucio, rastavio pa ponovo sastavio, prvo SERVO-e, pa jedan ESC, pa drugi ESC (sa skinutom srednjom zicom(crvenom)),ukljucio stanicu, nakacio baterije i samo na jednom ESC-u je blinkala dioda (onom sa sve tri zice na prijemniku, dok onaj drugi nije davao nikakve znake) ali na komande ne reaguju u opste.
Probao sam i da svaki ESC bude na svojoj bateriji (bez mosta izmedju + i + i - i - na baterijama) ali je pistanjem i blinkanjem reagovao samo onaj ESC sa sve tri zice na prijemniku. Zamenim kanale ali isto, onaj sa dve zice ne reaguje
Ono sto me izludjuje je to sto i kada prikljucim samo jedan ESC sa svojom baterijom ili sa obe baterije, ne reaguje. Isto sam probao i sa drugim ESC-om i desava se isto tj. nista. Jedino kada dobijam bilo kakvu reakciju je kada je svaki kontroler povezan sa svojo baterijomm nezavisno od drugog para- tada ukljucim ESC1 (nista),ukljucim ESC2 (cuje se pisak i dioda na ESC1 pocne da blinka),iskljucim ESC2 (dioda na ESC1 ne blinka) pa ga ponovo ukljucim (motor na koji je nakacen ESC1 zazuji (na oko pola gasa) i opet nista), sve se ovo desava i kada zamenim kanale ESC-ima na prijemniku (samo sa onim drugim kontrolerom).
Upravljacke komande funkcionisu, napon je dobar i na komandama i na napajanju camca. Probao sam i da pomeram komande dok ESC pisti ili motor zuji ali nema vajde. Mislim da V prikljucak tj. stavljanje oba kontrolera pod jedan kanal nije dobro jer onda gubim mogucnost upravljanja camcem (skrece se ubrzavanjem ili usporavanjem jednog od motora - kao na tenku).
Nikako mi nije jasno gde gresim jer apsolutno sam sve povezao isto kao sto je i bilo kada je camac funkcionisao ispravno- pravio sam beleske gde sta ide pre rastavljanja. A nemam vise ni ideja STA DA RADIM :'( (___)
vlada-r:
Poz, jesi li probao da bajdingujes prijemnik, mozda je se izgubio signal mmmm?
perakoyot:
Izvini ali nije mi bas najjasnije sta mi predlazes da uradim. Moze li malo pojasnjenje, sta je to i kako se radi?
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
Go to full version