Juce je na livadi bio dan kakav sam prizeljkivao. Prakticno bez vetra. Cekao sam takav dan za par eksperimenata. Prvi je bio da poluge na stanici drzim sa dva prsta. Neki kazu tako je bolje, neki kazu da je sve jedno... Primetio sam da vise ljudi tako leti a i moj subjektivni osecaj je da je tako preciznije a i sigurnije jer mi se desavalo, na simulatoru, da mi palac sklizne sa palice ako dam veliki otklon po nekoj osi a to je nesto sto ne bih voleo da mi se desi uzivo. Probao sam prethodno vece na simulatoru da tako pomeram palice i resio da probam na livadi. Bez ikakvih problema sam tako poleteo i nakon par minuta potpuno prestao da razmisljam o tome kako drzim palice tako da od sada tako letim. Drugi provera su bili high rateovi. Samo bih da napomenem da su ovo Savini planovi "iz glave" tako da za otklone nekih preciznih vrednosti nema. Posto je prvi let svojevremeno bio na 13. Maju a avion kod mene, retove sam sam namestio kada sam podesavao stanicu. Nisam ih podesavao iz glave vec sam na internetu pronasao 3-4 razlicita proizvodjaca Pipera u razmeri 1/5, pogledao vrednosti za njihove otklone koji su vrlo slicni, i na osnovu toga podesio i moje. Zatim sam na low rateovima sve spustio na 70% vrednosti. Na prvom letu Bane je probao i jedne i druge i rekao da za high rateove sve ostavim kako sam namestio, jedino da dubinu podesim da uvek bude kao sto je na low rateovima sto sam i uradio. Juce sam high rateove prvi put isprobao i iznenadio se koliko je model osetljiviji. Iskreno, nisam ocekivao toliku razliku ali mi nije bio nikakav problem i tako da letim a za neke osnovne akrobacije je tako bilo i bolje. Pao je i prvi invert let. Znam da Piper bas i nije za to predvidjen ali ovaj sve to radi sa lakocom a i ne mogu samo da letim u krug, pravim niske prelete i touch and go. Sledeca stvar koju sam isprobao su flaperoni. Model osetno uspori ali momentalno pocne da skrece u desno i svlaci model. Prvi put sam pomislio da je vetar (koga nije bilo), ali posle 2-3 puta sam primetio da nesto ne valja. Kada sam sleteo i sa Nikolom pogledao otklone primetili smo da jedan eleron ode vise dole od drugog i logicno da model pocne da skrece. Dosli smo do zakljucka da sipcice od servoa do elerona nisu iste duzine i da je to problem. Ja na stanici, kada podesavam flaperone, ne mogu da zadam vrednost za svaki servo posebno ali mi nije jasno kako jedan vise ode dole kada se oni, kako mi se cini, spustaju od prethodne vrednosti, a to je trim na kome Elizabeta leti pravo. Nisam se na Livadi udubljivao preterano u tu problematiku jer nisam hteo da trosim vreme a da li cu se kuci time baviti jos cu da vidim jer, realno, Piperu flaperoni ku...
ne trebaju jer i bez njih slece lenjo i sporo sa gasom na leru. Pre jednog leta Nikola mi je izmerio obrtaje na elisi (Graupner Cam 11x6) i vrtela se na oko 12500 obrtaja. Kaze da je to odlicno mada meni te brojke jos uvek slabo sta znace. Sledeci vikend testiram na Piperu trokraku 11x7 elisu, cisto radoznalosti radi a i zato sto mi se svidjaju trokrake elise. Mozda probam i neku Nikolinu drvenu jer je Piper ipak najlepsi sa drvenom elisom. Snimka opet nema jer mi je kamerman (Nikola) zurio kuci a kad je on hteo da snimamo ja sam hteo prvo jos nesto da isprobam i nisam bio spreman "dizadjem na televizor".