RC MODELI AVIONA - ELEKTRO > SCALE MODELI

P-51 D Mustang samogradnja

(1/12) > >>

nenadejno:
P-51 Mustang D samogradnja

Ovako sam pocetak gradnje sam zaboravio da slikam pa cu nesto preko reci da dodam

Gradnja konstruktivna balza i aviosper
dimenzije modela
120cm raspon (razmah) krila
96.5cm duzina trupa
planirana tezina 1300-1450gr

motor koji planiram za pocetak je KDA36-12L 1000kw
kontroler Turnigy Plush 60amph
baterija  3-4cell LiPo
elisa ? pojma nemam ali najverovatnije 11x7

Plan sam uradio u Adobe illustratoru  i prilagodio materijalu koji sam imao kod kuce, posto nisam imao dovoljno spera od 3mm resio sam da ga napravim tako sto sam isekao parcice 1mm debele balse i ulepio ih epoxijem, a na rebru trupa gde pocinje napadna ivica krila uradio sam sendvic 1mm balsa+tkanina+1mm balsa+tkanina+1mm balsa i sve to stavio pod dosta tezine da se lepi a pritom visak epoxija istisne.

Pocetak gradnje sam startovao sa trupom modela isekavshi dve bocne strane od 2,5mm debele balse i iscrtao mesta gde nalezu sva rebra i delovi. Potom sam isekao ojacanja, delove od tvrdje 2,5 mm balse  koji se nalaze na mestu gde naleze krilo modela zbog dodatnog ojacanja trupa. Izmedju stranica trupa i ojacanja gde naleze krilo ulepio sam nekoliko niti karbona pa onda ulepio ojacanja na strane trupa kao i lajsnu 5x5balse uzduz gornje ivice na svakoj polovini trupa
Dok se to susilo preneo sam sa plana na balsu i sper sve potrebne delove indigom i isekao pilicom i skalperom (nije bilo nesto previse doterivanja smirglom).

Kad su strane trupa bile suve, nalegao sam jednu na ravnu dasku i na nju ulepio prva 3 rebra trupa kao i nosac za bateriju koj naleze na sve delove i tako trupu daje dodatnu krutost, potom na vec ulepljena rebra zalepio sam i drugu stranu trupa pazeci da sve bude pravo i ujednaceno sa drugom stranom.
Sve to sam ispravio posle susenja lepka kako bi ubacio i ostala rebra i pritom ih zalepio vodeci racuna da je sve postavljeno u liniju od prvog rebra do kraja trupa.
na gornjem delu trupa sam ulepio jednu centralnu lajsnu 4x4 malo tvrdju balsu i ostale 3x3mm lajsne kako bi plank od lakse 2mm balse (posle smirglanja 1.5mm) nalegao na njih i formirao izgled modela

Poceo sam sa plankiranjem i zadnji deo trupa je plankiran sa dve polovine koje se spajaju na centralnoj lajsni.

Svakodnevna inspekcija i kontrola kvaliteta :)

Zatim sam se uhvatio za deo oko kabine i otvora za bateriju koji se sastoji od dva polurebra izmedju rebra br 2 i rebra br.3 koji su odvojeni od glavnih rebara luftom od 1.5mm kako se nebi ulepili prilikom plankiranja, a tamo gde naleze poklopac na strane trupa zalepio sam selotejp isto tako radi zashtite.

nenadejno:
Prvi deo planka je malo natopljen vodom i gumicama pricvshcen za trup kako bi ostao u tom polozaju nakon susenja

nenadejno:

Poklopac odvojen od trupa sada sledi vadjenje nepotrebnih delova balze koje sam namerno ostavio pred secenja i odvajanja, pa smirglanje i doterivanje

soprano:
Predivan model,gradnja lepo napreduje i jako je pedantna.Mene interesuje kako planiras da odradis trapove i da li ce krila isto da idu od balze?Pozzzzz

nenadejno:
Hvala Soprano!
Krila ce biti konstruktivna i presvucena folijom, a za trapove josh nisam siguran dali fiksne ili mehanicke. Mehanicke sam narucio pa cu sacekati da stignu, onda odluciti sta da radim, a josh jedna stvar sto utice na to je sama tezina modela .

Pozdrav

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version