Реч је о још једном делу поклопца кабине за мој нови модел. Део на који се лепи стакло кабине.
Њега сам одлучио да радим од композита ливењем. Значи прво сам морао да урадим тврди модел, истог облика као и поклопац, па онда са њега да скинем калуп и на крају у калупу да излијем сам поклопац.
Почео сам израду тврдог модела. Основну форму модела поклопца сам урадио од стиродура. Стиродур сам исекао загрејаном жицом. А да бих, упоште, могао да га исечем, прво сам морао да направим шаблоне за сечење. Шаблони за овај начин сечења се обично праве од авио шпера. С обзиром да ми за овај део, у овој фази, није била потребна апсолутна тачност, јер ме је и онако чекало пуно гитовања, а у циљу штедње, ја сам шаблоне направио од тврдог картона дебљине 1mm. Најједноставније и најпрецизније је било да их исечем ласером. Направио сам фајл за сечење и поново отишао до радње за сечење ласером. Посао је био мали и урадили су ми га у року одмах и нису хтели ни да ми наплате.
По повратку кући, прво сам припремио картонске шаблоне. Припремио сам их тако што сам им површи, по којој клизи жица за сечење, премазао одвајачем за калупе за ливење композита. Овај одвајач је на бази силикона па штити картон од повећане температуре, а истовремено смањује трење површи па жица лакше клизи по њој.
Посао сам наставио грубом припремом комада стиродура на почетне мере. С обзиром да је модел симетричан, одлучио сам да га радим из две половине. И леву и десну половину модела радио сам са истим шаблонима, и на крају их саставио.
Припремио сам и рам за сечење.
А потом и лењире за сечење равних површи. Лењире на стиродур сам причврстио лепљењем обострано лепљивом траком.
И на крају сам почео са сечењем.
Овим сам завршио прву фазу.