Lesi se vratio kući Hexa je danas nadjena u Ečkoj!! Želim da se zahvalim svim članovima foruma i administratoru na podršci koju sam dobio i na zalaganju za pronalazak.
Takođe želim da se zahvalim i Saletu iz Novog Sada (Saler) koji je bio glasnik koji je javio dobre vesti.
Želim da se zahvalim i poštenom nalazaču koji je našao hexu i ipak je vratio. Drago mi je što su moje procene po pitanju motiva bile pogrešne.
Danas sam bio u Ečkoj gde sam uz kaficu imao jedan prijatan razgovor gde smo sve razjasnili i na kraju se svi smejali. (Nalazač je vojni pilot u penziji sa ratnim iskustvom
kome je letelica koja manevriše u sumrak, a pri tome ima svetlosne snopove na sebi ličila najmanje na igračku )
Pozdravljam i Bojana koga sam danas sreo i lično a sa kojim sam se ranije čuo više puta po raznim pitanjima.
Hexu sam dobio neostećenu iako je sletela uz pomoć autopilota nakon aktiviranja FAILSAFE moda a zbog level 2 alarma baterije.
Kada sam je uzeo u ruku shvatio sam i zašto sam od jednog trenutka imao problem da je vratim nazad. Napredovala je puno manje nego što sam očekivao i nego što je to bilo normalno. Naime sa jednog propelera je spala matica koja je držala propeler fiksiran na motoru !!!!. Propeler je bio na jednom od 2 prednja kraka tako da je to verovatno dovelo do puno slabije reakcije na komandu elevatora koja je dolazila sa stanice i veoma sporog kretanja, dok je udaljenost letelice bila nekoliko stotina metara u jednom trenutku.
U čitavoj situaciji, NAZA se pokazala u veoma pozitivnom svetlu. Osim što je uspela da ravna hexu sa 5 propelera, uspela je i da je spusti sa dosta velike visine neoštećenu što je za svaku pohvalu!!!.
Nakon svega i ja sam izvukao nekoliko zaključaka koje želim da podelim:
- Matice za zatezanje propelera treba obavezno namazati Thread lock-om. Šrafove koji drže motor sam namazao a za ove matice se nisam setio . Na quadu mi se od prevelikog zatezanja matica na jednom motoru bio oštetio navoj koji sam morao da menjam tako da sam na hexi matice zatezao manje nego što sam mogao.
- Na svaku letelicu treba obavezno staviti kontakt podatke !!!!
- Treba izbegavati let blizu prometnih saobraćajnica !!!!