spisak naj potrebnijih rez.
delova
Pitajte iskusnog
Za Mini Titana:
- glavni rotori
- glavna osovina (x2 bar!)
- skije - poprilicno su lomljive. Neki preporucuju da se stave u kipucu (ili vrelu?) vodu da bi bile manje britke. Ja sam odlucio da sada krpim i sastavljam ovih tri para koje imam. Druga alternativa je da se kupe kvalitetne Align-ove ili jos bolje Gorilla gear (narucio sam ih pre 3 meseca i jos ih nisu dobili, bah!)
Plasticna glava:
- drzaci glavnih rotora (*)
- upper mixing arms (*)
(*) ovi delovi se skoro uvek polome.
Metalna glava:
- llinkovi
- glavni zupcanik
Ako padnete na rep:
- tail boom
- tail gear (ovakvih sam promenio bar tri dok sam ucio i povremeno se spustao na rep O: )
- autorotation gear (sa ovim nisam imao previse problema - samo kada su se repni rotori upleli u tail fin)
- repni rotori (dok nisam promenio tail fin na karbonski, plasticni mi se upleo u rotore i izkrzao ih. Jos uvek lete ali ne izgledaju lepo)
Inace:
- Battery tray + battery tray holders (kod onog sto nije iz jednog dela) - ovo se cesto lomi kod vecih padova. Ja sam odlucio da krpim moj umesto da kupim novi. Radi jednako dobro + ludo sam se zabavljao seckajuci neku staru kreditnu karticu pa je posle bojio.
- Kabina - opet veci padovi - jedna se jako polomila, dok drugu ovako polomljenu i dalje vozim. Jednom cu da je izkrpim pa ce to biti 'kabina sa karakterom'
Sta je dobro promeniti bez obzira ili kod prvog puta kada se polomi:
- drzaci kabine za metalne
- drzaci krila za metalne
- upper and lower mixing arms za metalne - sa plasticnim su neki ljudi prijavili da je tracking los u invertovanom
Sa ovim delovima se manje/jeftinije stvari lome pri padovima...
Sta sam cuo da se nekada polomilo pokvarilo na MT-u:
- tail boom bracket
- one way shaft
- tail link
- tail fin
- tail servo holders
- main servo holders
ali to su u principu bile freak accidents i ne mogu reci da se to stalno lomi i da je smisleno imati te delove u zalihi.
Sta nisam cuo da se polomilo kod MT-a:
- one way bearing (dok kod TRex-a stalno kukaju da im se pokvari)
- feathering shaft (slicno)
- repni kajis (slicno - jednom tipu iz Birmingham-a se pokidao 3 puta u roku od 6 meseci i napravio ko zna kakve stete!)
- lezajevi
Inace pravilo je: kada ti se nesto polomi - kupi dva. Ako je nesto sto se stalno lomi (glavna osovina, glavni zupcanik) kupi odmah 4 (bar). Takodje kesica linkova (omcica i osovinica) + kesica srafova nikada nije na odmet. Takodje mala zahila delova kod kuce obicno cini da se ljudi opuste i lezernije voze - znajuci da ako i padnu nece morati da cekaju previse dok ga ne poprave...
Na zalost ono sto vazi za jedan helikopter ne mora da vazi za drugi.
Pozdrav,
Click