RC MODELI JEDRILICA > THERMAL

F3K ili DLG jedrilice

<< < (11/22) > >>

magic:
Siguran sam da bismo posle vrlo opsezne i detaljne analize teorijski uspeli da izjednacimo razlicite setove. Nazalost, ono sto nikada NECEMO uspeti da izjednacimo su ljudske sujete. Oni koji gube imaju pravo da se ljute, ali ce krivica uvek biti zbog necijeg jaceg motora, bolje baterije itd ... Niko ne voli da gubi.

Poenta je da barem u prvoj sezoni budemo sto izjednaceniji i nepobedjuje onaj koji ima "veci" nego onaj koji vise trenira ...

Predlazem da svi imamo IDENTICAN motor, regler i elisu. Baterija 3S. Rekao sam da je predlozeni model Primera leteo lepo i na Speed 600 sa 7,2V baterijom. Po motocalcu taj set daje 380g potiska i 15m/s. Jedna Keda A20-22L (16$) sa 3S lipo i 10x6 elisom daje cca 800g potiska i 18m/s a vuce 15A, samim tim dovoljan je kontroler od 20A (9,5$). Kapacitet baterije je nebitan zato sto cemo svi morati da dodajemo balast jer model trazi oko 500g mase u nosu. Mislim da 20Eur sa sve postarinom moze svako da sebi priusti. Donecu model na skup ako se dotle javi neki dobrovoljac da ga malo okrpi (samo malo na prednjem delu), i naravno da se kum slozi  :), pa mozemo da istestiramo vise kombinacija. Ja imam 4 motora koji mogu da stanu u njega. Neka svako donese to sto ima pa cemo probati.

Bojim se da ako krenemo po principu ko ima "veci" da ce vec na 3. takmicenju biti samo 3 coveka. Razmislite zasto ranije kod nas skoro nista nije uspevalo. Upravo zbog toga.

Pozdrav

magic:

--- Quote from: petar on November 01, 2008, 09:56:13 AM ---Nemam nameru da se takmicim, ali citajuci sta pisete palo mi na pamet:

http://www.eagletreesystems.com/Standalone/standalone.htm

Siguran sam da imate dovoljno svega da smislite kompenzaciju za promenu pritiska ili recimo kako cete da spojite ovo na napajanje kod prijemnika sa 4 kanala.

--- End quote ---

Palo je i meni na pamet ali mislim da je predlog sa identicnim setom za sve bolji.

Nije problem da porucim ovaj uredjaj ako hocete.

http://www.hobbycity.com/hobbycity/store/uh_viewItem.asp?idProduct=6776&Product_Name=WS_HowHigh_Altimeter_(feet)

Pozdrav

Goran:
Pošteno ne sviđa mi se kombinacija ni da svi kupuju isto ni da se odredi 30 sekundi.
Na 10 modela će se postići 10 različitih visina od 100 do 200m zbog mnogih faktora.

Ako je cilj takmičenja veština pilotaže, osećaj za termiku i iskustvo za sletanje, onda druge faktore treba isključiti.

Može neko da ima i Stork 2 (izvini Mirče) ako ne ume da naže termiku i nezna precizno da sleti džabe mu jedrilica od 3m i suprotno.

Ko će koga ovde na forumu da ubedi da kupi bilo šta što već nema ili nije u planu.

Ljudi treba da se takmiče sa onim što imaju ili sa onim što nameravaju da spreme.

Moja ideja je da svi imaju početno jednake uslove, a za jedrilice esencijalni početni uslov je jednaka visina starta za sve.

Pozdrav Goran

Goran:
I još jedno, nije tačno da ne može da se odredi početna visina jedrilice.

Evo prostog primera:

Upotrebom Pitagorine teoreme može se izračunati daljina i visina.

Zadatak takmičara bi bio:

Iznad određene udaljene tačke na aerodromu bi se postavio jedan sudija koji bi toki vokijem javljao prelet iznad glave.
Na startu bi se postavio fiksni uglomer koji bi pokazivao ugao tj tačku koja u odnosu na prvog sudiju predstavlja dogovorenu visinu.

Svaki takmičar bi trebalo prethodno da isproba prelet preko udaljenog sudije gde bi sudija kod uglomera u trenutku dobrog preleta (na pravoj visini) uključio štopericu za start takmičara.

Pozdrav Goran

Taj uglomer bi ustvari bio lenjir koji bi se fiksno iskosio i postavio na npr. visoki stativ od foto aparata.

boca55:
Ja predlazem da ja organizujem sastanak, da se svi zainteresovani  nadjemo u prostorijama VSS, u Uzun Mirkovoj 4.  Ovde imamo odlicnu salu za sastanke. Tu bi mogli da se  natenane  dogovorimo oko pravila za letenje elektro jedrilica i drugih dogovora.

Predlozio bih da se formiraju dve vrste takmicenja:

1. DLG ili F3K koja je dobro definisana po FAI-u  i nju ne bih menjao.

2. Elektrojedrilica, gde bih da se dogovaramo i nadjemo neko srednje prihvatljivo rešenje, da mogu da se koriste većina rekreativnih modela koje posedujemo.
Ovo bi moglo da traje par godina, kada će se stvori kritična masa i veći broj takmičara i moći će da se krene u formiranje kategorije, i da se krene u organizaciju ozbiljnih takmičenja.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version