RC MODELI JEDRILICA > THERMAL
F3K ili DLG jedrilice
boca55:
Donecu jednu koja je gotova, a kako leti ne znam, nisam nijednu probao.
Ja svakako dolazim sa Easy gliderom i DLG-om
Boca
kremic:
--- Quote from: Goran on November 01, 2008, 12:46:19 PM ---I još jedno, nije tačno da ne može da se odredi početna visina jedrilice.
Evo prostog primera:
Upotrebom Pitagorine teoreme može se izračunati daljina i visina.
Zadatak takmičara bi bio:
Iznad određene udaljene tačke na aerodromu bi se postavio jedan sudija koji bi toki vokijem javljao prelet iznad glave.
Na startu bi se postavio fiksni uglomer koji bi pokazivao ugao tj tačku koja u odnosu na prvog sudiju predstavlja dogovorenu visinu.
Svaki takmičar bi trebalo prethodno da isproba prelet preko udaljenog sudije gde bi sudija kod uglomera u trenutku dobrog preleta (na pravoj visini) uključio štopericu za start takmičara.
Pozdrav Goran
Taj uglomer bi ustvari bio lenjir koji bi se fiksno iskosio i postavio na npr. visoki stativ od foto aparata.
--- End quote ---
Moram priznati ova metoda je vrlo simpaticna!!
Tj ova diskusija oko merenja visine mi postaje "simpaticna" !
Pre nekih 10-ak godina bio sam kao clan ekipe (aj najlakse da tako nazovem) koja je merila visinu na par raketnih takmicenja koja su bila na Jarku.
Tadasnja da li JA (ne vrujem da se 1997 i 98. zvala JNA.. mada mozda... ) je pomagala ta takmicenja sa svojim mernim uredjajima koji se zovu TEODOLITI!!!
Pitagora je tu lepo odigrao svoje, znanje trigonometrija takodje, toki-voki (ili voki-toki) je isto bio u upotrebi i sve je perfektno radilo.
Imali smo dva teodolita, udaljena jedan od drugog vise 400m i naravno udaljeni od starta mozda 500-700 metara!
Sve je idealno bilo! Start niko nije pomerao, raketice su morale sa jednog mesta da se startuju, teodoliti, takodje, nisu se pomerali, postojala je bazna osnova u obliku trougla , koji je pre takmicenja izmeren u cm i...
Pa nista, mogli smo da se igramo do mile volje , jer smo imali vremena na raspolaganju koliko smo hteli. NAravno do toga nije dolazilo, rezultati su bili obradjivani u roku 2 minuta!
Kazem jos jednom vrlo mi je simpaticna na kraju ova metoda sto predlazes, ali bih voleo da diskutujem o necem racionalnom i prihvatljivom i IZVODLJIVOM a ne ovako.
Zar stvarno mislis da ti tvoja prica pije vodu?
kremic:
--- Quote from: mirce on November 01, 2008, 02:47:59 PM ---
Stoga, kad budemo konkretno, na terenu, videli koliko brzo koji model ide gore smatram da cemo imati sliku koliko treba neki seting motora da radi...
Znaci, moj Stork za 30 sekundi ode garant na 300 metar dok npr. model od 1,6 metara Mouton sa svojim setingom nece se popeti 50 metara. Mozda prema snazi motora treba odrediti duzinu rada istog....
--- End quote ---
Nista bez merenja!!
Moramo prvo da vidimo koliko ima zainteresovanih tj. modelara koji bi start radili na vitlo i sajlu a koliko ima elektricara!
Drugo, za elektricare nema drugog resenja sem da prema snazi motora bude odredjeno i vreme rada motora! NE ponaosob za svakog modelara, ali mozemo da definisemo grupe motora koji rade 15s. 20, 25 i 30s.
Posto je rec o takmicenju (pa kako god ono bilo) a ne sto rece onaj lopovcic na prethodnom forumu vasarsko letenje, imali bi i tehnicku kontrolu modela.
Akcenat je upravo elektro grupa, da ti "drugovi" clanovi komisije mogu da svrstaju taj model u tu i tu grupu i onda bi takmicar znao kao i sudija, koje vreme da meri za rad motora!
Za "slepere" je to lako, isto vitlo ista sajla pa nema problema. "Samo" znanje i vestina . SAMO!!
KD
saxpg:
Imam jos jedan predlog kako da rijesimo jednakost:
Nekoliko nas ima Watt-metar
http://www.hobbycity.com/hobbycity/store/uh_viewItem.asp?idProduct=6380
Ogranicimo set-up, na recimo 150W i onda ce biti isto da li neko vozi na Axi Gold ili Kedu. 150W je 150W
Svako ce imati istu kolicinu snage na raspolaganju a na njemu je kao pilotu kako ce je iskoristiti.
Dalje mozemo ogranicavati bilo kako, recimo tezinom, rasponom...
Sasa
atlantis32de:
Posto sam daleko od vas pa se dvoumim da napisem nesto!ali mislim da ce te mi dozvoliti!
Zasto se ne resi problem modela tako da se naprave 6 identicnih modela koji bi sluzili i za ovakav dogadjaj!ovo je samo predlog .
sad je pitanje da li bi to uopste doslo u obzir ?
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version