RC MODELI JEDRILICA > THERMAL
F3K ili DLG jedrilice
kremic:
(<--)
Vec sam se izjasnio, pa da jos jednom potvrdim dolazak.
Goran:
Suština priče o takmičenju je kako usaglasiti različite jedrilice i sve podvesti pod približno iste startne uslove.
Ne postoji način usaglašavanja prema motoru, elisi, težini ili rasponu krila.
Čak i zbog različitih profila krila dve približno jednake jedrilice će penjati sasvim različito.
Ja sam zbog Easy Glider Pro jedrilice pre 10-tak dana izveo par testova potiska različitih elisa.
Dakle motor Turnigy 3530 1400KV i 2S baterija.
Evo rezultata:
9x4.7 16A/560g
10x4.7 20A/800g
9x5 folding 16A/620g
9x6 folding 16A/550g
? elisa 23A/750g
11x6 folding 24A/1000g
I šta se iz ovog može da izvuče?
Da zadnja elisa ima najveci potisak i ništa više.
Ali to uopste ne znači da će sa tom elisom i najbolje da penje.
Čak i sa istim elisama različitih proizvodjača potisci su različiti.
Jedino je merodavna startna visina početka jedrenja.
Kada se utvrdi merna metoda po kojoj će barem približno svi takmičari startovati sa iste visine to deluje fer.
A onda kome će biti bitno da li je neko izleteo na određenu visinu za 10 ili 60 sekundi?
Pozdrav Goran
Što se tiče dolaska.... zavisi od raspoloživog vremena...
atlantis32de:
Sta ovo sve ima sa naslovom :f3k ...to samo vi znate!
boca55:
Bobane sve je bolje nego ništa, hteo bi da se organizujemo i napravimo takmičenje u bilo kojoj kategoriji, moze u F3K, a moze i neka relax varijanta elektrojedrilice.
Malo zameram nekim diskutantima sto su odmah krenuli od razmišljanja, ko će koga da prevari. Tome onda nema kraja. Treba krenuti u početku široko da se uvuče u priču što više modelara, a kada se pojavi kritična masa onda ćemo da krenemo prema strožijim pravilima.
Motornjaci su krenuli sa takmičenjem "Limbo" što pozdravljam, a to je prvi korak da se kasnije krene u organizaciju takmičenja F3A -akrobatski modeli.
Ali svakako, da ćemo kada se u subotu nadjemo na Jarku, da se nešto dogovorimo za početak.
kremic:
--- Quote from: boca55 on November 02, 2008, 06:32:49 AM ---Malo zameram nekim diskutantima sto su odmah krenuli od razmišljanja, ko će koga da prevari. Tome onda nema kraja.
--- End quote ---
Ma kakve prevare Boco? Tesko je ovako preko foruma u ovim diskusijama osetiti i pravu notu reci, ona je jednodimenzionalna pa nekada izgleda uvredljiva, gruba... itd
Kao sto Goran rece, radi se samo o fer -playu, nista vise od toga a ni manje. To nam je upravo prvi cilj da se ovim prvim okupljanjem dogovorimo kroz prakticne letove, koje bi to bile prihvatljive opcije.
Najbolje bi bilo kada bi mogli da pazarimo iste modele, s moje strane predlog je ok, licno bih se potrudio da takav model nabavim kroz par meseci da ga bar na prolece imam, ali sta drugi vele i sta misle o tome, pa moraju i oni da se nekako javno izjasne .
Sve cemo bolje znati kroz nedelju dana i kada se uzivo budemo videli.
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version