Malo se brkaju babe i zabe ... R/C iskljucivo znaci RADIO CONTROL, nikako REMOTE CONTROL, ali eto mi to krstimo kako zelimo, onda bi znacilo da je i TV u stvari RC model i da je svaka kuca u R/C hobiju !!!
Relativno dobra stanica, moze da kontrolise sve, ako je dobra i ako ima odgovarajuci Rx...
Ono sto se cesto radi svuda pa i kod nas je kombinacija SPEKTRUM DSM2 predajnik (koji spada u dobre i brandirane, a vise ne toliko skupe) i ORANGE HK prijemnik... je jako losa kombinacija,
koja nekad radi a nekad NE... kad zataji
Predajnik daje komande prijemniku i na taj nacin kontrolise model (avion, auto, camac), namerno sam izostavio HELI jer mora biti stanica sa heli modom, zbog drugacijih mixova i i setovanja..
Ovde pricamo o malo ozbiljnijim i preporucenim pocetnickim helijima, a i za kasnije....... size 450 i na vise.... ne odonosi se na heli igracke... Cena za takav neki pocetnicki i ozbiljan heli RTF ne moze biti, ja mislim ispod 200 Eur, kod nas...
i tu mislim da sam malo podbacio...
E sad cena se podize na nekih 300-400 Eur, ako je kvalitetan heli, sa kvalitenom elektronikom i kvalitetnom stanicom, da bude brendiran, jer to negde znaci pouzdanost i znaci ono najbitnije
da se mogu lako nabaviti delovi, svaki srafic/delic kao rezervni deo..
opet pricam o RTF varijanti koja je za pocetnika bombonica, jer mu za taj pocetak ne treba sklapanje i nedoumica koji motor, koji ESC, Gyro, servoi it'd...
Dosta briga i muka ce imati i sa najboljim RTF modelom, normalno obavezno simulator i trainer nogice !!!
Onda ce neminovno doci do nekog pada, zamena pojedinih delova i upoznavanje same ptice, pa ce biti studiranja i raspitivanja i polako se ulazi u materiju, nakon cega moze doci i kit...
Ali ako je RTF u startu sa dobrom stanicom (na pr. SPEKTRUM DX6, DX7) koje imaju heli mode, muke su odmah smanjene i pare su se odmah pristedele, ta stanica posle ide na sve moguce modele i heli i avion i camac a po nuzdi i na auto...
Iskustveno bih mogao zakljuciti, sto veca usteda u samom startu, to su kasnije veci gubitci, jer se obicno... ako se kupi u startu losa i jeftina oprema, ubrzo jedno po jedno ili sve na gomilu zameni za bolju, normalno ukoliko covek ostaje ili ide unapred u savladjivanju vestina letenja..
Jos jedna bitna stvar je da je najeftinije kupiti dobar RTF model/komplet, kada fabrika zapakuje sve na gomilu, ako se to kasnije sve kupuje po komad kosta 3 puta vise..
Kao i u auto industriji, najeftinije je kupiti auto, ali treba ga i odrzavati.. danasnja industrija zaradjuje na rezervnim delovima, opremi i dodatnoj opremi, raznim dodatnim pomagalima i upgrejdima !!!
a bazni model sa kojim se ulazi u celu pricu je iovako bez zarade, pa iz tog razloga tu ne treba stedeti...