Dok sam probavao danas nosač kamere + ublažavanje vibracija, imao sam jedan vrlo čudan pad, na svu sreću bez ozbiljnijih posledica.
Bio sam na visini od 4-5 metara, uključen vario altitude hold, uključen dynamic position hold. Kretao sam se ka napred laganom brzinom i samo odjednom hexa je naglo pocela rotaciju u levo, i visina ja počela da oscilira (verovatno kao posledica te rotacije).
Isključio sam altitude hold da pokušam da ga držim na jednoj visini dok ugasim i position hold i pokušam da ga stabilizujem, međutim dok sam ugasio AH on je već bio udario u zemlju, a ja sam u tom trenutku dodao gas, ali je bilo isuviše kasno, već je završio na boku.
Šteta nije velika, polomljen jedan propeler (motor br. 4), i nosač baterije+kamere je visio na servo kablovima.
Ono što mi je bilo vrlo čudno je da su na nosaču tri šrafa bila izvrnuta, a samo jedan polomljen, pa sam pretpostavio da je to uzrok pada; da su se na nosaču izvrnula tri šrafa, ostao je da visi na samo jednom plastičnom koji je pukao, a ceo gimbal sa kamerom i baterijom je naglo pao na dole, i za kopter ostao da se drži na servo kablovima...
Međutim, sada kad sam pogledao snimak, nosač kamere se nije otkinuo sve do drugog udarca u zemlju, tako da to nije razlog pada.
Zamenio sam polomljeni propeler, prekontrolisao sve šrafove i veze, zamenio preventivno i ta tri koja su bila odšrafljena i sve zalio loctite-om. Nakon tih 20-tak minuta popravke, hexa se u letu ponašala sasvim normalno i stabilno.
Inače nisam skinuo SD karticu sa log fajlom, pošto sam bio ubeđen da je razlog pada otkačinjanje nosača, međutim moraću da ga prekopiram i da pokušam da vidim šta se desilo. Sada i vidim da je u trenutku dok sam leteo u toku vrlo jaka solarna oluja M klase (A, B, C, M, X, pri čemu je X najjača, a A je normalno stanje bez aktivnosti), pa ne znam da li je to možda poremetilo nešto, jer kopter nije krenuo da leti ka nekoj random tački već je počeo da rotira u mestu.
Snimak pada: