Porting sam uradio iz znatiželje.
Evo malo razmišljanja, pa da podelimo čitanja/saznanja/iskustva
Mislim da sam pročitao da porting samo omogućava brže ubacivanje smeše i izbacivanje izduvnih gasova. Tako se smanjuje energija koja se troši na to, a povećava se sila koja deluje na klip (označimo kao F), odnosno sila koja će na kraju da izvrši koristan mehanički rad -- pokrene radilicu (obrtni momenat?).
Tu silu F definišu između ostalih još i kompresija, vreme palenja, površina klipa sa gornje strane
Energija koju smo sačuvali portovanjem,a prosledili u F je mala u odnosu na moguće povećanje sile F ukoliko bi menjali kompresiju, smešu, toplotu sveće, udeo nitrometana u gorivu (ovo je inače element koji daje najveći boost).
Međutim, povećanim protokom gasova (valjda se to zove volumetrijska efikasnost) se povećala sposobnost da motor ode u nešto više obrtaje, ali, bitnije, da ih što pre dostigne. Mislim da se i potrošnja smanjila za količinu za koju se smanjilo rasipanje energije na neefikasnije izbacivanje gasova.
IMHO, dodatno opterećeni delovi zbog tih viših obrtaja (veće temperature) su svi ležajevi, kvačilo (koje je onda sigurno poddimenzionisano), pinjoni, zupčanik, diferencijali i dalje...
Mislim da nema problema sa ovim dok se ne ode na jak gas.
Rezime: mnogo više se motor haba sa jačim gorivom (veći % nitra) nego sa portingom. Ali kad te dve stvari sastavimo - e pa to ćemo tek da vidimo
Konkretno za GX-21 je preporučeno gorivo od 15-25% (piše samo u nemačkom upustvu).
Koliko čitam, avio glow motori rade optimalno na 176-200C. Međutim, njihovo gorivo ima 20% ulja i to uglavnom ricinusovog (castor) dok automobilsko ima 10,8% (Tornado) i nisam uspeo da skontam koliko od toga je ricinusovo, a koliko je sintetičko.
Inače, ricinusovo je bolje jer kada je izloženo većim temperaturama ono se samo jače polimerizuje (veže u lance) i uvek dobro podmazuje, dok sintetičko počne da isparava na visokim temperaturama
Ricinusovo stvara efekat laka na unutrašnjim delovima motora i ako su naslage velike, to znači da vam se motor pregrejava. Ovi autori preporučuju i povremeno čišćenje tog sloja iako pomaže starim, izjanđalim motorima da drže kompresiju. Ipak, taj sloj sprečava efikasnu razmenu toplote i doprinosi povećanoj temperaturi motora.
Optimalnu temperaturu ovog motora je naveo Bigneda (95-130C). Ja sam čitao da je ovaj motor još topliji i da ga voze na 150C. Mislim, to ljudi pišu. Valjda je tako...
IDEJA: Gorivo sa većim procentom nitra koje bi se obogatilo sa ricinusovim uljem. Da li je neko probao?
Formula
Gde ima da se kupi to ulje? Motul? Kako se zove/šta da se traži?
PITANJE:
Da li su ovi GX motori u suštini motori firme GO? Koliko sam mogao da uporedim, isti su im karburatori, radilica...
NADA:
Nadam se da su japanci inžinjeri i da su stavili makar 50% čvršće materijale nego što bi trebalo
Da li je ko uporedio delove GX21R i ovog običnog GX-21? R je turbo?!