Bili smo na Jarku i jest' bas duvalo....
Ipak, oni koji su najvise pisali i zalagali se za svoje stavove su dosli....
Na zalost, po meni, neke stvari zbog kojih smo se okupili nismo imali prilike da vidimo, poletanje jedrilice sa vitlom i isprackavanje, Bata je zaboravio repove od modela kod kuce, Suboticani sa rucnim slepom nisu ni blizu onoga kako pravo slepanje treba da izgleda i ta visina koju su oni postizali isto tako nije ni blizu neke visine koju jedrilice na sajlu mogu da dobiju...
Sve u svemu, cela tema oko jedrilica je pocela je sa DLG-om, a pretvorila se u elektro varijantu, zalaganjem onih koji najvise imaju elektro (sto je razumljivo).
Ja se stalno zalazem da se moraju takmiciti i svi ostali (sajla i vitlo) jer njih ima poprilicno.
Potpuno podrzavam nacelan dogovor koji je danas postignut, i to:
- da se napravi jedna "Elektro Magic Klub Klasa" sa istim modelima, kako je danas receno, po propozicijama koje ce se jos u sitnim detaljima doterati ali, koje su vec skoro definisane...
- da se svi ostali koji imaju jedrilice raznih tipova i nacina startovanja takmice u "Open Klasi".
Tu treba takodje da se usaglase neke sitne stvari, dosta toga se zna iz F3J i F5J klase (posto su pravila ista razlika je samo u nacinu startovanja).
Glavno pitanje je koliko na elekrto jedilicama da radi motor, da li 30 sekundi ili da se vreme rada odbija od 10 minuta? Cim se samo to dogovorimo, "Open klasa" je tu i po meni mnogo je realnija nego ona prva (posto ima bar desetak jedrilica).
Ja cu biti veoma iskren i otvoren, mene ovo danasnje letenje uzbudjuje kao kad uzmem bicikli pa, odem do radnje... Ovo peglanje vazduha, meni, nema veze sa zivotom...
Takodje mi ne pada na pamet da kupujem model za prvu klasu koliko god to bilo jeftino...
To mi je kao kad vozis Yugo pa, promenis par auta, sad imas BMW, i sta, sad treba ponovo da sednes da vozis Yugo, pa, jesi li ti lud... tacno ti je muka...
Onom pocetniku iz Fice Yugo je...
Lepo mi je bilo i drago mi je da sam se druzio sa sa mojim drugarima modelarima ali, sto se tice samog letenja, za mene, licno, ovo danas je bilo makar sta... .
Jedrilice, kao i sve ostale kategorije, kad dodjete na nivo da znate da sigurno letite, ako nemate neke smisljene vizije, plan, sta treba da radite ili trenirate, nisu mnogo uzbudljive... Ovo verovatno pocetnici nece razumeti ali, ja i meni slicni, koji smo se, konkretno, ozbiljno, bavili jedrilicama, vrlo dobro znaju o cemu pricam. Priznajem, malo sam zardjao, nisam dugo leteo jedrilice, pogotovo ne ozbiljno...
Sve kategorije kojima se modelari bave moraju da imaju neki cilj.
F3A klasa da ucis da besprekorno letis figure, pa kad naucis deset, onda da ih povezes u jedan program...
Skala modeli, da pravis model do najsitnijh detalja i da potom isti letis sto realisticnije kako je leteo pravi avion.
Jedrilice, da vezbas, kao na takmicenju, poletanje ne da samo poletis nego da iz poletanja izvuces maksimum svojih i mogucnosti svog modela, trazenje termike, letenje u termickom stubu, sletanje, kad, kako, kakav prilaz za vetar, kakav za mirno, naravno uvek na tacku....
E, to su neke od stvari koje te teraju da ucis i vezbas. Naravno, kad imas razlog zasto to da radis a, to je takmicenje... Pa, i kad nemas, da bi bio bolji pilot...
Ako se uspe napraviti neka klasa da mogu da se i ja sa mojom jedrilicom "uglavim" svakako cu doci, ako ne... sta da se radi... Za teodolite (ili kako se vec zovu), obrtomere, visinomere. i ostale fantazije nemam vise snage...
Od vaseg druga Mirceta imate svu podrsku ovog sveta, ali, ja da racunam u Motokalku nemam ambicija i da vezujem modele za vage i merim potisak takodje...
Dalje, vrlo sam realan i znam sta je za nase uslove moguce izvesti tj. kako ce neka, bar prva, takmicenja izgledati, a o tome sam vec pisao prosle nedelje...
Radostan sam sto se ipak videlo kolike su razlike u modelima i da ne mogu babe i zabe....
Odoh ja sad za "spakujem" jedrilicu i da uzmem moje Warbirde...
Braso, kad kresnes motorcinu, zemlja se trese, pa, spustis flapsove, odvezes model do piste, das gas, pariras vertikalcem, a model od dvanaest kila "tutnji" na prednjim tockovima... onda blago navuces horizontalac....
Koje jedrilice....
Pozdravlja Vas
Mirce