ELEKTRONIKA > POWER SYSTEM
Grejanje motora
pnedic:
Juce sam probao motor koji sam kupio sa HobbyKinga (evo link: http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=5687).
Probao sam ga na probnom nosacu (od pune tvrde plastike) kojeg sam napravio i priheftao za sto. S obzirom da je malo cudan motor (kaci se na prednju stranu), a i mozda moj nosac, vazdusna struja elise nije isla direktno na motor.
Nakon rada u punom gasu od nekih minut do dva, primetio sam da se motor jako zagrejao: toliko da nije mogao prstima da se drzi (po mojoj proceni nekih 60-80 stepeni). Trebalo mu je oko 15 min da se potpuno ohladi. Motor je proban u sobi.
ESC koji je koristen (20A) je tek neznatno bio zagrejan - mogu slobodno reci da je bio "mlak". Tako da je ESC "ladno odradio posao".
Da li mislite da je to normalno ili ne. Motor je potpuno nov, prvi put proban.
PS. Koristena elisa je SF 10x4.7. Takodje motor ima mogucnost i kacenja "otpozadi" ali onda ne mogu da koristim propsaver vec fiksnu vezu elise sa motorom.
nebeski:
U karakteristikama motora je navedeno da su struje 4-12A (peak 15).
ESC koji si koristio je deklarisan da daje do 20A.
Da li imas mogucnost da izmeris struju motora? Za merenje ti treba neki power analyzer npr. poput http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__10080__Turnigy_130A_Watt_Meter_and_Power_Analyzer.html . Meni lici da si ga preopteretio i da se zbog toga grejao motor a esc nije jer su struje bile u njegovom radnom opsegu.
Koji propeler si stavio na njega, da li si siguran da je odgovarajuce velicine?
Nakon Alenovog odgovora videh da si naveo i dimenzije propelera, ja sam napisao odgovor pre citanja PS-a :)
ak:
Pretpostavljam da si ga probao sa 3S baterijom i u tom slucaju si ga definitivno preopteretio.
Lepo pise na stranici koju si okacio da je preporucena elisa 9x4.7 ne 10x4.7.
Merac (kao ovaj sto je nebeski preporucio) je definitino bitna stavka kod modela sa elektro pogonom.
Ovako na slepo mozes da preopteretis recimo ESC u sred leta i izgubis daleko skuplji model.
djbojan:
Preterano velika elisa, cak bih ti savetovao da stavis 8x6, ili ako bas moras 9x4,7
taj motor nije bas nesto odradjen, ja sam imao one malo jace modele na hexacopteru,
i hoce da se zagreju ako ih opteretis, ali ti si bio na korak do spaljivanja :_D,
ne znam na cemu mislis da ga koristis ?
bolje da ima pun broj obrtaja i sa manje potiska, znaci bez pregrevanja nego da ga ga spalis bezveze.
darko:
I još jedna stvar, zašto si ga drzao na maxim. gasu 2 minute, na max gasu se rijetko leti i samo se ponekada doda na 2-3 sec a skoro uvijek je na pola gasa ili manje !
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
Go to full version