ELEKTRONIKA > POWER SYSTEM
Grejanje motora
magic:
--- Quote from: pnedic on July 24, 2012, 09:58:09 PM ---
--- Quote from: ak on July 24, 2012, 05:09:19 PM ---Ne zaboravi da je motor previdjen da leti sa max rpm a ne da stoji.
--- End quote ---
Haha, da.
Nego da te pitam, u vezi tvog prethodnog posta gde si rekao da sam motor definitivno opteretio upotrebivsi bateriju od 3S. Molim te objasni mi kakve ima veze broj celija sa opterecenjem ? Zar nije broj celija povezan (samo) sa naponom koji baterija daje ?
Thanks !
--- End quote ---
Broj celija i te kako ima veze. Ovo sve o cemu pisete je prezvakano pre jedno 4 godine u topiku vodic za pocetnike na struju.
Bez nekog power analyzera jako je nezahvalno upustati se u elektro pogon a vidim da ga skoro niko nema. Jedno su preporuke korisnika po pitanju elise i baterije a nesto sasvim drugo mogu da budu vasi rezultati sa vasim baterijama i vasim elisama.
poz
ak:
--- Quote from: ak on July 24, 2012, 05:09:19 PM ---Ne zaboravi da je motor previdjen da leti sa max rpm a ne da stoji.
--- End quote ---
Haha, da.
Nego da te pitam, u vezi tvog prethodnog posta gde si rekao da sam motor definitivno opteretio upotrebivsi bateriju od 3S. Molim te objasni mi kakve ima veze broj celija sa opterecenjem ? Zar nije broj celija povezan (samo) sa naponom koji baterija daje ?
Thanks !
--- End quote ---
Nisi razumeo, naveo si u prethodnom postu koji je propeler ali ne bateriju sa kojom si ga testirao. Da si taj propeler koristio sa 2S baterijom ne bi ga preopteretio, ali posto si koristio 3s onda jesi.
Pritom, 10x4.7 propeler razlicitih proizvodjaca mogu da se ponasaju sasvim drugacije. Znaci jedino analyzer ili "under propped" kako bi bio siguran da nesto neces spaliti.
Marginalan primer su sklapajuci propeleri istih oznaka (kao i nesklapajuci) a razlicitih karakteristika, sta mislis zasto?
nebeski:
Broj ćelija ima i te kako veze sa opterećenjem jer je RPM=ETAm*KV*V.
Gde je ETAm efikasnost motora
KV broj koji je karakteristika motora
V napon koji ESC dovodi motoru a koji ide od 0-Vbat
Kao sto se vidi iz formule RPMmax je direktno zavistan od napona korištene baterije.
Iz tih razloga za isti motor sa 3S baterijom potreban je manji propeler nego sa 2S baterijom i obrnuto.
--- End quote ---
Haha, da.
Thanks !
--- End quote ---
pnedic:
Moracu da prekopam i procitam topik vodic za pocetnike.
Formula RPM = ETAm x KV x V moze dvojako da se tumaci (bar matematicki):
ako je ETAm konstanta, onda veci broj celija povecava broj obrtaja sto povecava vucnu silu.
Ako je RPM konstanta (sto je malo verovatno), onda jeste efikasnost motora veca sa manjim brojem celija.
Procitacu pa cu dalje da komentarisem.
nebeski:
U radnom režimu je baš to slučaj ETAm i KV su konstante, dok je ulazna velicina V a izlazna RPM.
Kada se motor preoptereti ETAm opada.
--- Quote from: pnedic on July 25, 2012, 12:02:09 PM ---ako je ETAm konstanta, onda veci broj celija povecava broj obrtaja sto povecava vucnu silu.
--- End quote ---
Navigation
[0] Message Index
[*] Previous page
Go to full version