ELEKTRONIKA > POWER SYSTEM
Grejanje motora
pnedic:
Uh, ajmo redom da odgovaram
Generalno, odlucio sam se za ovaj motor nakon nekoliko dana provedenih analizirajuci komentare, analize (i na kraju cene) bar 5 kandidata (motora) koji su bili usli u najuzi krug. Nista nisam filozofirao jer iskustva nemam - dakle oslanjao sam se na rezultate merenja i (sve) procitane komentare.
Naravno, video sam da je suggested prop 9-ka. Elisu od 10x4.7 sam uzeo jer u momentu kada sam narucivao na HK nije bilo elise 9x4.7 na stanju. Na osnovu komentara i review-ova sam video da su ljudi testirali i sa elisom 10x4.7 i imali su potisak od oko 900 gr, kao i struju ispod 15A (citat: Pulled 13.8A with 3S 1000Mah Lipo and 10x4.7SF APC prop) sto sam smatrao dovoljnim da ne spalim svoj ESC koji je od 20A. Imam elisu 8x6 pa cu probati i sa njom. A cini mi se da cu da elisu nabavim 9x4.7
Sto se baterije tice, takodje je suggested 3S (1300 - 1700 mAh) a ja imam dve baterije 3S 1300 mAh. Dakle i tu sam se uklopio.
@nebeski: Koliko ja razumem ESC je taj koji plasira (minimum) onoliko struje koliko motor "trazi" - u zavisnosti od opterecenja. Tj, ako dobro razumem tvoje reci, smatras da sam motor preopteretio jer sam ga ja terao na to (brojem obrtaja i elisom). Dok je ESC bio cool jer struja koju je motor vukao bila recimo 70% od njegovih max 20A.
@darko: Zasto sam ga duvao oko dva minuta (sigurno manje je bilo) na punoj snazi - pa rekoh da nemam iskustva sa ovim stvarima. A kao (elektro)inzenjer sa podosta prakticnog iskustva imam neke (licne) kriterijume koje moraju da zadovolje stvari koje pravim da bi bile sigurne i ja zadovoljan (ne zelim da se hvalisem!!!). Opet smatram da ovi elektromotori moraju da budu u stanju da rade bar 30sec kontinualno na max rpm.
U svakom slucaju, necu ga vise toliko opterecivati - mada se uopste nije "bunio" osim sto je bio zagrejan, ali je lepo radio. Prakticno da nije bio zagrejan, bilo bi mi srce puno i ne bi bilo ovog posta !
A ovaj power analyzer ce verovatno doci jednog dana na red.
Hvala na analizama i komentarima - nadam ce se jos neko "prijaviti".
nebeski:
--- Quote from: pnedic on July 23, 2012, 09:35:16 PM ---@nebeski: Koliko ja razumem ESC je taj koji plasira (minimum) onoliko struje koliko motor "trazi" - u zavisnosti od opterecenja. Tj, ako dobro razumem tvoje reci, smatras da sam motor preopteretio jer sam ga ja terao na to (brojem obrtaja i elisom). Dok je ESC bio cool jer struja koju je motor vukao bila recimo 70% od njegovih max 20A.
U svakom slucaju, necu ga vise toliko opterecivati - mada se uopste nije "bunio" osim sto je bio zagrejan, ali je lepo radio. Prakticno da nije bio zagrejan, bilo bi mi srce puno i ne bi bilo ovog posta !
--- End quote ---
Preopterećivanjem motora opada njegova efikasnost, ne može sva energija koja dolazi iz ESC-a da se pretvori u mehanički rad već se sve veći deo nje pretvara u toplotu. Broj obrtaja sve manje prati formulu RPM~KV*V a zavisnost postaje sve više nelinearna. Čak i kad ne bi postojala opasnost od fizičkog oštećenja motora i esc-a to je režim koji ćemo da izbegnemo jer pravimo avion a ne grejalicu ;) i cilj nam je što duži let i što bolje iskorištenje energije u bateriji. Tu u priču mogu da se uključe i magneti koji ako nisu dovoljno kvalitetni usled zagrevanja gube magnetna svojstva tako da dolazi do dodatnog pada snage motora.
pnedic:
Juce sam probao sa elisom 8x6 i bilo je ok. Terao sam ga u tri navrata sa pauzama od oko 20-ak sec:
1. 1 min ukupno (sa 10 sec max rpm)
2. 40 sec ukupno sa 30 sec max rpm
3. 2 minuta na oko 65% gasa
Na kraju je bio topao oko 40-ak stepeni (po mojoj proceni) - dakle mislim "normalno" zagrejan. ESC je bio malo vise zagrejan u odnosu na seansu sa 10x4.7 elisom.
Medjutim prema tablici koju sam dobio od AN-2 (http://www.ecalc.ch/motorcalc_e.htm?ecalc) ispada da jedino elisu 9-ku mogu normalno da koristim. 10-ka dovodi do preopterecenja motora, a 8-ca nema dovoljno static thrust-a.
ak:
Ne zaboravi da je motor previdjen da leti sa max rpm a ne da stoji.
pnedic:
--- Quote from: ak on July 24, 2012, 05:09:19 PM ---Ne zaboravi da je motor previdjen da leti sa max rpm a ne da stoji.
--- End quote ---
Haha, da.
Nego da te pitam, u vezi tvog prethodnog posta gde si rekao da sam motor definitivno opteretio upotrebivsi bateriju od 3S. Molim te objasni mi kakve ima veze broj celija sa opterecenjem ? Zar nije broj celija povezan (samo) sa naponom koji baterija daje ?
Thanks !
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version