Pre nego što sutra odem u bateri shop i tamo im se malo "##$%%(%%#)/%&)/%(&$ familije, ajde prvo da pitam...
Dakle, godinama kupujem Duracel NiMh baterije od 2650 ili 2450 mAh. Tako sam uradio i pre neki dan i za P 47 kupio 4 paketa baterija, 2 x 5 ćelija za prijemnik i servoe, 1 x 3 ćelije za svetla i 1 x 6 ćelija za paljenje motora.
U radnji su mi, kao i svaki put zapunktovali baterije i na + i - krajevima zapunktovali limčiće na koje sam (kao i svaki put) ja kasnije kod kuće zalemio kablove. Kablovi su oni crvena i crna žica, ista kao na servoima.
Pošto mi trebaju baterije za prijemnik i servoe, prvo sam krenuo da punim njih. Priključio sam prvu bateriju, namestio discharge na 700mAh i charge na 300 mAh.
Ustvari, nisam ništa ni namešao, to tako stoji već godinama na punjaču...
Sve u svemu, baterija je bila skoro prazna, tako da je vrlo brzo počela da se puni, ali na nekih 650 mAh punjač je javio da je baterija puna!!!
Ponovio sam postupak i u "drugom pokušaju" je sve bilo OK, baterija se na kraju lepo napunila...
Sa drugim pketom sve je iz cuga radilo kako treba... Super...
Danas da napunim bateriju za paljenje, kad ono medjutim...
Discharge sam namestio na napon od 7,2 V - pošto je baterija od 6 ćelija, struje pražnjenja i punjenja iste kao i svaki put...
Nije ušlo 100 mA u bateriju punjač je već signalizirao da je pune i prkinuo je punjenje. Par tuta sam ponovio ciklus pražnjenja i punjenja, ali ništa...
Ista priča je i sa malom baterijom za svetla.
Pošto punjač ima displej, gledao sam šta se dešava, za 2 minuta napon je narastao za 0,5 V a li je ušlo samo 10 mAh. Posle 20 minuta, napon je bio 4,3V ali kapacitet samo 100 mAh...
U čemu je problem? Da li su baterije "truba", ili je možda loše zapunktovano, ili sam ja nešto zeznuo dok sam lemio žice na one limčiće koje su mi ostavili u bateri shopu na + i - izvodima?
Ili je nešto četvrto?
Hvala unapred na odgovorima...
Pozdrav
Mirče