Pa evo da krenem.
Model je pravljen od izoflora 6mm koji se može naći u galeriji podova samo mu je jedna strana ravna.
Nekada je bilo izoflora od 6 mm svetlo plavog koji je imao obe strane ravne pa mi je ono što je ostalo od toga poslužilo za ailerone, ruder i elevator. Sve je lepljeno vrućom plastikom, sivom ojačanom trakom ili ducktape i molerskom trakom za zaštitu koju sam koristio za pravljenje šarki pokretnih delova rudera, ailerona i elevatora. Iz iskustva rada sa izovlorom, stirodurom i toplom plastikom znam da je najbolje koristiti što manje pištolje sa onim tanjim patronama jer oni nemaju toliku temperaturu tj plastika je mnogo manje zapremine kada izlazi iz njih a samim tim i manje toplote deluje i ne topi penasti materijal kao što je to slučaj sa većim pištoljima. Ako vam je kraj pištolja metalan izbegavati direktan kontak kraja pištolja sa penastim materijalom jer će ga i on topiti, nego plastiku aplicirati sa 5 mm visine.
Model i nacr za njega možete naći na ovoj adresi:
http://flitetest.com/articles/ft-spitfire-build gde imate i vidao uputstvo kakos e pravi Kome trebaju nacrti u korelu ili pdf-u na A0 formatu mogu mu poslati mail-om.
Pošto oni svoj model prave od DEPRONA koji je presvučen papirom treba imati na umu da ako se koristi izoflor sve slabe delove ojačati trakom ili kako već što sam i ja uradio jer je izoflor jako krt. Dobra varijanta može da bude i to da uzmete table izoflora od 3 mm koji se takođe mogu naći u gore pomenutoj prodavnici, zatim uzmete neku kvalitetnu dvostranu traku "TESA" na primer, i spojite te dve table sa dvostranom trakom ali traka mora biti po celoj površini. Jeste malo duži proces i malo je teži avion ali je bar žilaviji i ne raspada se pri udarcima o veću travu napr.
Model jako dobro leti ako ga sastavite kako treba polako i precizno.
Pa da krenemo sa izgledom i načinom izrade.
adult image hosting