Odlicno ti to kontrolises na simulatoru i dobro je sto koristis vertikalac, on jako puno znaci za letenje. Samo napred, super ti ide (nemoj da pokusavas da ulazis u hover na pravom modelu sa ruderom, to mislim na ozbiljnije modele sa deproncima mozes).
Ovaj Yak (
http://www.rcfly4um.org/index.php/topic,7894.msg48613.html#msg48613 ) ce ti biti odlican za ucenje freestyle letenja,
ALI tek posle ovakvog aviona (
http://rcplans.ru/telemaster-400/ ), tj kada naucis da letis. Kada kazem naucis da letis to su par stvari koje moras da ispostujes i naucis/prihvatis.
1. Da letis van naseljenog mesta, daleko od ljudi, autombila, aviona i sl... kako nekome ne bi naneo stetu, pa onda i sebi...
2. Da pored tebe bude neko ko vec ima iskustva da ti da sugestije i sl.
3. Da se upoznas sa vetrom i nacinom kako da hendlujes udare vetra u toku leta, sletanja i sl.
4. Da letis ovaj visokokrilac dok ti se ne smuci jedno 5 puta i kada krenes zmureci da ga letis, a pri tom da izvedes sve moguce akrobacije koje on moze, e onda si spreman za yak-a koji je sve samo ne letan avion... Akrobatski avioni su uzasno zivahni i totalno se drugacije lete od visokokrilaca, ali zato sve to sto si naucio sa visokokrilcem ces bez problema preneti i na akro avion i manje ces ga lupati jer ces se bolje snalaziti u nepravilnim polozajima (ovo ti garantujem).
Zato ne preskaci stepenice jer ce ti se to obiti o glavu, ima ovde dosta ljudi koji su ovo prosli pa ti mogu to i napisati. Ja svoj visokokrilac koji je jako slican telemasteru i dan danas imam i veoma ga rado letim i pored 3D, F3A i F3K letelica, zato sto me opusta... jer veruj mi doci ce momenat kada ce te u jednom momentu zasititi 3D letenje pa ce ti ovaj visokorilac opet podsetiti sta je letenje i uzivanje.
Ja nisam iskusan 3D letac, ali zato ti nekolicina iskusnih 3D pilota kao sto su Zajo, Marko, Milos, Ivan3D, Grebic, magic i jos par (bez uvrede) mogu pomoci davanjem pravog saveta za 3D model.
P.S. veruj mi i oni su poceli sa trenaznim modelima.
npr Zajin model ti takodje kasnije moze doci kao neka opcija da naucis 3D letneje: