Author Topic: Rhino lipoly baterije  (Read 11644 times)

Offline petar

 • Full Member
 • ***
 • Posts: 329
Rhino lipoly baterije
« on: February 06, 2016, 02:23:40 PM »
Zdravo ljudi,

Kako sam u jednoj drugoj temi pricao o baterijama sa banggood_a... i povela se diskusija.... palo mi je na pamet da proverim stanje jednih baterija koje sam kupio 2009 godine, a malo su letele...

Imaju jedno 20 ciklusa do sada i mazene su i pazene (nisam ih u letenju praznio do kraja i drzao sam ih na 50% dok ih nisam upotrebljavao).

Te baterije sam koristio za onaj YAK55SP od 1.5m raspona i oko 3 kg tezine... Kako sam YAK_a "olivadio" (polomio) one stoje vec dogo (6S2P baterije).

Kad sam ih probao nisam mogao da verujem....   Znaci, one su sada stare oko 7 godina! Drze napon pri punom opterecenju na 11.4V (recimo posle 1 minut od pocetka praznjenja), a ove sto sam ih sada kupio ne drze ni 10.8V.

Dva puta sam ih punio i ispostavilo se da imaju kapacitet oko 3.7 Ah (deklarisane su na 4 Ah).

E sad, zasto sam ja u zabezeku (sto kaze Lazo)? One su dok sam leteo sa YAK_om u prvih dve godine imale oko 3.8 Ah (merio sam posle lomljenja YAK_a).

Znaci za dve godine su izgubile 200mAh, a za sledecih 5 godina "lezanja na polici" su izgubile samo 100 mAh... Ne mogu da verujem... I jos povrh svega ostale su i dalje sveze... vuku bolje od novih...

Izgleda da to opadanje kapaciteta sa starenjem baterije ima mnogo veze sa kvalitetom baterije, a sam kvalitet nema ama bas nikakve veze sa cenom baterija ni sa brendom....

Pokazalo se da oni grafikoni kako baterija stari u zavisnosti od spoljnje temperature ne znace mnogo jer sam baterije drzao u kuci (ne u frizideru), napola napunjenje... na spratu, a sprat ne grejem zimi niti hladim leti... znaci prosecna temperatura je bila jedno 18 stepeni (recimo, odokativno). Drzao sam ih pola napunjene.

Po grafikonima na 0 stepeni celzijusa godisnje baterija izgubi oko 2%, na 25 stepeni je oko 4% gubitak kapaciteta godisnje.

Moje baterije su u prvih dve godine izgubile oko 5%, a kasnije u 5 godina stajanja oko 2.5% (znaci oko 0.5% godisnje....).

Znaci gubljenje kapaciteta pri stajanju je nelinearno... i debelo zavisi od kvaliteta baterije.

Ja sam prijatno iznenadjen.... Ko zna mozda kad pocnem da ih upotrebljavam visu naglo oslabe... ko zna, ali ovo sto sam video ne mogu da verijem....


Inace, ako neko pomisli da ovo pisem jer zelim da prodam baterije, vara se, ja nemam ama bas ni jedan oglas za prodaju za sve ove godine (niti angazujem nekog drugog da prodaje umesto mene, niti imam vise naloga). Jedina osoba kojoj sam ja prodao nesto (model) je neki Jugamarko i to na njegovo kukanje da mu neko proda model....

pozdrav

Offline petar

 • Full Member
 • ***
 • Posts: 329
Re: Rhino lipoly baterije
« Reply #1 on: February 06, 2016, 05:58:10 PM »
I da dodam jos par reci.

Nisam mogao da verujem, ali istina je (ono sto mi je par ljudi reklo na forumu pre par godina) da lipo baterije posle duzeg stajanja traze par puta da se napune i isprazne i da im se tek tada "povrati" (smanji) unutrasnji otpor i malo poraste kapacitet.

Takodje nisu ocigledno ni sve baterije (pojedinacno) od istog brenda isto izgubile kapacitata i da im se isto povecao unutrasnji otpor...

Zadivljujuce je koliko su ove Rhino izdrzljive... mozda u tome igra ulogu i oblik baterije (duzina elektroda)... ove su nekako kratke, a debele, takodje u konfiguraciji su 2P... mozda im i to dodatno smanjuje unutrasnji otpor. U svakom slucaju drago mi je...

pozzzz

Offline petar

 • Full Member
 • ***
 • Posts: 329
Re: Rhino lipoly baterije
« Reply #2 on: March 12, 2016, 05:40:51 PM »
Juce mi je dosao merac unutrasnjeg otpora baterija pa sam malo merio...

Skoro sve baterije koje imam su 3S i oko 4Ah.

Kokam baterije stare 10 godina imaju po celiji oko 10 do 15 mili oma.

Rhino stare oko 7 godina imaju po celiji oko 6 mili oma.

Ove sto sam nedavno kupio neke "LionPower" imaju oko 10 mili oma po celiji.

Takodje nedavno kupljene, "ZopPower", imaju oko 2.5 mili oma po celiji.

One neke A123 imaju oko 13 mili oma.

Baterije su imale oko 15 stepeni celzijusovih.

Jednim kokam baterijama sam stavljao neku lepljivu traku i termo foliju pa sam sa fenom sve to grejao... Tako da je baterija bila topla... Kad je bila hladna merio sam 14 mili oma po celiji, kad je bila topla (mozda jedno 40 stepeni ili manje... nisam merio, nije bila vruca nego topla na dodir) imala je 6 mili oma.

Primetio sam ranije da mi neke od baterija na poletanju ne "vuku" onoliko koliko sam ocekivao... , ali posle jedno minut povuku mnogo bolje.... Izgleda da im opadne unutrasnji otpor kad se malo zagreju....

Znaci mozda bi ih trebalo pre poletanja malo zagrejati.... (recimo drzati ih u dzepovima od jakne pa da postignu 30_tak stepeni, a kad je napolju toplo recimo 30_tak stepeni onda ne treba nista raditi).

pozzzz


Offline magic

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 2754
Re: Rhino lipoly baterije
« Reply #3 on: March 12, 2016, 08:05:17 PM »
Primietio sam istu stvar pa ih i ja pusti da s malo ugreju na suncu pre poletanje. Problem je sto sve to vazi do nekih 50C, koliko ja znam preko toga se trajno ostecuju, zato pazljivo!

poz
Veljko

Offline petar

 • Full Member
 • ***
 • Posts: 329
Re: Rhino lipoly baterije
« Reply #4 on: March 12, 2016, 10:15:47 PM »
Zdravo Magic,

Evo probao sam da izracunam kako se zagrejane baterije ponasaju...

Nasao sam jedan naucni rad u kome je eksperimentalno pronadjen temperaturni koeficient lipo baterija. On je oko 0.83 J/g*K  (dzula po  gramu i kelvinu).

Posto imam gomilu baterija, onda letim samo 5 minuta sa jednim baterijama, a baterije potrosim samo oko 50%, znaci moglo bi se leteti 10 minuta.

Znaci tih 5 minuta je 300 sekundi. Te baterije sa oko 6 mili oma po celiji znaci imaju oko 18 mili oma sve zajedno.

Ako baterija ima 4Ah, a ja letim sa prosecnom "snagom" da moze da se leti 10 minuta to je onda u proseku 6C, znaci oko 24A u proseku.

Znaci snaga koja se disipira na baterijama je 18*10^-3 * 24^2 = 10.37 W.

E sad da izracunamo koliki ce biti porast temperature na baterijama (uz pretpostavku da se baterije ne hlade), delta T = (10.37W*300s)/(0.83J/g*K  *  340g) = 11 K.

Znaci ako nista ne hladi niti greje baterije (mislim ako se ne greju recimo od toga sto se kroz kabinu greju preko sunca...) onda ce ako je na pocetku bilo 30 stepeni na kraju petominutnog lete ce biti samo 41 stepen celzijusa.

Znaci nema problema dok god su baterije ispod recimo 6 mili oma po celiji (tople).... pa i da let traje i svih 10 minuta, a ne samo kao kod mene 5 minuta.

Problem bi bio ukoliko bi neko udario po gasu stalno i umesto da trosi recimo 6C, da trosi 12C ili vise, onda bi se zagrejale vise i dosle do tih 50 stepeni za pet minuta leta.

Mislim..., sigurno da treba da das i pun gas kada treba... na kratko, ali ne i citav let da se odleti na punom gasu (osim toga sto bi bilo kobno po baterije nebi bilo ni prijatno za letenje...).

pozzzz

PS. I da dodam i ovo: Ne mislim na tebe licno, znam da pazis na svoje baterije, samo razmatram kako se baterije ponasaju...
« Last Edit: March 12, 2016, 10:35:00 PM by petar »

Offline magic

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 2754
Re: Rhino lipoly baterije
« Reply #5 on: March 12, 2016, 10:59:49 PM »

Problem bi bio ukoliko bi neko udario po gasu stalno i umesto da trosi recimo 6C, da trosi 12C ili vise, onda bi se zagrejale vise i dosle do tih 50 stepeni za pet minuta leta.


Upravo zato ne volim helije i fenove jer su oni "ubice" bateria.

poz
Veljko

Offline tibeteagle

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 3191
Re: Rhino lipoly baterije
« Reply #6 on: March 12, 2016, 11:12:28 PM »
Quote
...samo razmatram kako se baterije ponasaju...
Bravo za analizu i dublju znatiželju rada tehnike modela.  (thumb)
« Last Edit: March 12, 2016, 11:36:24 PM by tibeteagle »

Offline petar

 • Full Member
 • ***
 • Posts: 329
Re: Rhino lipoly baterije
« Reply #7 on: November 04, 2019, 11:32:01 AM »
Pre par nedelja sam nekolko desetina puta leteo na letelistu 13. Maj, radnim danom.  Aerodrom je oko pola 9 ujutro bio pust, a ""velika"" avijacija je tek pocela da leti oko 10 sati.

Elem leteo sam Mircetov SU-31 (koji je jos ziv, a ima mu godina...)  sa nekim rhino baterijama starim 10 godina (nisu ove sto sam ih u temi spominjao, nego manje, od 1550mAh i 20C).

Prakticno ih nisam koristio sve ove godine.  Letele su svaka po jedno 15 letova.  Koristio sam im za taj SU-31 i za jedrilicu "Mefisto" (po dve paralelno, jedrilica polece vertikalno na gore...).

Ono sto hocu da kazem, je da ne mogu da verujem koliko su ove baterije dobre...    Merio sam, imaju oko 1450 mAh, a ako se dobro secam, ma ni kao nove nisu imale deklarisanih 1550 mAh...

Mircetov SU-31 sa njima penje vertikalno kao lud..., znaci snage (unutrasnji otpor) imaju.

Drzao sam ih u jednoj sobi, bez klime i koju zimi ne grejem...  napola napunjene na 11.5V, a kad sam ih davno koristio mazio sam ih, a to znaci, leteo sa njima ne ceo let sa punim gasom...  i leteo sam samo do pola kapaciteta, sto je sa SU-31 oko 7 - 8 minuta.

Sam, ne mogu da se nacudim koliko su ove baterije dobre.

I da dodam, ne pisem ovo da bih ih reklamirao da ih prodam.

Pozdrav,
Petar