Zdravo svima, moram da se pohvalim da je Calmato danas poleteo prvi put, i sto je vaznije, sleteo bezebedno
Nemam video da to i dokazem xD
Nije bas skroz planirano bilo da se odvoji od betona ali nisam hteo da ga sputavam, toliko je zeleo da rasiri svoja krila posle vise od 10 godina cucanja u zapecku.
Let je protekao u levom krugu uglavnom, sa jednim ili dva zaokreta na desno, i sa par naleta iznad 'piste'. Odmah sam se navikao na to sto vuce u levo, ali nisam zeleo da skidam pogled sa njega da bih ga trimovao, mogao sam da ga izravnam bez mnogo problema.
Vozio sam ga na nekih pola gasa a nekad i manje od toga. Ono sto je veci problem je sto je pri gasu vecem od toga imao tendenciju da dize nos na gore, i jednom ili dvaput je usao skoro u 'stall' zbog toga, ali sam ga iskontrolisao. Verujem da iskusniji znaju gde bi problem mogao biti (Cale i ja smo posumnjali na CG, pa smo premestili bateriju malo ka napred)
Sletanje je bilo u vetar koji je povremeno imao solidne udare, i uz jedan blagi 'skok' od betona, sam uspeo da ga prizemljim u jednom komadu
.
Nismo imali prilike za jos jedan let jer je baterija u stanici popustila. Da li je moguce da zbog slabe baterije 'polude' kontrole? Odnosno, pri jednom rulanju, gas se naglo otvorio, bez moje komande :O
Moram da kazem da mi je simulator bas mnogo pomogao. Takodje, pogledao sam milion snimaka i saveta sa interneta, mozda glupo zvuci, ali sve to sto sam upio mi je znacilo da znam sta mogu da ocekujem od aviona kada ga letim prvi put i pogotovo kako da ga spustim. Iskreno sam ocekivao da ce biti mnogo teze, a ustvari je bas uzivanje, i krik koji sam pustio na kraju, mislim da se cuo do Batajnice
Inace, bili smo na 'pisti' uz auto put, kada se skrene desno kod Ugrinovaca. Nema gde da se olupa avion, levo zito, desno zito, svuda je mekano