Author Topic: RIPMAX BULLET  (Read 3970 times)

Offline Stanko BG

 • Full Member
 • ***
 • Posts: 441
 • Tko leti vrijedi, tko ne leti ne vrijedi (Grunf)
  • AMERICAN CARS RESTORATION
RIPMAX BULLET
« on: April 28, 2019, 07:51:34 PM »
Pre nekoliko godina, engleska firma Ripmax proizvela je rekonstruisanu verziju (remake) starog modela iz sedamdesetih: u pitanju je model aviona BULLET, koji je u originalnoj izvedbi bio 1.3m raspona. Ovaj novi model je uvećan i ima nepunih 1.5m raspona krila. Učinio nam se interesantnim i zbog toga što liči na stare F3A patern avione, a na neki način je ipak sportski model i pristupačan.

U pitanju je ARF kit koji se može kupiti i kod Vlade u RC Srbiji. Bole i ja smo ga kupili kod Vlade pre neke dve godine...

http://www.rcsrbija.rs/avioni/avioni-1/raspon-krila-1015-m/bullet-1475-mm-model-airplane

Evo, kako izgleda kit prvi put kada smo ga otvorili:
Kit je za svaku pohvalu, mada ima i nekoliko nedostataka. Monokot kojim je presvučen je od onih jeftinih kineskih i nikako (i nikada) ne može se upeglati, tako da je neophodno super lepkom osigurati sve spojeve. Avion je veoma lagan i filigranske je izrade. Krilo se dobija u dva dela, tako da ga čovek mora sam sklopiti - u kitu daju špernatu pločicu koja se uvuče u kanale na ramenjačama i na taj način se ostvaruje lepljenje. Mi, naravno, nismo bili zadovoljni samo takvim načinom spajanja, pa smo u centroplan stavili krpicu staklotkanja.

Najviše posla tokom sklapanja aviona nam je uzeo plastični karman na donjaci krila. Napravljen je od veoma tanke plastike i bilo je neophodno da proizvedemo prednje i zadnje špernato rebro, kao i balzani umetak kroz koji prolaze vijci. Evo kako izgleda taj karman završen, sa otvorima za vijke kojima se krilo spaja sa trupom.


U originalnoj izvedbi, taj karman bio bi samo opna zalepljena za krilo, oko vijaka je trebalo da bude rupa i da čitava stvar prosto lebdi na krilu. Montaža ovog elementa nije sasvim dobro rešena u kitu i zahteva nekoliko sati napornog rada da bi sve bilo kako treba.

Za naš novi avion kupili smo nov u kutiji OS Max 55AX. Kada se motor posle nekoliko nedelja pojavio i kada smo otvorili kutiju iz nje je "iskočilo" umetničko delo, u najmanju ruku. Nikada toliko prefinjen aluminijumski mikroliv nismo videli u životu.
Motorić ima 1.7Hp na 16000rpm, a samo 9ccm. Veoma je lagan. U pitanju je najnovija ABL kombinacija legura hilzne, koja zamenjuje sada već staru ABC i ABN leguru. Tolerancije su nestvarno precizne. Jednom rečju, oduševljeni smo lepotom i kvalitetom izrade ovog motora. Zaista, samo OS Max treba zauvek leteti.

Odmerili smo kapotaž i kupili aluminijumski spiner za ovaj model jer pomalo liči na JET avione, pomalo na Tucan-a pa smo odlučili da mu stavimo aluminijumski spiner i da na kabini napravimo aluminijumski ram.
Ugradnja komandi nije baš sasvim išla lako. Na krilu smo relativno brzo završili ugradnju servo motora. Pošto avion ima dva servoa u krilima, umiksovaćemo flaperone - za te brze modele veoma je važno da prilikom sletanja dobiju malo zakrivljeniji i, samim tim, sporiji aeroprofil. Evo, Bole, zvanično, završava krilo:


Evo i detalja na kome se vidi servo, komanda i stajni trap na krilu:


Evo i jedne slike na kojoj se vide montirani servo motori u trupu aviona. Ovaj avion je pravljen prema starinskim nacrtima pa ima komandne pushrod-e umesto danas zastupljenih close loop i bužira sa sajlom sistema komandi.


Zbog komplikovane konstrukcije trupa i nekoliko pregradnih rebara u zoni od napadne ivice do firewall-a, ovaj avion može imati samo svoj specifični rezervoar koji tačno ulazi na za njega predviđena rebra. Međutim, rezervoar ništa ne drži na mestu i on bi mogao da se poduž trupa samostalno kreće pa smo osmislili malu drvenu pločicu na koju smo nalepili sunđer, a koja drži rezervoar na mestu:


Toliko za sada... preostaje nam da još razradimo motor i ugradimo ga na trup, da zalepimo kabinu i da ugradimo bateriju i prijemnik. Za ovaj model kupili smo propeler SUPER Nylon 12x5. Naime, pojavio se na E-bay-u čovek koji prodaje nove elise koje su proslavile Graupner, a kojih godinama nije bilo. Kalup je isti, ali te elise više nisu pod Graupnerovim brendom. Presrećni smo što možemo kupovati Super Nylon propelere, a ne one preteške i izrazito ružne APC propelere (na slici je i električni prekidač koji se može takođe kupiti kod Vlade u RC Srbiji).


P. S.

ARF kit Bullet firme Ripmax nije loše zamišljen, ali da bi bio sklopljen i da bi trajao kao model sa Glow pogonom, neophodno je na njemu preduzeti nekoliko izmena. Evo šta smo mi sve uradili:

- potpuna rekonstrukcija karmana na donjaci krila,
- detaljno peglanje čitave presvlake, na kojoj ima i samolepljivog tapeta pa je potrebno peglati preko papira jer će se samolepljiva folija smežurati od topolote,
- veći deo ivica i spojeva na foliji mora da se zalepi cianokrilatom jer ima tendenciju da se odlepljuje,
- svi navoji na pushrodima su u fabrici narezani tupom kineskom M2 nareznicom i viljuškice ne mogu da se naviju, a plastične koje se dobijaju u kitu su užasno lošeg kvaliteta, tako da je neophodno prerezati sve navoje,
- rezervoar smo, kako je već opisano, morali da fiksiramo.

Sve u svemu, ovo je dobar i zanimljiv kit jednog aviona koji je dizajniran na starinski način, ali neophodno je da ga sastavi neko ko poznaje dobro modelarske veštine. Model nikako nije za početnike. I, još nešto: u uputstvu postoji nekoliko propusta i nejasnoća. Težište je postavljeno nekih 30mm ispred mesta na kome bi trebalo da bude, što ćemo detaljno ispitati tokom letnih testiranja modela. Pitanje je zašto model mora da bude toliko nosat... Nema nikakvog uputstva na koji način se kabina stavlja na trup modela, valjda se čovek sam snađe... Uglovi motora nigde nisu pomenuti, kao da takva pojava na vazduhoplovima ne postoji, itd. Nadam se da lepo leti...

Uskoro ću postaviti još slika, kako izradu aviona budemo privodili kraju. Verujem da će biti i koja lepa slika sa livade.
« Last Edit: April 28, 2019, 08:33:43 PM by Stanko BG »

Offline Stanko BG

 • Full Member
 • ***
 • Posts: 441
 • Tko leti vrijedi, tko ne leti ne vrijedi (Grunf)
  • AMERICAN CARS RESTORATION
Re: RIPMAX BULLET
« Reply #1 on: April 30, 2019, 01:23:42 AM »
Večeras smo izbalansirali propeler koristeći naš predivni Du-bro balanser, koji je nepogrešiva sprava. Bole je merio propeler i jednu lopaticu je sa donjake šmirglao prvo šmirglom granulacije 800, pa potom 1200, da bih je ja, nakon što smo dobili zadovoljavajući balans, ispolirao pastom i dao joj završni sjaj.


Postavil smo još i prekidač, bužir za antenu, provukli antenu i u sunđer umotali prijemnik i bateriju te sve lepo smestili u trup aviona. Pošto ćemo u ovaj model staviti LiFePo4 bateriju od 6v i sa dve ćelije, neophodno je da iz trupa viri balans kablić koji moram sledeći put produžiti. O tome ću dati i slike sledećeg puta. Evo za sada dve slike sklopljnenog modela - tek da čitaoci steknu utsak o ovom lepom avionu...« Last Edit: April 30, 2019, 01:40:58 AM by Stanko BG »

Offline Stanko BG

 • Full Member
 • ***
 • Posts: 441
 • Tko leti vrijedi, tko ne leti ne vrijedi (Grunf)
  • AMERICAN CARS RESTORATION
Re: RIPMAX BULLET
« Reply #2 on: May 01, 2019, 01:34:34 AM »
Pored veoma užurbanog radnog dana, stigli smo nekako da isečemo i zalepimo aluminijumsku samolepljivu foliju na kabinu. Izgleda kao borbeni mlazni avion. Mnogo smo zadovoljni.

Prvo smo trakom zalepili kabinu na mesto, a zatim smo označili i odsekli viškove...


Isekli smo trake aluminijuma i pristavili da po prvi put vidimo kako će izgledati kabina. Izgleda moćno.


Najzad, zalepili smo trake i, evo kako kabina za sada izgleda:
Ostaje još samo da je ovih dana iznutra dimujemo bojom za vitraže i da je zalepimo na trup. Time će avion biti korak bliže završetku radova.

« Last Edit: May 01, 2019, 02:12:20 AM by Stanko BG »

Offline Sava

 • Sr. Member
 • ****
 • Posts: 925
 • Istina je kao voda.Uvek nađe put.
Re: RIPMAX BULLET
« Reply #3 on: May 01, 2019, 05:09:31 PM »
 mmmm Kanda ste servo gasa stavili nevaljalo, tako kažu oni iskusniji.
ex pseudonijum: licider

Offline Stanko BG

 • Full Member
 • ***
 • Posts: 441
 • Tko leti vrijedi, tko ne leti ne vrijedi (Grunf)
  • AMERICAN CARS RESTORATION
Re: RIPMAX BULLET
« Reply #4 on: May 01, 2019, 11:12:59 PM »
Ne znam, Savo, šta da radim... U uputstvu su tako nacrtali i mi smo ih poslušali... I klupica je fabrički bila tako ugrađena. Moram priznati, odmah sam primetio da nešto nije u redu. Evo, kako izgleda trup iznutra kada je sve montirano.


Kada smo danas probali kako rade servo motori, onaj jedan, što je popreko postavljen, ima i drugačiji zvuk. Ljudi, da li je to normalno, smem li da letim tako avion? Možda je sila na komandi za gas prevelika pa "siluje" servo?! Smem li popreko da stavljam servo motore? Zašto su tako u Ripmax-u osmislili. To je ipak engleski avion, moguće su svakojake greške. Evo, stavljam i video zapis da oslušnete razliku u zvuku servo motora.


Šta da radimo... Ostavićemo za sada tako pa ćemo videti šta će se desiti...

Večeras smo montirali kapotaž. Bilo je dosta posla, ali je rezultat veoma lep:


Bole biaxom brusi otvor na kapotažu:


Evo kako je na kraju sve ispalo... Imamo i aluminijumski spiner i aluminijumski ram na kabini:


Preostaje još samo da obojimo i zalepimo kabinu, polepimo nalepnice i avion je gotov.
« Last Edit: May 01, 2019, 11:19:09 PM by Stanko BG »

Offline Stanko BG

 • Full Member
 • ***
 • Posts: 441
 • Tko leti vrijedi, tko ne leti ne vrijedi (Grunf)
  • AMERICAN CARS RESTORATION
Re: RIPMAX BULLET
« Reply #5 on: May 03, 2019, 12:06:36 AM »
Preosatalo je da još zalepimo nalepnice i ofarbamo kabinu u tamnu nijansu RAY BAN naočara :)

Bole je otpočeo farbanje, evo kako radi prvu ruku našim Airbrush-em...


A, evo i završene kabine:


Avion je kompletan i završen.  oo)) Stavljam, ovde, dve slike:
Najzad, dodajem i jednu sliku koju sam namerno efektima preuredio da izgleda kao starinska fotografija iz sedamdesetih...


Offline bjanko

 • Sr. Member
 • ****
 • Posts: 650
Re: RIPMAX BULLET
« Reply #6 on: May 03, 2019, 09:05:52 AM »
Bas mocno deluje svaka cast,Stanko gde si kupio motor jesi porucio preko nekog sajta koja je cena ako nije tajna

Offline Stanko BG

 • Full Member
 • ***
 • Posts: 441
 • Tko leti vrijedi, tko ne leti ne vrijedi (Grunf)
  • AMERICAN CARS RESTORATION
Re: RIPMAX BULLET
« Reply #7 on: May 03, 2019, 06:13:12 PM »
Hvala za komplimente, Bjanko.

Motor sam kupio na nemačkom E-bay-u. Cena je bila oko 150 evra.

Offline Sava

 • Sr. Member
 • ****
 • Posts: 925
 • Istina je kao voda.Uvek nađe put.
Re: RIPMAX BULLET
« Reply #8 on: May 04, 2019, 07:02:23 AM »
Besprekorno, tehnički savršeno, letvicu ste podigli veoma visoko i stvorili model dostojan bilo kog aerodroma. Video sam još neke vaše radove koje mogu da urade samo istinski majstori modelarstva. Čestitke.
ex pseudonijum: licider

Offline Stanko BG

 • Full Member
 • ***
 • Posts: 441
 • Tko leti vrijedi, tko ne leti ne vrijedi (Grunf)
  • AMERICAN CARS RESTORATION
Re: RIPMAX BULLET
« Reply #9 on: May 06, 2019, 06:53:46 PM »
Hvala, Savo, prijatelju  (res)

Videćemo još kako će leteti sprava...