Author Topic: Hot Wire Foam Cutter - Израда секача за стиродур, брзо и једноставно  (Read 43428 times)

Offline MEPHISTO

 • Full Member
 • ***
 • Posts: 409
Ево прво малог увода.

Помнији пратиоци форума вероватно знају да пројектујем један џет модел који ће бити израђен од стиродура а базира се на ТibetEagl-овој Зољици. Идеја је била да ја направим план по мојој замисли а ТЕ да ми исече делове од стиродура јер он то наравно може да уради на савршен начин (зашто је то тако може се видети овде http://rcfly4um.org/index.php?topic=555.0).

Међутим, када је видео план авиона ТЕ је схватио са ким има посла - нико паметан не би толико времена губио на прављење плана за, у суштини, врло једноставан модел. И шта ће, човек реши да се ратосиља проблема на време, па ми каже "...а што ти не би направио секач за стиродур - врло је једноставно и јефтино, па сецкај своје авионе до миле воље!?"

Наравно, ово пишем помало анегдотски, ТЕ је то урадио на много лепши и дипломатскији начин а у суштини са идејом да ја напредујем као моделар...

И ево мог секача за стиродур.
Основна идеја је била да заузима што мање простора. Зато сам одлучио да максимално искористим свој већ постојећи радни сто. Пошто нема радну плочу, као што ћете видети, цео "уређај" када се спакује не заузима више од 1 dm кубног, а може да сече стандардну таблу ширине 60цм.

Оно што је неопходно је следеће:Најважније ствари су цекас жица и трафо - ја сам користио овај за халогене лампе јер је врло компактан:Ево и карактеристика:Мени се у пракси показало довољно и 2-4 А, али сам узео јачи - 8А.

Горе наведени материјал је сасвим довољан за функционалан секач.
Ипак ако хоћете да то све ради много прецизније и елегантније, требаће вам и нешто слично следећем:Када со то све састави изгледа овако:Затим, требаће вам каблови слични овима:Ја сам користио силиконску жицу, због близине вреле цекас жице...


На леви крај стола сам инсталирао овакав систем....а на десни крај стола овакав:Дебљина реза се фино подешава подметањем, рецимо, бургија са обе стране...На овај начин сам решио хоризонтално сечење табли различитих дебљина из којих ће се касније вертикалним резом исецати готови делови за авион.

За вертикални секач користим следећи систем, опет користећи сто на коме већ радим - када хоћу да сечем врло брзо инсталирам све што ми треба, а потом исто тако брзо и склоним...

Да би се ово остварило ипак је потребна једна мала жртва: пробушите рупу у столу пречника 1мм...Горе је овакав систем качења:

...и испод стола се прикачи струја:И све је готово - имамо и хоризонтално и вертикално сечење:Наравно, користимо прво хоризонтални, исечемо табле одговарајућих дебљина, демонтирамо га а затим монтирамо вертикални секач и исецамо делове.

За хоризонтални секач сам предвидео цекас жицу од 0.8мм, када се лепо затегне буде чврста и прецизна. За вертикални секач користим жицу 0.5мм, мада може и тања.

Била је дилема да ли ће жица која пролази кроз сто да пали таблу. Ипак, пракса је показала да се то, за сада, не дешава. Ако буде потребе, навућићу на цекас жицу у дужини којом пролази кроз таблу стола изолацију од силиконске жице одговарајућег пречника уз потребно проширење рупице на столу.

Све скупа је веома једноставно тако да мислим да детаљнија објашњења нису потребна. Ипак, за електрично повезивање уређаја је потребно да имате одговарајуће знање и искуство. У противном потребан вам је савет или помоћ по том питању.

Поздрав свима, а нарочито TibetEaglu без чијег позитивног импулса секача a la MEPHISTO не би ни било...


« Last Edit: March 16, 2009, 12:49:23 AM by MEPHISTO »

Offline saxpg

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1734
Bravo! Obozavam kada vidim koliko je pedantno sve uradjeno. Svaka cast! :)aplauz

Offline GILE

 • Administrator
 • Sr. Member
 • *****
 • Posts: 594
Cestitam na pedantnosti i snalazljivosti neverovatno kako nije potrebno imati radionicu da bi se nesto ovako postiglo :)aplauz
Covek prolazi kroz tri stadijuma znanja u svom zivotu:
1- Misli da sve zna
2- Zna koliko zna
3- Zna koliko nezna (tu sam sad)

Offline tibeteagle

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 3196
Kada sam ti preporočio da probaš nešto napraviti oko ručnog sekača, nisam još znao sa kim imam posla. Sada znam da je vredelo malo duhovne potpore i nekoliko saveta za početak i da te ohrabrim da kreneš dalje.
I ja sam iznenađen kako si brzo, improvizovativno rešio stvari, a ipak fleksibilno i funkcionalno.  :jaki:
Elektronika je više nego profesionalna.  (:sok:)
Bravo!  (yay)

Samo pazi da se transformator ne pregreje u kutiji, pogotovo kada režeš sa debljom žicom. Mislim da će ti žica od 0.8mm vući malo više amperi nego što je naznačeno na transformatoru. Brzina rezanj da ti bude oko 3-4 mm/s.
Temperatura žice treba da je što manja, ali ipak da lepo reže. Ako je prevrela onda previše dimi i rez je jako širok. Kada odrežeš nešto sa suvom krpom obriši žicu da ti ne dimi i da ne nagori ostatak od stirodura i odmah isključi napajanje.
Između ploče stola i donje luster klemne stavi jednu metalnu poločicu recimo podlošku za šaraf 6mm za drvo koje je veće, oko 20mm u prečniku.
To možeš i da zalepiš za ploču stola da bi ti bilo lakše montiranje.
Nemam više zamerki. I ovo sam naveo samo da se pravim pametan.  :big smile
Baš mi je drago. Sa ovim si dao ohrabrenje i drugima da probaju. Samo napred.  ;namig
Poz.
« Last Edit: March 18, 2009, 04:14:05 PM by tibeteagle »

Offline sasa

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1613
Moze li jedan spisak ovih delova i neka semica za sastavljanje.pa mi koji nemamo bas stila za elektroniku sve to nabavimo i lepo odnesemo kod
nekog elektronicara i on nam to sastavi.Bio bih zahvalan.
Pozdrav od sase
BOLJE JE DA PLACES STO NISI NA NEBU NEGO DA PLACES STO NISI NA ZEMLJI

PRE NEGO STO PUSTIS JEZIK , PROVERI DA LI SI UKLJUCIO MOZAK

Offline Yu-men

 • Sr. Member
 • ****
 • Posts: 828
 • ma nemam reci......;)
  • Yumen2011
 ;namig

Na slican nacin postavljanja zice sam i ja rezao delove za zoljicu i extru 300, jedino sto sam koristio radnu plocu stare kuhinje u mesto radnog stola i tako bio ogranicen na sirinu od 60 cm.
Posto sam od opreme na raspolaganju imao ono sto nadjem u garazi, moj sekac se sastoji od sledecih stvari.
Za napajanje sam koristio obican punjac za autobateriju (jaci i bolji je mozda onaj koji ima brzo punjenje zbog jace struje, ali posto nisam imao jaci zavrsio mi je poso i obican),a zicu sam uzeo iz starog grejaca za kvarcnu pec koju sam ispravio i skratio na meru koja meni odgovara.
Zatezanje zice nisam vrsio federom, vec sam na kraj zice okacio macolu koja je sluzila kao teg.
Za odredjivanje debljine stirodura u horizontali sam takodje koristio burgije, koje odlicno vrse poso.
Jacinu struje sam regulisao pomeranjem kleme za plus, i tako produzavao ili skracivao razmak izmedju plus i minus kleme.
Sto su plus i minus blizi to je veca temperatura zice, i obrnuto.
Nisam merio temperaturu vec probao vise puta sa parcetom stirodura, dok nisam dobio najbolji rezultat.

Resenje koje MEPHISTO prikazuje je odlicno  (res) , pogotovo sto tako struja moze bolje da se regulise i sire ploce rezu.
Ali za nuzdu i manje delove vrsi poso i ovaj moj sistem.

Pozdrav svima.  (pijemo)
Evo mene opet .....

               \\\--///
               ( @ @ )
  ----o00o----(_)----o00o---
                Yu-men    
   ------------------0ooo---------
               ooo0     (   )
               (    )      )  /
                \  (      (_/
                 \_)

Offline vukas

 • Newbie
 • *
 • Posts: 8
Moram da te pohvalim kako je sve upakovano i odradjeno, kao da ces da proizvodis za komercijalnu svrhu(eto ideje?!?).Stvarno bi mogao da postavis neku semu, konkretno me interesuje kako si spojio potenciometar(jel to onaj za svetlo?) i ampermetar. Interesuje me i duzina zice koju si koristio i da li postoji neko pravilo za to? Imam vec sekac ali nemam regulaciju temperature pa me zeza debljina reza zavisno od velicine komada koji rezem. Ja sam moj sekac napravio od zavarivaca za kese ali on radi po principu bimetala koji sam strucno odstranio jer je on iskljucivao struju.
Pozdrav,
Zile

Offline MEPHISTO

 • Full Member
 • ***
 • Posts: 409
saxpg, GILE, tibeteagle
и свим другима, хвала на подршци, то увек добро дође.

Драго ми је и да има интересовања других моделара да ураде нешто слично.

Ево електричне шеме која је помало хибрид са монтажном шемом:Регулатор је обичан за уградњу у зид којим се регулише светло сијалице - на слици делова видите како изгледа, само што сам ја пре уградње одбацио вишак пластике и друге делове који су били непотребни, али то није битно за функцију.
Амперметар је за струју до 10А и то НАИЗМЕНИЧНУ, пошто читав уређај и дај наизменичну струју, дакле нема плус и минус пол (црвена и црна жица и прикључак могу да збуне јер уређај због тога подсећа на пуњаче који дају једносмеран напон што овде није случај).

Оно у средини са вертикалним дебелим линијама је трансформатор, већ сам га раније описао.

За састављање уређаја стварно није потребан "електроничар" јер је врло једноставан. Ако немате баш никаква предзнања или нисте сигурни да ћете све спојити како треба онда ипак потражите некога ко ће вам помоћи.

Поставља се питање дужине и дебљине цекас жице. Када имате регулатор какав је овде уграђен ствар се знатно поједностављује. Практично регулатор вам омогућава да ставите колико год хоћете кратку и танку жицу и увек можете да подесите жељену температуру.
Обрнут случај - предебела и предугачка жица можда неће моћи да се загреје довољно са максималних 8А колико овај уређај може да да.

У пракси, цекас жица дебљине до 0.8мм и дужине до 1м радиће како треба као и све друге комбинације дебљина и дужина мањих од наведених, што је сасвим довољно.

P.S. На шеми то није представљено, али се у пракси подразумева - уземљење! Тело трансформатора као и сви метални делови кућишта (кутије) у којој се делови налазе се повезују са уземљењем на шуко утикачу!
« Last Edit: March 17, 2009, 11:49:08 PM by MEPHISTO »

Offline vukas

 • Newbie
 • *
 • Posts: 8
Hvala na semi i detaljnom objasnjenu!

Offline Mustang865

 • Newbie
 • *
 • Posts: 5
Gde ima da se kupi taj trafo za halogene lampe od 8A???POZZz svima,tema je odlična  :)aplauz.

Offline MEPHISTO

 • Full Member
 • ***
 • Posts: 409
Сав материјал потребан за израду секача који сам представио може да се набави на једном специјализованом месту за такву и сличну (као и мање сличну) робу - а то је ОТЦ.

Једино су кутија и силиконска жица (она црвена и црна) купљени на другом месту, у радио клубу. Кутија је прилично скупа, није неопходно да буде таква, и нека импровизована може да заврши посао. Ова једино што је лепа...

Offline kizmaj

 • Newbie
 • *
 • Posts: 7

Kada vec imas masinu za seckanje evo i prakticnih primera kako je koristiti


a evo i jednog primera sa vrelom vodompozdrav

Offline MEPHISTO

 • Full Member
 • ***
 • Posts: 409
ОТЦ = Отворени Тржни Центар = бувљак

Све ћете лако наћи, осим, можда цекас жице, али ево и ОТЦ срећних бројева: 96 или 129, свеједно.

Offline Yu-men

 • Sr. Member
 • ****
 • Posts: 828
 • ma nemam reci......;)
  • Yumen2011
 ;namig

Zica moze i od grejaca za kvarcnu pec, ima u skoro svakoj elektro-radnji (70-100din).
Ja sam jedan kraj okacio u garazi o plafon a na drugi kraj teg i pomalo grejo sa lampom na plin dok se nije ispravila 100%.
Ne znam sad tacno koje debljine je zica od grejaca, ali sluzi me jos uvek prva koju sam stavio.

Evo mene opet .....

               \\\--///
               ( @ @ )
  ----o00o----(_)----o00o---
                Yu-men    
   ------------------0ooo---------
               ooo0     (   )
               (    )      )  /
                \  (      (_/
                 \_)

Offline MEPHISTO

 • Full Member
 • ***
 • Posts: 409
Ево пар слика са првих сечења.

Табла стиродура има са обе стране текстурисану површину коју ваља одбацити. Том приликом се показало да овај секач то може да уради веома прецизно чак и кад су велике површине у питању. Површина је око 80 х 65 цм...А дебљина реза преко целе површине је тачно 1мм:На хамеру формата А4 одштампан план делова, исечено маказама, чиодама причвршћено за плочу стиродура претходно исечену на потребну дебљину и затим исечен комад вертикалним секачем: