Pa evo danas je poletela jos jedna nova jedrilica. Po dosta jakom vetru, na srecu bez udara, ipak sam prvo penjanje i trimovanje prepustio Dr. Lazi, kome se ovom prilikom najiskrenije zahvaljujem i na svoj pomoci koju mi pruza
! Kako sam zadnji put leteo jedrilicu negde septembra prosle godine dosta se zardjalo na tu temu. No da prvo predstavim model:
Raspon: 2780mm
Duzina: 1230mm
Profil: S3021
Povrsina: 55,7 dm2
tezina na poletanju: oko 1950g
Komande: eleroni, flapsovi, horizontalac, vertikalac i butterfly
Set up:
motor: Turnigy SK 35-48/900Kv
kontroler: Hacker X-40 PRO OPTO
UBEC: 3-5A
baterija: 3S 2250 25C, 3S 3200 30C
elise: Aeronaut 12x7 i 13x8
servo eleroni: HXT D-MG16
servo flap: Ino-Lab HG-D250MG
servo vertikalac: Hitec HS 81
servo horizontalac: Hitec HS 65MG
prijemnik: Spectrum AR9000 DSM2
stanica: JR X9303 2,4GHz
Ovde se radi o tipicnom termalnom modelu ali koji nema konstrutivno krilo vec je krilo od stiropora plankirano balzom. Ovo mu daje vecu cvrstinu tako da model nije imun ni na akrobacije.
Model jako lepo penje, skoro vertikalno! Onda je usledilo dosta trimovanja mada je sve to pocetno. Nakon trimovanja Lazo mi je prepustio komande i ... sta da kazem, model prakticno leti sam. Nije uopste bilo naivno spustiti ga na dole sa jedno 150m. Kako je bilo dosta guzve danas na aerodromu odlucio sam da prvi let traje relativno kratko (10. min) jer konstantno zujanje drugih modela ne potmaze koncentraciju kakvu jedan ovakav model apsolutno zahteva kod prvih letova i upoznavanja. Ulazak u 4 zaokret pravim na pristojnom rastojanju, izbacujem kocnice i ... model jedva ide dole! No prvo sletanje je proteklo skroz OK. Kako su komande na JR stanicama za jedrilice dosta razlicite sledilo je i malo privikavanje tu, ali nista strasno.
Sada sledi fino namestanje komponenata u trupu, malo nekog detaljisanja i nakon toga puno, puno vezbe.
Poz