Vrlo zanimljivo kako se diskusija siri cim neki pocetnik pocne sa pitanjima. Svi imamo odgovor i svi mislimo najbolje i svi polazimo od nekog naseg prvog iskustva. A dali je ono najbolje
? NAJBITNIJA stvar za uspesan pocetak bavljenja RC modelarstvom je da imamo nekog pored sebe ko ce nam pomoci u tim prvim koracima, bez takve osobe ce sve biti
daleko teze.
Ono sto svi brkamo a to je pojam znati leteti? Sta znaci to znati leteti? Dali onaj koji uspesno sleti model zna da leti? Po mom misljenju ne! Na primer ja sam svoj prvi model na
prvom letenju uspesno sleteo, a da pre toga nikad nisam leteo na simulatoru. OK, leteo sam puno razne igrice pa sam nekako za to stvorio osecaj.
Danas svi hoce odmah 3d i akro letenje, ali to bi bilo isto kao kada bi smo bez znanja voznje bicikla prvu biciklu kupovali tako da nam posluzi i na Tour de France
. Sve je to lepo i zanimljivo, ali mlatarati modelom tamo amo, mlatarati bez smisla palicama tamo amo, pa to kao nesto ispadne, pa mi to onda kao spasavamo u zadnjem trenutku!? Ne, to nije znati leteti
, to je hm, nemam pravu rec
, ali mi glupeteti najvise odgovara pojmu. Da, i ja sam to radio iz cistog ne znanja i jako sam malo, skoro nista naucio iz svega toga. Tek
smisljeno upravljanje modelom, pa makar to bio samo i obicni skolski krug, e to je dobar pocetak
.
No da ne bi ovo otislo predaleko po pitanju filozofiranja evo probacu da sumiram kako bih ja poceo da danas mogu sve iz pocetka, da mi neko izbrise svo znanje o letenju ali da se secam svih bolnih trenutaka koje sam prosao.
0. Nabavio bih stanicu koja moze da se prikaci na PC i leteo tako barem mesec dana. Stanica bi bila od poznatog proizvodjaca, na 7 kanala, na 2,4GHz i imala sve modove (acro, glider, heli) po mogucstvu model koji neko vec ima i zna da podesava!
1. model mora obavezno da bude od materijala koji sam mogu da popravim
2. Nikada na pocetku na livadu sam! Uvek u drustvu nekoga iskusnijeg. Po mogucstvu na pocetku leteti sa 2 povezane stanice.
3. veci modeli (barem 110cm/1kg) definitivno se lakse lete i manje su osetljivi na vremenske uslove (citaj vetar), po mogucstvu neki visokokrilac, mada moze i niskokrilac ako nam je tutor
bas jako dobar prijatelj i zeli da nam se maksimalno posveti! A ako nije tako dobar prijatelj, neko pice i sl. uvek pomaze
e sad, koji je to model? Na struju, na gorivo, neki stiropor ili neko drvo? Tu sad vec dolaze do izrazaja i razliciti afiniteti i iskustvo sa odredjenim materijalima a koje je neko prethodno stekao. Svako mora da izabere
sam svoj prvi model jer tu ima i dosta emocija (koje na zalost ovde samo smetaju!).
Evo mojih odgovora:
0. Spektrum DX7 ili Futaba 7
1. elapor
2. Lazo, Ivan, Dule, Gile, Nikola ...
3. Easy Star sa malo jacim motorom
Ovo je moje iskustvo i misljenje, pozivam i ostale da probaju da se sete svojih pocetaka i da u ovom topiku ne raspravljamo mnogo o modelima (i nikako ne o onima koje nismo
licno vec leteli) vec kako da neki pocetnik lakse odabere put ka svom svetom gralu ispravnog letenja.
poz