Author Topic: CMP Zero Fighter 120  (Read 102330 times)

Offline misha

• Hero Member
Re: CMP Zero Fighter 120
« Reply #165 on: July 10, 2011, 01:54:57 AM »
Veceras, iako je vec pao mrak, sam ugrabio malo slobodnog vremena i napokon ukresnuo motor. Vec nekoliko dana planiram, ali obaveze i zadovoljstvo nikako nisam mogao da uklopim.
Prvo sam danas u toku prepodneva potrosio dobrih sat vremena obilazeci prodavnice, kako bih pronasao ulje. Na netu sam procitao da preporucuju Motul 800. posto postoje dva
(offroad i onroad varijante) mahom svi koriste offroad. Sreca pa su u jednoj prodavnici imali bas to ulje. Cena je 1600 din L.

U upustvu kazu:
"No specific break in is required. The engine is gradually broken in as it is used, and the output power increases gradually as the engine breaks in.
1. Start the engine without making any adjustments.
2. Make adjustments only when the engine shows signs of inefficient operation.
Mix gasoline (octane over 85 / premium gasoline) and high grade 2 cycle engine oil (mixing use type; F3C grade or ISO EGC grade) at mixing ratio 25~40:1.
To extend the life of your Zenoah® engine, the following is recommended:
1. Use an Evolution quality 2-stroke oil mixed at 32 to 1.
2. Use the recommended spark plugs.
3. Use the proper propeller size and balance the propeller prior to use.
4. Always adjust the engine to a slightly rich setting.
5. For long-term storage, make sure there is no fuel left in the tank or the engine. Remove the spark plug(s) and apply several drops of high-quality oil (e.g., Marvel
Air Tool Oil) to the top of the engine and into the spark plug hole. Rotate the crankshaft several times. Store the engine in the box it came in or on the airplane with the
nose down in order to keep oil in the bearings."

Dakle, nema nekog posebnog razradjivanja. Potrositi jedan rezervoar, proveriti da li je sve ok i moze u nebo. motor je spreman za upotrebu, nastelovan i nema potrebe za nekim
dodatnim podesavanjima (bar ne u startu). Ulje od 25-40:1 (cisto informacije radi, vise ulja daje vecu snagu motora, naravno do neke granice).
I ono sto je interesantno za one koji nisu znali (kao ja na primer) da je za razliku od glow motora, preporucljivo "garazirati" model nosem na dole.

Elem, mesavina je napravljena malo masnija za prvi start. da bih uspeo nekako da je napravim i da se izborim sa matematikom napravio sam malo programce (nadam se da je ok)
pa izvolite da ga koristite (sve sugestije su dobrodosle).

I na kraju red je dosao i na sam start. Sve po uputstvu. Zatvoriti saug okrenuti elisu dok se motor ne oglasi. Zatvoriti saug, zaverglati i motor pali kao mina. Posto nisam ljubitelj "rucnog" paljenja
obradovalo me je da alnaser vrti motor kao da je 5-6cc a ne 26cc.Neverovatno. Kqao sto su i rekli. Nikakva stelovanja, motor radi iz prve.

Ostalo je da jos sutra nastelujem hod servoa gasa, napravim neku polugu kako bih mogao da pridjem saugu i napravim prikljucak za punjenje goriva. Ako sve stignem da uradim sutra pre podne,
model ide u cacak na probnu voznju (taksiranje) kako bih video kako se tockovi ponasaju (ako se secate, kratio sam opruge pa imam utisak da su noge malo tvrde i u tom slucaju ce model poskakivati)

Offline saxpg

• Hero Member
« Reply #166 on: July 10, 2011, 07:09:32 AM »
U vezi ulja, ja sam sinoc prvi put startovao RCG-50. Na preporuku modelara koji inace leti motorni zmaj, na kojem je dvotaktni "Rotax" , uzeo sam Castrol TTL, koji je full synthtetic. Mesavina je bila takodje oko 32:1, i sve radi kao sat.

Offline mirce

• Hero Member
« Reply #167 on: July 10, 2011, 12:37:04 PM »
Lepo, lepo...

Drago mi je da vam motori rade savršeno. Za Zenoaha uopšte nisam sumnjao da će tako da bude...

Jedino imam malu "primedbu" za držanje modela u vertikalnom položaju (sa motorom prema dole), tigonsko crevo u rezervoaru se savije, skoro prelomi, od težine tega koji je na kraju tog creva.
Tigonsko crevo je samo po sebi dosta kruto. Može i dešava se da se dodatno ukruti od starosti (pa se zato prporučuje da se ova creva često menjaju, pogotovo to u tanku).
Ako vam model stoji "na spineru", tigonsko crevo u tanku će se garantovano saviti i kad nivo goriva padne ispod neke mere, a vi model "navučete" da leti vertikalno, motor će stati!!!

Nipošto ne držite model u tom položaju, pogotovo dugo vremena (recimo preko zime) !!!

Ovo nisam ja izmislio, čitao sam na forumima da su ljudi imali problema. Moji svi modeli stoje vodoravno, a tigon u tanku menjam pre svake sezone. Zbog toga, bar sa tim, nikad nisam imao problema...

Inače Mišo, drago mi je da ti motor radi dobro, jedva čekam "reziltate" sa prvog leta... Eto i to se približilo...

Pozdrav

Mirče
« Last Edit: July 10, 2011, 12:40:21 PM by mirce »

Offline darko

• Full Member
« Reply #168 on: July 10, 2011, 01:18:40 PM »
U vezi ulja, ja sam sinoc prvi put startovao RCG-50. Na preporuku modelara koji inace leti motorni zmaj, na kojem je dvotaktni "Rotax" , uzeo sam Castrol TTL, koji je full synthtetic. Mesavina je bila takodje oko 32:1, i sve radi kao sat.
Možda bi bilo dobro da motor prvo odradi nekoliko sati sa običnim mineralnim uljem ( prva 2 litra )  jer će mu puno trebati da se razradi sa sintetičkim, a onda preći na sintetičko !

Offline misha

• Hero Member
« Reply #169 on: July 10, 2011, 03:39:37 PM »
Možda bi bilo dobro da motor prvo odradi nekoliko sati sa običnim mineralnim uljem ( prva 2 litra )  jer će mu puno trebati da se razradi sa sintetičkim, a onda preći na sintetičko !

Razmisaljao sam i o tome, ali i dosta pretrazivao net. Razrada mineralnim uljima je "stara skola" i moze se i tako raditi, ali se kod ovih novih generacija motora uglavnom odmah koristi sintetika.
Motori punu snagu dobijaju tek posle 20-tak sati rada, a ako kazemo da jedan let traje oko 10 min, to znaci tek posle 80-tak letova.

@sasa, za ova prva paljenja, na zemlji, pravio sam mesavinu 1:20, tj 5%. kasnije, za let cu napraviti 3% (1:33)

Offline saxpg

• Hero Member
« Reply #170 on: July 10, 2011, 06:53:11 PM »
Ovo je i za mene sve novo tako da sam po netu trazio kako bi to trebalo da se odradi. I ja sam "odokativno" dodao malo vise ulja i tako planiram da potrosim 2-3 rezervoara. Medjutim sve se uci u hodu, tako sam saznao iz prve ruke da creva za nitro ne valjaju za benzin. Inace sam uzeo "gas rated" crevo, ali u rezervoaru ga nisam promjenio, vec je crevo koje nosi teg ostalo ono koje je doslo sa rezervoarom. Ono se za pola sata nadusilo od goriva i raspalo i motor se ugasio. Inace RCG koji sam uzeo spada u jeftine motore ali sam potrefio dobar primjerak, sve doslo fino podeseno i bez opiljaka od metala, i slicno. Nikakvo podesavanje nije bilo potrebno, jedino sam malo vise vrtio elisu dok nije povukao gorivo jer je membrana bila zalepljena. Malo ti ukradosmo temu Miso, ali nadam se da je korisno.

Offline mirce

• Hero Member
« Reply #171 on: July 10, 2011, 11:00:34 PM »
Ja sam do sada uvek koristio ulje od firme "Stihl" (ona firma što pravi motorne testere trimere i sl.). To je ulje koje oni preporučuju za svoje "sprave".
Pravim mešavinu od 4%, nikad nisam imao nikakav problem, a najinteresantnije je da ulje savršeno sagoreva i model uopšte nije mastan...
Za Zenoah motore ovo ulje i ova mešavina savršeno "funkcionanišu"...

Pozdrav

Mirče

Offline misha

• Hero Member
« Reply #172 on: July 10, 2011, 11:51:25 PM »
Ono se za pola sata nadusilo od goriva i raspalo i motor se ugasio.

U Madjarskoj sam kupio kit za konverziju rezervoara sa glow na gas. U stvari, dobijes sve novo sem same plastike. I gumu i creva i sipcice.
jeftino je (cini mi se oko 1,5-2 eur).

Offline saxpg

• Hero Member
« Reply #173 on: July 11, 2011, 12:05:06 AM »
Ja sam prije nekoliko dana bio u Mibo Modeli u Sloveniji i tamo sam pokupovao sve sto sam nasao da je bas za gorivo a ne za glow, tako da cu za sad samo da zamjenim komad crijeva koji se nalazi u rezervoaru, ostalo je cini mi se dobro za sada.
@ Mirce, citao sam da je najbolje Stihl ulje za ove motore, mada su tu nijanse u pitanju, mislim da je inace Stihl ulje Castrolov proizvod.

Offline Alexa

• Pocetnik
  • *
« Reply #174 on: July 11, 2011, 09:34:39 AM »
Mišo drago mi je da je model spreman za poletanje i nadam se da će lepo leteti. Možda će probni pilot imati isti dan dva modela na testiranju.

Offline Dejan Dobricki

• Full Member
« Reply #175 on: July 12, 2011, 10:56:20 AM »
svako ulje ima svoj specifikacioni broj , tako da treba kontaktirati proizvodjaca i pitati ga koja specifikacija ulja odgovara za njihov motor ,proizvodjaci ulja se moraju pridrzavati tih specifikacija makar ono bilo modrica ili ti ne znam ni ja koje ,mnogi se drze one sto skuplje ulje to je bolje za motor, naprotiv svaki tip motora ima svoju radnu temperaturu ,toleranciju izmadju frikcionih povrsina i jos mnogo faktora na osnovu kojih proizvodjac mora da odredi koje ulje zadovoljava potrebe njegovog motora ali to sigurno ne znaci najskuplje ili mobil,castrol itd .
po meni pri razradi mnogo je pametnije koristiti mineralna ulja jer prave deblji uljni film po frikcionim povrsinama ,sinteticka ulja se koriste na motorima kada turaze idu na vece obrtaje sto pri razradi nije slucaj ,ovo sto sam napisao je moje zapazanje i nijednog momenta nisam rekao da je neko pogresio ako je radio drugacije

poz

Offline mirce

• Hero Member
« Reply #176 on: August 01, 2011, 12:57:44 AM »
Na predhodnoj strani ovog topic-a čitali ste da spremamo i Golubovo krilo od Zero-a.

Goša je "picnuo" krilo, spremio ga za panel linije, koje sam odradio dok je on bio na moru.
Ovo krilo nam je bilo eksperiment da vidimo kako će izgledati površina kad se špric gituje sa poliuretanskim gitom. Sve do sada što je radjeno u Kombinatu, radjeno je sa Body Fill 360 akrilnim špric gitom.

Po Gošinoj priči, poliuretanski špric git je mnogo tvrdji i pitanje je bilo da li ćemo uspeti sa krila da skinemo tanke trake panel linija, a da ivice ostanu oštre.
Eksperiment je potpuno uspeo. Pošto Golub špric git nanosi pištoljem za farbanje i pošto ga razredjuje po potrebi, debljina panel "kanala" je na celom krilu bila ista.
Sem toga, i sama površina krila je bila mnogo ravnija... Uostalom evo par slika...

Sve je bilo savršeno dok nisam probao da utisnem nitne lemilicom. To jednostavno ne može da se uradi na poliuretanskom špric gitu. Probao sam sa temperaturom koju obično koristim - ništa...
Potom sam povećavao temperaturu i dobio sam samo da površina malo požuti, ali od "rupe" ni traga, ni glasa...

Na kraju ćemo pribeći metodi lepljenja nitni napravljenih od tačkica samolepljive folije isečene na kateru...

Zaključak: operacija uspela - pacijent umro...

Pozdrav

Mirče
« Last Edit: August 01, 2011, 12:59:47 AM by mirce »

Offline misha

• Hero Member
« Reply #177 on: September 04, 2011, 02:40:00 AM »
Nakon nekoliko meseci pauze, izrada Zero-a se privodi kraju. Po nekim planovima, model je vec uveliko trebalo da leti, ali sta da se radi.
neki put i ne mozemo uticati na sve ono sto nam se desava uzivotima. Model sam danas ponovo sastavio i resio da testiram nekoliko elisa
kako bih izabrao neku od njih za probni let.

U konkurenciji su bile elise

1. Master Airscrew Serija K (plasticna) 16 x 8

2. Pelikan (drvena) 16 x 8

3. Menz Props (drvena) 17 x 10

4. Graupner Sonic (plasticna) 18 x 8

Zasto bas ove? Najprostije receno te sam imao. Doduse onu 17 sam pozajmio od Tase za probu.
Od ovih pomenutih elisa Graupner sam namenski kupio za ovaj motor (hteo sam 18 x 6 ali ih nisu imali tada)
Ta elisa je napravljena od tvrde sive plastike slicne onoj od koje se prave APC elise. Drvene su klasicne drvene
a Master je ona malo sira koja se koristi za cetvoirotaktne i benzinske motore.

Merenje broja obrtaje i vucnu silu sam merio ovim instrumentima

Obrtomer vec pise ciji je, a vagica je ista kao sto se moze kupiti u Hobby King-u
ali je kupljena kod Kineza u Kragujevcu za 550 din. meri do 40 kg.

A evo i rezultata

1. Master Airscrew Serija K (plasticna) 16 x 8
   max broj obrtaja 8750
   potisak          5.9 kg

2. Pelikan (drvena) 16 x 8
   max broj obrtaja 7700
   potisak          4.2 kg

3. Menz Props (drvena) 17 x 10
   max broj obrtaja 6600
   potisak           4.4 kg

4. Graupner Sonic (plasticna) 18 x 8
   max broj obrtaja 7800
   potisak          6.4 kg

Dakle rezultat je donekle ocekivan. Menz je odmah otpisan, a razlika izmedju pelikana i Master (iste dimenzije)
je neverovatna. Do sada sam master elise na manjim motorima zbegavao jer su suvise mekane (mozda treba takve da
budu takve ali mi se ne svidja toliko oscilovanje) ali se u odnosu na drvenu pokazala fenomenalnom.
Dakle Graupner je za sada favorit. 80% potiska od ukupne tezine ce, nadam se, biti dovoljno, mada cu probati sa jos
nekom elisom i uporediti rezultate.
Cokin predlog je 18 x 6 (ona koju nisam nasao) jer misli da cu sa njom dobiti jos malo snage.

Fabricka preporuka je sledeca:

elise 18 x 7 - 12, ili 16 x 10-14
broj obrtaja da ne prelazi 7500-8500 (u vazduhu)

Dakle ne bi skodila neka elisa kojom bih dobio jos malo obrtaja i mozda jos neki gram potiska.

Svaki komentar iskusnijih modelara je dobrodosao.

Offline misha

• Hero Member
« Reply #178 on: September 07, 2011, 01:28:57 AM »
Danas sam uspeo da napravim jos jedno merenje. Zamorce je bila jos jedana Graupner Sonic elisa velicine 16-6 (45-15)
Ovu elisu sam pozajmio od Duce (mada on o tome jos nije obavesten) i rezultat je neverovatan.

broj obrtaja je skocio na 9000 (mozda malo vse nego sto bi trebalo) ali je zato vaga skocila na 7 kg.
Malopre sam razovarao sa Cokom, i on je misljenja da sva ova mereja treba uzeti samo kao okvirnu vrednost.
Motor ce se u vazduhu jos rasteretiti i broj obrtaja ce porasti (sto u konkretnom slucaju i nije preterano dobro)
a samim tim ce porasti i potisak.

kako bilo, preostaje da ovih dana proverim da se jos nesto nije otkacilo, da malo prestelujem ler gas koji
je fabricki malo veci nego sto bi trebalo, i zatim sledi prvi let.

Evo joj jednom tabele mojih merenja ako nekome bude potrebno.

Offline mirce

• Hero Member
« Reply #179 on: September 07, 2011, 01:36:52 AM »
Mislim da si pogrešio, elisa sa kojom si dobio najbolje performanse je 18x6, a ne 16x6...

Pozdrav

Mirče