Za balza konstrukciju je najbolja folija
Oracover ili Monocote. Ovo su samo nazivi folije, a u sustini prave se od termo skupljajuceg poliestera i prave ga i druge firme. To je vazno znati, jer folije za nalepnice i reklamne potrebe su vecinom od mekanog PVC (poli-vinil-klorid) materijala. Ona je od prilike duplo teza.
Vazna osobina Oracover folije je da se lepi prilikom peglanja i skuplja u svim pravcima u zavisnosti od temperature.
Znaci ne vredi eksperimentisati ni sa cime drugim kada je balza konstrukcija u pitanju.Jeste da je tesko naci ispod 5 eura metar ali moje iskustvo je da vredi.
PVC folije su dobre eventualno samo za dekorisanje vec presvucenog krila.
Posto ja radim krila od stirodura, upravo sada sam probao da presvucem krilo sa Oracal PVC folijom kao alternativu. Uspelo je, s obzirom da je krilo u potpunosti zatvoreno, bez rupa izmedu rebara kao kod balza konstrukcje. Posle stavljanja malo se zagreje pazljivo fenom i odlicno prijanja za stirodur.
Pink od dole je stirodur a belo je presvuceno sa PVC folijom.
Znaci presvuci penaste delove modela se moze i sa samolepjivom PVC folijom dosta uspesno, samim tim dosta jeftinije i brze.
PVC folije se mogu kod nas kupiti u stamparskim radnjama na metar u svim bojama za oko 1 euro za metar folije od 60cm sirine.
Najeftinije poliesterske folije za presvlacenje prodaju, naravno, kinezi na ovo sajtu:
http://www.hobbycity.com/hobbycity/store/uh_listCategoriesAndProducts.asp?catname=Covering+Film&idCategory=245&ParentCat=58Pet metara jednobojne folije u sirini od 60cm kosta 12,95 dolara sto je oko 1,7eura po metru.
To zaista nije skupo. Za kvalitet ne znam, treba probati. Ako je vec neko isprobao kinesku foliju neka nas izvesti.
Problem je samo sto se ne moze kupiti na metar.
Poz. T.E.