Author Topic: Cesna 152 home made by Soprano  (Read 66771 times)

Offline gas

• Jr. Member
  • **
Lep pozdrav Dominik-Slovenija

Offline n3mke

• Sr. Member
Re: Cesna 152 home made by Soprano
« Reply #106 on: February 27, 2011, 06:07:41 PM »
@gas odlicna tehnika!! i forum je mnogo dobar, hvala!

Offline soprano

• Full Member
  • Pravim,pravim pa rasturam.....:)))))
« Reply #107 on: February 27, 2011, 07:22:28 PM »
Hvala na savetima uskoro nastavljam sa radom pa da gledamo neke nove slike.
Ja neznam cemu ovo sluzi,a pritom i ne radi.....:)

Offline vpanin

• Jr. Member
  • **
« Reply #108 on: February 27, 2011, 11:55:58 PM »
Možeš i ovako
http://forum.modelarji.com/viewtopic.php?t=13574&postdays=0&postorder=asc&start=200

Bash sam na to mislio...
Mnogo bolja varijanta.Izbacish sredinu firewalla od shpera koji sad imash  (ostavish samo konture da drze konstrukciju), dodash josh jedan ispred.Isplankujesh balzom kapotaz i shrafish motor u inrunner fazonu.Dole ispod motora ostavish rupu za ladjenje i taman kroz istu moz da udenesh motor unutra.Najbolje...

Offline sasa

• Hero Member
« Reply #109 on: February 28, 2011, 12:06:55 AM »
Samo nemoj i tebi ovako nesto da se desi dok pravis taj kapotaz  :hehe :hehe :hehe :_D :_D :_D
BOLJE JE DA PLACES STO NISI NA NEBU NEGO DA PLACES STO NISI NA ZEMLJI

PRE NEGO STO PUSTIS JEZIK , PROVERI DA LI SI UKLJUCIO MOZAK

Offline drjack

• Hero Member
« Reply #110 on: February 28, 2011, 12:46:33 AM »
Slazem se da je balza najjednostavnija a i lagana je, ukoliko moze da zavrsi posao. Imao bih i ja da ti dodam par slika od moje kabine Ampmastera koja je jos gore zavrsila nakon nanosenja spric gita. Za utehu je to da sam eksperimentisao kad sam je vec upropastio.
Ne daj se ....

Offline dejan_ts

• Hero Member
  • teramo ga jako
« Reply #111 on: February 28, 2011, 03:54:52 PM »
eheeeee ,usponi ,padovi ,usponi ,padovi i tako ceo zivot modelarstva ,kad cesh vishe da skontash da u modelarstvu nema sve pasent vec od svega po malo ,sad si poceo a tek si se razocarao i bre ,tek ce da te ceka razocarenje ,samo polako ,josh si ti mlad i ne iskusan u svemu ovome ,

vidish ,nisam bio odavno ovde na forumu ,bio sam u nekoj guzvi ,svratio malo da vidim shta se radi i ima i shta da vidim ,
da nisi bio kod mene u garazi kad smo lepili ona krila pa i ajde ,bio si ,osetio si kako smrdi ona smola i video si sa kojim tkanjem ja radim ,pre neki dan si me zvao da me pitash kao se sve to radi ,dao sam ti savet ,i kako treba da odradish kalup da ti se ovo ne desi ,tj smanji i pojede kalup ,nisi poslushao hteo si da eksperimentishesh ,dobro ,lepo je eksperimentisati nemam nishta protiv ,ali iz toga treba naci pouku zashto i zbog cega se sve to desilo ,a nije samo ajde ja to sad cu ovako pa se razocarash pa daj da napravim neshto drugacije da ne koristim ovo sranje vishe ,tu greshish ,ako si vec krenuo na ovu temu livenja onda izguraj do kraja ,ako nishta drugo barem skontaj celu tematiku izrade i livenja kako bi znao za drugi put i jednom kad ukopcash znacesh za dalje ,

moj savet ,probaj ponovo da napravish od plastike ,mozda ti uspe

Offline GILE

• Administrator
  • Sr. Member
« Reply #112 on: February 28, 2011, 05:04:34 PM »
Poliester je tezak i ne prikladan za rad u modelarstvu. Epoksi smole su idealne sa raznim staklenin, karbonskim ili kevlar platnom. Ne mirisu ili ti nemaju skoro nikakav miris (ucvrscivac ima amonijaka u naznakama) moram dobro da usmrknem na cepu da ga osetim. Naj vaznije nije agresivan na stiropor ili stirodur. Bila bi ti prava pesma da sa njim uradis predhodni posao. Posle 24 sata samo istopis stirodur i eto ti kapotaza.
Upozorenje onima koji planiraju da rade sa epoksi smolama mesati male kolicine vise puta da se nebi desila burna reakcija naglog zagrevanja i kljucanja sto je slicno eksploziji sitnih kapljica svuda unaokolo.  (:sok:)
Covek prolazi kroz tri stadijuma znanja u svom zivotu:
1- Misli da sve zna
2- Zna koliko zna
3- Zna koliko nezna (tu sam sad)

Offline soprano

• Full Member
« Reply #113 on: February 28, 2011, 11:04:36 PM »
Hvala na savetima,Dejane sto se tice razocarenja,nije to trajno razocarenje vec je to bilo trenutno.

Shvatio sam da sam dobio vecu tezinu nego sto mi je potrebna,poliester nije za ove stvari i u daljem vremenskom periodu cu probati sa epoksijem.Sad sam u fazi izrade vakumirke i kalupa od medijapana pa cu tako da odradim kaputaz.Mojom procenom,dobicu manju tezinu nego sa smolom.
Zasto vakumiranjem?Ternutna situacija mi ne dozvoljava da dodajem nepotrebnu gramazu i bice mnogo pedantnije.

Offline dejan_ts

• Hero Member
  • teramo ga jako
« Reply #114 on: March 01, 2011, 08:13:43 PM »
koliko ja znam u mom pocetku modelarstva nisam imao epoxi smolu pa sam sve radio od poliestera ,slazem se sa tim da je teza ali razumnim izborom tkanja i malim nanoshenjem smole dobije se opet neshto lako ,naravno posle nekog vremena doshla je i epoxy smola do izrazaja te sam uvideo razliku i u livenju i u elasticnosti iste ,
ovo shto si radi za probu barem si uvideo gde si pogreshio i shta mu fali ,koristio si mat tkanje gde se bash nigde ne koristi u modelarstvu eto sem da zakrpish neki put neki unutrashnji deo trupa ,naravno ako je od plastike ,sa druge strane jedan mali problem kod epoxidne smole je taj recimo shto ako trup ili detalj koji radish od epoxyda i to pukne ili se na neki nacin slomi teshko ga je oporaviti sa istom smolom ,iz vishe pokushaja i vecih problema izliveni deo sa epoxydnom smolom krpiti sa epoxidom to je malo teze ,dok recimo poliester nagriza i stvara dobar sastav ,eto ti primene poliestera ,isto tako kao shto sam krpio Jedrilicarov trup ,bio si tu i videosi  shta sam radio ,i kako je posle to izashlo i shta se desilo posle drugog loma ,sve ima svoje fore i forinke ,nisam protivnik ni jedne smole od ove dve cak je dobro kombinovati i jednu i drugu ,primera radi imash dve polutke nekog odlivka radjen epoxidom,steglo se a treba da ih sastavish ,ja bih tu koristio jedan kajsh staklene tkanine i recimo poliester smolu jer znam da bi sastav dio jaci i siguran u spoju i samim tim jaci u sastavi mislim na krutost .

ako radish pripremak za vakumiranje pre nego shto pocnesh da radish proshunjaj malo kako se radi kalup i nemoj da fusherishesh budi majstor modelar

Offline soprano

• Full Member
« Reply #115 on: March 02, 2011, 12:18:21 AM »
Hvala Dejane na komentaru,od tebe uvek ima nesto novo da se cuje i to mi dosta znaci.A sto se tice fuseraja,to kod mene nemoze da se desi jer ja ulazim i u najsitnije detalje.I ako dodje do fuseraja,kao sto je situacije sa dore pomenutim poslom,ja to ostavljam sa strane i radim drugi kalup pa i ako taj drugi ne valja idem na treci,sve dok ne dovedem posao da to vrsi funkciju i naravno da bude pedantno.U modelarstvu ima dosta caka i cakica koje moras nekad sam da otkrijes ili pak ako je vec neko pisao o tome a ti hoces ipak da proveris o cemu se tu zapravo radi.
Ja se nadam da cu sutra da zavrsim vakumirku i da krenem da radim na kalupu pa cu uskoro da se javim i pokazem sta sam i kako uradio.Nadam se da cu potencijalne greske ukloniti u startu ali uvek postoji onaj 1% koji zna da pokvari stvar.
Ja ipak razmisljam pozitivno i sa uzivanjem idem dalje u nove pobede.

Offline dejan_ts

• Hero Member
  • teramo ga jako
« Reply #116 on: March 03, 2011, 04:20:50 PM »
 (res)

Offline soprano

• Full Member
« Reply #117 on: March 06, 2011, 11:32:15 PM »
Kalup sam odradio od medijapana i odlican je.Vakumirku treba da doteram jos malo a probe radi odradjen je kaputaz i nesto se cudno desilo ali unutrasnja mera odgovara.Sada molim sve drugare koji znaju nesto o ovim borama neka mi objasni sta treba da ispravim.Sporet nije imao termostat pa nisam siguran na koliko stepeni smo grejali,Sledeci pu radim sa mojim sporetom na 200 stepeni ali buni me ovo sto je na slikama.Pomagajde drugari...

Offline miša2002

• Hero Member
« Reply #118 on: March 07, 2011, 06:22:37 PM »

Mogući razlozi:
1-Folija ti nije dovoljno zagrejana ili sporo si je stavio i "natego"
2-Kalup mnogo hladan - podgrej ga fenom za kosu na "mlako" cca 30-35 stepeni
3-Loš vakuum - slabo dihtuje poklopac i kutija, ne dihtuje otvor gde ulazi cev ili preslab usisivač

1-Folija treba da se opusti da "lepo visi" i pri drmanju se ponaša ko balon napunjen vodom ili kupi malecki kineski instrumentić sa termo sondom (oko 300-500din)
2-Već sam napisao
3-Pretpostavljam da si kutiju i poklopac dobro zadihtovao!
Poklopi sa listom papira i svaka rupica mora da se ocrta, ako to nije slučaj, onda ga zalepi selotejpom ili već, po poklopcu i proveri prostor oko cevi. Staviš zapaljenu cigaretu i vidiš kako se ponaša dim. Ako ne uvlači u pravcu otvora = OK. Znači, isprazni kesu od usisivača ili još bolje, izvadi je načisto, pa vidi da li se na papiru ocrtavaju otvori.

Uh, verujem da sam ti pomogao!?
#FFCC00

Offline soprano

• Full Member
« Reply #119 on: March 07, 2011, 07:57:09 PM »
Jesi mi pomogao ja cu jos jednom za svaki slucaj da proverim da li sve lepo dihtuje obzirom da sam tutkalisao svaki spoj i to domacinski,nisam zalio.Kad sam vakumirao,video sam da silina vakuma vuce kalup na dole i savija mi sper.Moguce je da mi je kalup bio hladan jer cim sam spustio foluju desilo se to guzvanje.Sledeca proba uskoro pa se javljam sa novim slikama i blizim objasnjenjem sta sam prepravio.