Kao sto naslov kaze radi se o modelu HPI Savage x ss,
jedan od naj popularnijih i prodavanijih modela monstera u razmeri 1/8.
Ss verzija se razlikuje od rtr modela po tome sto dolazi u kit-u( model dolazi u delovima, a vlasnik ima tu privilegiju da sam sklopi model),
motor K4.6 sa poteznicom(navodno je bolji od F4.6 koji dolazi u rtr),
dirt bonz gumama( bolje su za stazu i offroad od standardnih, ali se brze trose na asfaltu),
alu tjuning izduvom( u rtr mislim da je plastican i manje se dere),
diskovi od nerdjajuceg celika(u rtr mislim da su od fiberglas-a),
race kvaculo sa lufterima,
celicni zupcanik tzv. spur gear (u rtr je plastican),
sa providnom maskom i gomilom nalepnica
i jos jedna veoma bitna razlika je sto ss dolazi bez ikakve elektronike( bez stanice, prijemnika, servoa, baterije),
odnosno odmah stavljate u model sta vam se svidja.
Razlika u velicini izmedju maske 1/10 i 1/8
velicina je ipak bitna
Sto se sklapanja tice "slika govori hiljadu reci" pa da pocnemo
diferencijali i menjacka kutija dolaze sklopljeni
menjacka kutija i drzac za motor
kuciste za elektroniku, a pozadini se vidi montiran ram na menjacku kutiju
e sada treba sve ovo sklopiti u jednu celinu
jos malo srafljenja i
u pauzu gledamo kako ce sve to da izgleda sa maskom
najvise sam se namucio sa amortizerima, svaki se sastoji iz sedamnaest delova, pa puta osam komada
,
svaki treba napuniti uljem i izbaciti sitne mehurice vazduha ... To bogami potraje
posto smo sklopili amortizere treba ih i namontirati
a evo i motora sa auspuhom
kako to izgleda na sasiji
cisto da se vidi ko je jaci
a sada grupna fotografija sa ukucanima
Uputstva o sklapanju su detaljno opisana, prikazana slikom i objasnjena korak po korak,
delovi su podeljeni u kesama koje su obelezene slovom tako da ih otvarate po redu(A,B,C,D,E,F..) kako napredujete u sklapanju.
Ostalo mi je jos da ofarbam masku,
da uzmem jedan jak(high torque) servo sa metalnim zupcanicima za upravljanje, fail safe i to bi bilo to.
Sto se razradjivanja tice kroz motor je proslo pola litra nitra na leru, to je nesto manje od tri rezervoara.
Temperaturu sam pratio sa hpi infracrvenim meracem i varirala je izmedju 60 i 70 stepeni celzijusa dok je spoljna temparatura bila izmedju 18 i 20 stepeni.
Planiram da izvozim jos dva rezervoara do cetvrtine gasa, dva do polovine gasa i onda bi motor trebao da bude razradjen.
U pocetku necu da ga forsiram i stelujem za max performanse dok ne potrosi jos litar nitra kako bih bio u potpunosti siguran da je motor razradjen
i da moze da pruzi maksimum.
Moj opsti utisak je da je veoma kvalitetno uradjen model, ogroman, interesantan jer se u toku sklapanja nauci dosta o modelu i kvalitetu konponenti,
dok ostale kvalite i mane cemo videti tokom eksploatacije.
Pozdrav
Nikola