Author Topic: Svetski mega car u lemljenju!!!  (Read 13992 times)

Offline Sava

• Sr. Member
  • Istina je kao voda.Uvek nađe put.
Re: Svetski mega car u lemljenju!!!
« Reply #15 on: May 08, 2011, 07:44:30 PM »
I kada se izvrši bindovanje po isključenju i ponovnom uključenju je potrebno 15 sec. da se "nađu" prijemnik i predajnik. Ukoliko prijemnik iz bilo kog razloga bude zasenčen, više se kontakt ne uspostavlja dok se ne isključi i prijemnik i predajnik. Ukoliko se predajnik iz bilo kog razloga isključi pa ponovo uključi, a prijemnik za to vreme ostao uljučen,komunikacija se prekida. Ceo sistem koji ja imam je mušičav, verovatno je neispravan, meni se zalomilo.
Sada sam prešao na FrSky takođe Kineske proizvodnje koji ima i telemetriju i veoma sam zadovoljan. Poučen prethodnom iskustvom izvršio sam sve moguće probe i mogu reći da je sistem pouzdan.
ex pseudonijum: licider

Offline miša2002

• Hero Member
« Reply #16 on: May 08, 2011, 08:33:26 PM »
@Sava
Pa valjda znaš da DSSS ima upravo takvih problema i da ga zato izbegavaju (proizvođači) "vrlo je mušičav" iako se smatra jako dobrim sistemom, ali i komarac mu smeta. FHSS se pokazao kao sasvim zadovoljavajući u konkretnom izvođenju, a ni u primeni nije loš, zapravo, u ove svrhe je i više nego dobar.
Ja, lično, bežim od čačkanja po GHz napravama, jer malo više nanetog tinola, poremeti sve...
Savetovao bih ti da skineš sav stari kalaj i prelemiš sa tinolom sa dodatkom srebra, bez olova. I pazi da ne pomeriš ništa na pločicama.
Nadam se da nisi ovo shvatio kao "popovanje"?
#FFCC00

Offline Sava

• Sr. Member
« Reply #17 on: May 08, 2011, 09:04:49 PM »
Taman posla da je "popovanje", to je samo dobar savet, hvala, lemljeno je tinolom koji ima veći procenat olova tako da su elementi verovatno pregrejani, a normalno da se javlja "suvo" lemljenje što je boljka dobrog dela Kineskih uređaja.Štede na kalaju. a krajnji proizvod trpi. I sam nevolim da čačakam po uređajima visoke frekvencije, sam položaj delova utiče na rad . Smeta mu i kalaj ako ima vrhove. a ne zaobljenja kod lemljenja. Sve u svemu suviše je skupo da bilo šta radim na ovom uređaju jer da bih ga testirao moram ga staviti u model.
Pozdrav, Sava

Offline miša2002

• Hero Member
« Reply #18 on: May 08, 2011, 09:28:59 PM »
Znači, još jedan eksponat u vitrini, a u potpisu: "Đubre, ali lepo upakovano..."
#FFCC00

Offline sova

• Hero Member
« Reply #19 on: May 08, 2011, 10:49:47 PM »
kad smo kod lemljenja i cackanja po stanicama sta mislite o ugradjivanju pozadinskog osvetlenja u stanicu fs-th9x ima li tu opasnosti po rad stanice,ne mislim da se lemi kao ovi gore dundjeri nego da odem kod nekoga ko ima alat za to!nije da mi smeta sto se ne vidi nista na displeju cim je malo tamnije napolju ili je sumrak al bih voleo da odradim to cak vidim da  misa2002 i prodaje i ugradjuje pozadinsko osvetlenje za displeje,a mene interesuje ako je to neko odradio ima li nekih promena na stanici sem sto displej svetli??
ex pseudonijum: sova

Offline Schwab

• Full Member
« Reply #20 on: May 08, 2011, 11:07:35 PM »
kad smo kod lemljenja i cackanja po stanicama sta mislite o ugradjivanju pozadinskog osvetlenja u stanicu fs-th9x ima li tu opasnosti po rad stanice,ne mislim da se lemi kao ovi gore dundjeri nego da odem kod nekoga ko ima alat za to!nije da mi smeta sto se ne vidi nista na displeju cim je malo tamnije napolju ili je sumrak al bih voleo da odradim to cak vidim da  misa2002 i prodaje i ugradjuje pozadinsko osvetlenje za displeje,a mene interesuje ako je to neko odradio ima li nekih promena na stanici sem sto displej svetli??

Nema promena na stanici , plus i minus se uzimaju sa baterije ili negde sa stampane plocice. Ja sam ugradio display od mise2002 ,nesto smo kompenzovali.... princip su dve diode ,zaslon i nesto elektronskih komponenata
,nema invertera,i izgleda sasvim pristojno. Nakon ugradnje sam imao par tackica koje su mi smetale , kada sam ponovo rasturio ispostavilo se da je prasina ,nakon ciscenja sve je kristalno.
Nakon par dana sam ugradio i prekidac,tako stedim bateriju kada ne koristim svetlo.

Sve u svemu izgleda mnogo dobro...
For the first time I was flying by Jet propulsion!No engine vibrations.No torque and no lashing sound of the engine propeller.Accompanied by a whistling sound, my jet shot through the air. Later when asked what it felt like, I said, "It was as though angels were pushing". 'Adolf Galland-ME262 ace'

Offline gizmo

• Hero Member
    • http://www.dragantrifunovic.com/
« Reply #21 on: May 08, 2011, 11:10:13 PM »
Pogledaj ovde kako sam ja ugradio osvetljenje (sa inverterom) na Turnigy

http://rcfly4um.org/index.php?topic=1728.msg32416#msg32416

Offline sova

• Hero Member
« Reply #22 on: May 08, 2011, 11:54:38 PM »
extra izgleda znaci da cu da odem do mise,a gde si ugradio prekidac ????moze slika

Offline miša2002

• Hero Member
« Reply #23 on: May 09, 2011, 12:17:12 AM »
Nemaš potrebe za prekidačem jer ne koristi inverter. Za jedan sat neprekidnog rada, potroši svega 15 ili 20mAh, zavisno od boje!
Na slici od Gizma, je korišćena zelena folija, tj folija sa zelenim svetlom.
Inače, ovde je najzgodnije mesto, kao na ovoj slici od Gizma.
« Last Edit: May 09, 2011, 12:22:23 AM by miša2002 »
#FFCC00

Offline sova

• Hero Member
« Reply #24 on: May 09, 2011, 11:46:15 AM »
super imam i prekidac samo da skupim parice i kod tebe da dodjem. jos ugradjujes sve to za dz kad dodzem kod tebe???

Offline leonardofibonacci

• Sr. Member
« Reply #25 on: August 11, 2011, 01:36:26 AM »
Evo, da se nadovezem na temu.
Kolege kompjuterasi, na SK forumu, probleme sa hladnim lemovima resavaju vrlo lako: 10-15 min. u  rerni, na 200C.
:)
Najbolje je od svega, sto je dosta grafickih kartica na taj nacin dobilo drugu priliku i odlozilo kantu za smece . . .
За живот ми мало треба: клавир, хлеб и парче неба!

Offline Sava

• Sr. Member
« Reply #26 on: August 11, 2011, 08:00:19 AM »
Teško da će bilo koji konektor na toj ploči preživeti 200 stepeni.Moj drugar je to uradio i ploča je završila u kanti za smeće. Polovina čipova je završila na dnu rerne. Na toj temperaturi se peče hleb i prasići.  :hehe
Ja sam problem rešio novom grafičkom karticom.

Offline leonardofibonacci

• Sr. Member
« Reply #27 on: August 11, 2011, 11:32:05 AM »
Nisam  bas siguran da je 200C, ali znam da su uspevali . . .
 oo)) lol
За живот ми мало треба: клавир, хлеб и парче неба!

Offline miša2002

• Hero Member
« Reply #28 on: August 11, 2011, 04:16:50 PM »
Kolege kompjuterasi, na SK forumu, probleme sa hladnim lemovima resavaju vrlo lako: 10-15 min. u  rerni, na 200C.
Najbolje je od svega, sto je dosta grafickih kartica na taj nacin dobilo drugu priliku i odlozilo kantu za smece . . .

To sa rernom bi možda i moglo da prođe, pod uslovom da su elementi samo sa jedne strane i da nema plastičnih delova, ali i dalje ostaje problem temperature i dužine grejanja !..

PS
Pazi da kozica bude hrskava i reš pečena!
#FFCC00

Offline zgrujic

• Sr. Member
« Reply #29 on: August 11, 2011, 05:03:42 PM »

A da pozovemo MythBusters?
http://dsc.discovery.com/tv/mythbusters/
Imam osecaj da bi ovo za njih bila dobra prica.

Vecina cipova, u zavisnosti od pakovanja, ima specifikaciju da se moze tokom lemlenja izloziti temperaturi od 200-300C u trajanju od max 10 sekundi. Temperatura na kojoj se cipovi mogu cuvati obicno ne prelazi 150C. Mislite o tome!
 (rip..) (rip..) (rip..)