Author Topic: Meister Scale P 47  (Read 150187 times)

Offline mirce

• Hero Member
Re: Meister Scale P 47
« Reply #165 on: March 01, 2012, 11:09:40 AM »
Da, osovina dodje do poklopca, postavlja se sa strane gde je točak, a steže sa donje strane trapa, sa dva mala imbusa.
Osovina je već skraćena na meru, vidi se na ovoj slici:

Pozdrav

Mirče
« Last Edit: March 01, 2012, 11:13:53 AM by mirce »

Offline mirce

• Hero Member
« Reply #166 on: March 04, 2012, 05:57:35 PM »
Evo danas završih poklopce trapova...

Zadnji posao je bio da se nameste mali pneumatski ventili koji otvaraju i zatvaraju unutrašnja vratanca.
Nisam puno filozofirao, nego sam napravio sistem sličan onom koji je Dino koristio na svom modeu i za koji kaže da radi savršeno.
Jedina razlika je u tome što sam ja sve namestio na drvenu pločicu koju mogu da skinem.

Kao što se vidi na slici, sa zadnje strane se nalaze 3 pločice koje sam zalepio za krilo. Da se ne bih mnogo "patio" sve sam prvo spremio, izbušio sve otvore i sa malim komadima duplo lepljive trake te male pločice zlepio za glavu ploču pneumatskog sistema.
Pošto sam odredio mesto gde se sistem postavlja, sa ZAP super lepkom sam zalepio one tri male pločice za krilo. Kad se lepak osušio samo sam odvojio glavnu ploču.

Kad sam krenuo da nameštam hodove ustanovio sam da geometrija poluge nije dobra, pa sam je zamenio.
Sa novom polugom namestio sam sve hodove i za sada, ovako bez vazduha imam utisak da set up dobro radi. Videćemo pod pritiskom kako će biti...

Pozdrav

Mirče

Offline mirce

• Hero Member
« Reply #167 on: March 06, 2012, 03:03:12 AM »
Juče sam probao kako sve funkcioniše i sa vazduhom.

Morala su da "padnu" mala štelovanja, ali na kraju sve radi savršeno. Baš sam zadovoljan.

Ono što je najvažnije, kad su poklopci zatvoreni, sila koja ih drži je veoma velika, tako da "nema teorije" da će se otvarati tokom leta modela.

Pozdrav

Mirče

Offline mirce

• Hero Member
« Reply #168 on: March 16, 2012, 11:20:22 PM »
Mali up date...

Ošmirglano je i krilo...

...špricgitovano...

...pregitovano ponovo...

Počelo se sa šmirglanjem...

Pozdrav

Mirče
« Last Edit: March 16, 2012, 11:36:33 PM by mirce »

Offline disljenko

• Full Member
« Reply #169 on: March 21, 2012, 03:58:54 PM »
Mirce citajuci neke clanke na RCU naletim na ovu sliku, tj. kako je neki lik resio otvaranje i zatvaranje repnih vratanca takodje na p-47. Mozda bi na ovaj nacin mogao da ustedis na tezini iza tezista ali jos bitnije dva servoa. Pa ako ti se svidja ovaj nacin mozes da ga iskoristis.....pozzzz !!!

Offline mirce

• Hero Member
« Reply #170 on: March 21, 2012, 04:23:25 PM »
Hvala Dišljenko...

Sistem za otvaranje vratanaca repnog točka će doživeti malu izmenu i umesto servoa ću postaviti iste pneumatske cilindre kao i za unutrašnji poklopac trapova. Prepravka je veoma jednostavna.
Time ću dobiti da se svi poklopci otvaraju istovremeno, bez miksovanja kanala ili nekih mehaničkih "budženja"...

Cilindri su več naručeni...

Pozdrav

Mirče

Offline mirce

• Hero Member
« Reply #171 on: March 22, 2012, 01:10:15 AM »
Juče popodne sam malo šmirglao krilo...

Od dva do mraka je bila ošmirglana samo donja strana. Prvo je "radila" stotka, a onda "glanc" sa  brusnim papirom gradacije 240.
Jeste trajalo, ali je površina besprekorna...

Danas gornja strana...

Pozdrav

Mirče

Offline mirce

• Hero Member
« Reply #172 on: April 05, 2012, 12:58:15 AM »
Nisam pisao o P 47 skoro 2 nedelje... Iskreno nisam mnogo na njemu ni radio, ali ipak se nešto "šljakalo"...

Od zadnjeg pisanja, ošmirglana je gornja strana krila, čime je apsolutno spremno za panel linije.

Na trupu je ostalo da se naprave karmani. Mislim da je to poslednji veliki "konstruktivni" posao pre postavljanja staklene tkanine.
Meister je dao neke šablone od tankog špera, ali se oni nikako ne uklapaju sa spojem trupa i krila, tako da sam rešio na karmane pravim skroz iz početka.

Da bih dobio idealnu ivicu trupa, morao sam da montiram krilo i od papira da napravim šablon...

Potom sam skinuo krilo, stavio na njega najlon i vratio ga na trup. Donju stranu karmana, onu koja naleže na krilo, napravio sam pd 1,5 mm debele balze i prilepio sam je za trup. Pošto stoji na krilu, normalno je daće da karman idealno naleže kad bude bio gotov...

Zadnji deo karmana, njegov donji deo prati donju stranu krila...

Prvo sam napravio zadnja dva trougla od 3 mm balze koja daju oblik gornjem delu karmana...

...potom sam nacrtao i iskrojio zadnji gornji deo karmana.

Za lepljenje sam koristio Zap, najredji,  super lepak...

Da bih proverio kako sve stoji postavio sam na krila oba flapsa...
Paralelno sam radio na levoj i desnoj strani, napravivši i zalepivši prvo sve trougliće...

Od zadnjeg dela karmana krenuo sam sa plankiranjem. Koristio sam 1,5 mm debelu balzu. Krojio sam deo po deo i svaki je zahvatao po pola trougla koji su davali oblik karmanu...

Kad je sve bilo gotovo, ošmirglao sam sve spojeve i dobio sasvim pristojnu površinu i oblik...

Da bih doterao bočne ivice karmana, morao sam da skinem krilo i najlon...

Ostalo je da se još doteraju donji spoj karmana sa trupom i još neki sitni detalji.

Na kraju evo kolika je razlika izmedju modela od 2,1 m raspona (Zero) i 2,6 metra...

Pozdrav

Mirče

« Last Edit: April 05, 2012, 01:06:31 AM by mirce »

Offline mirce

• Hero Member
« Reply #173 on: April 06, 2012, 12:05:43 AM »
Danas sam završio radove na karmanu. Sve je pregitovani, izšmirglano, i napravljen je prednji kraj karmana...

Pošto je krivina mnogo velika da bi se savila balza, prednji deo sam napravio iz par segmenata.

Na kraju sam sve prebrusio brusnim papirom (posle slikanja ovih slika, pao je još mali "glanc")...

Sa Thunderbolta su poskidani svi delovi i spreman je za postavljanje staklene tkanine...

Pozdrav

Mirče

Offline misha

• Hero Member
« Reply #174 on: April 06, 2012, 09:01:56 AM »
Izgleda da ti je Mrkonjic neki rodjak. Bice ovaj model gotov pre roka.

Offline mirce

• Hero Member
« Reply #175 on: April 06, 2012, 12:41:46 PM »
He, he... Pa nekog krajnjeg roka baš i nema. Ipak postoji plan, koji je bio da se model poleti do septembra, ali kako stvari stoje, to će svakako biti ranije.

Trenutne "vizije" su mi da do kraja aprila kompletan model ima na sebi panel linije i da bude spreman za nitne. Pošto do odlaska na Top Gun ima još 23 dana, tri nedelje bi trebalo da budu više nego dovoljne za postavljanje staklene tkanine na trup, gitovanje trupa i finalno šmirglanje za panel linije.
Da se ne bi gubilo vreme, dok se radi na trupu, na ostalim delovima, koji su apsolutno spremni, počinjem da postavljam panel linije...

Finiširanje modela je deo procesa izrade koji ustvari najviše volim.

U Americi bi trebao da pokupim motor.
Pre neki dan sam pisao Franku mail i pitao ga "kakva je situacija"?
Do kraja marta je trebao ZDZ 90 da stigne do njega, ali se to nije desilo. Zato sam odlučio da se strpim još malo i da ako do jedno 20 aprila ne bude ZDZ-a, kupim MVVS 80, koji mogu dobiti odmah.

Tokom maja bi motor i izduvni sistem trebali biti montirani na P 47, onda farbanje, oznake, vedering i finalno sastavljanje...

Mrka kaže jul... Videćemo...

Pozdrav

Mirče   

Offline mirce

• Hero Member
« Reply #176 on: April 07, 2012, 11:54:41 PM »
Danas i juče sam radio na postavljanju staklene tkanine na trup i panel linija na krilo...

Tehnika je već toliko puta primenjivana da je verovatno već svi znaju. Koristio sam epoxy smolu i 25 gr staklenu tkaninu nemačke firme R&G, kupljenu u BG Model Shop-u u Beogradu...

No, pre svega sam ponovo postavio krilo da vidim kako leži na trupu i da li je sve OK...

Rešio sam da prvo presvučem donji deo trupa i horizontalca. Pošto sam sve spremio, isekao sam delove i "krenuo u akciju"...

Da ne bih gubio vreme, dok se smola sušila, nkrenuo sam sa postavljanjem panel linija na krilu.

Iz knjige o Thunderboltu, prvo su skenirane strane sa crtežima kako su stajali paneli na pravom avionu.
Potom su ti crteži ubačeni u Corel i razvučeni na 2,6 metara, koliki je razmah krila modela...

...potom su isečene panel linije od 1,2 mm širine...

...i pošto je krilo obrisano alkokoholom, pristupio sam merenju i lepljenju linijica...

Isto veče donja strana krila je bila gotova...

Danas sam nastavio sa radom na trupu. Smola se osušila i prvo sam odsekao viškove tkanine i ivice i prelaze prešmirglao sa finim brusnim papirom...

Prelazi su tako "fini" da se pod prstima skoro ne osete, a teško se mogu i videti...

Popodne je trup vraćenu radionicu i postavljena je nova "tura" staklene tkanine. Ove delove sam preklopio sa onima od juče...

Bez obzira što je sutra nedelja, radovi u Modelaskom Kombinatu se nastavljaju...

Pozdrav

Mirče
« Last Edit: April 07, 2012, 11:59:58 PM by mirce »

Offline mirce

• Hero Member
« Reply #177 on: April 08, 2012, 02:30:03 PM »
Panel linije su postavljene i na gornjoj strani krila...

Smola je skoro suva...

Radovi se nastavljaju...

Pozdrav

Mirče

Offline mirce

• Hero Member
« Reply #178 on: April 10, 2012, 01:05:40 PM »
Evo malo lepih modelarskih vesti... Uskoro još dva Meister Scale kita u Srbiji - Zero od 108" raspona i Foke Wulf 190 A...

Kitovi su već naručeni i samo je pitanje šta će me dočekati od delova kad odem na Top Gun.

Zero je kupio naš prijatelj Gaxx, a Foke Wulfa moja malenkost.

Gaxx je uzeo short kit, kapotaž, kabinu, Robartov pneumatski sistem, i još neke plastične delove...
O svemu će on detaljnije pisati kad dodje vreme izrade...

Priča oko FW traje već par meseci. Početkom godine napisao mi Dino mail da se zahvaljuje na onako detaljnom topicu o Thunderboltu na RC Universu i pitao me, da li bi hteo da o tome pišem i na RC Scale Builder sajtu.
Napisah mu da to nije problem, ali da bi bilo lepo da mi se malo revanšira za toliki trud i rad.
Dodao sam i da od svega toga on ima marketinške koristi, jer mu je to čista reklama, mesecima se Meister Scale pojavljuje na prvoj strani RC Universa i najmanje tri P 47 kita je prodao zahvaljujući mom topicu.

Tekstovi i slike o izradi Thunderbolta, mogu biti korišteni kao uputstvo...

Predložio sam mu tada, da moj sledeći model bude neki od Meister Scale, da opet o svemu tako detaljno radim, ali da mi mora dati jedan kit. 
Moj predlog je bio FW 190A...

Reče tada da će videti, ovo - ono i sve ostade na tome...

Pre neki dan stiže mail u kome Dino piše da mu kažem šta da mi spremi od delova za FW-a. Tako eto meni novog projekta.

Nije da se ne radujem, ali sve snage sam hteo da, po završetku Thunderbolta, usmerim na Galeba (što će tako i biti), no radiću paralelno i na FW. 
Videću šta će me dočekati od delova kad odem.
Imamo dogovor da ćemo posle Top Guna ići kod njega u radionicu gde prave modele...
Kaže da je to oko 3 sata vožnje od Orlanda... Naravno, izveštaji o tome slede...

Pozdrav

Mirče
« Last Edit: April 10, 2012, 01:11:53 PM by mirce »

Offline miša2002

• Hero Member
« Reply #179 on: April 10, 2012, 01:29:41 PM »
 mmmm
Što ti je srećković - kad god mu ispadne sikirče, ono pravo u med! Kad meni ispadne, obavezno padne na nogu! Sreća, tupom stranom...

Čestitam. Zna li se koliki će biti?

Pozdrav
Miša
#FFCC00