Author Topic: Израда композитних цеви  (Read 5604 times)

Offline presko

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1036
Израда композитних цеви
« on: November 27, 2011, 12:05:14 AM »
На форуму је већ било речи о изради цеви од композита. Како сам нешто радио ових дана, искористићу прилику да и ја кажем нешто о овоме.

Ове цеви се најчешће користе као вођице за алуминијумске или карбонске “бајонете” за спајање крила или репа за труп (погледати http://rcfly4um.org/index.php?topic=1731.msg9345#msg9345).

Најједноставније је, за алат, користити алуминијумску цев која има исти пречник као “бајонет”, односно од исте цеви направити и “бајонет” и алат за израду композитне цеви.

Сам алат мора бити дужи од композитне цеви за 50-60mm због рукохвата за који ће се алат држати у току рада. Цев, која се прави, мора да буде дужа за 30-40mm од потребне мере, због могућег оштећења почетка цеви приликом скидања са алата. Све у свему алат треба да буде дужи за око 100mm од композитне цеви која се ради. На месту рукохвата сам избушио отвор ф5mm. Кроз овај отвор се провуче челична жица или одвијач, који нам пуно помажу, када свлачимо цев са алата.Сам алат мора да буде идеално исполиран. Полирање сам почео водобрусним папиром гранулације 240, уз обавезно квашење, а завршио гранулацијом 1500. Полирање сам завршио пастом за полирање.Следећи корак је да се алат намаже одвајачем. Одвајач мора да буде изузетно квалитетан, без импровизација. Користио сам одвајач на бази силиконског воска. ПВА одвајач се за ово не може користити. Имам лоше, лично, искуство, које су ми касније и професионалци потврдили.

Алат, памучном крпом, намажем одвајачем и исполирам.Онда га оставим бар један сат да одвајач сазри.Када се алат користи први пут, ово се мора поновити минимум три пута. Код сваког следећег пута довољно је једно мазање одвајачем.

Док одвајач зри, припремам материјал за израду цеви.

Цев сам правио од епокси смоле и стакленог платна (50g/m2). Код кројења платна морамо да водимо рачуна да оно мора да буде дуже од потребне цев за 30-40mm, док ширина мора да му буде два обима цеви плус 10-15mm за преклоп.

Платно, најлакше, сечем скалпером са заобљеним сечивом и наменским маказама за сечење стаклене тканине.

Како ми требају две цеви, за леву и десну половину крила, одмах сам исекао два платна.

Следећи корак је да се припреми смола. Смола коју користим меша се у односу 100:40 смола-учвршћивач. Одмеравање радим помоћу медицинских шприцева, један за смолу, други за учвршћивач.Измешану смолу четком нанесем на алат, а потоп поставим платно. Четком истискујем смолу кроз платно, док скроз не прође, и полако намотавам платно. По потреби додајем смолу. Тако радим док не намотам комплетно платно.Први део посла је готов и остављам алат да се смола суши следећих 24 сата.

Да бих четку могао да користим и следећи пут, морам да је очистим. Прво крпом истиснем из ње сву, заосталу смолу, а потом је потопим у нитро разређивач или ацетон.
« Last Edit: November 27, 2011, 12:10:46 AM by presko »

Offline Sava

 • Sr. Member
 • ****
 • Posts: 914
 • Istina je kao voda.Uvek nađe put.
Re: Израда композитних цеви
« Reply #1 on: November 27, 2011, 11:46:34 AM »
Lepo i slikovito objašnjeno, i sam sam do sada napravio na desetine cevi različitih debljina i dužina. Jedno moje iskustvo posle svih tih poslova.U početku sam radio potpuno isto kao Preža, ali sam posle ustanovio da sam imao velike probleme kod sastavljanja krila jer je bajonet suviše čvrsto ulazio u kompozitnu cev. Sledila su poliranja, šmirglanja u strugu i ponovna poliranja da bi posle mesec dana ponavo cev volšebno "nabrekla", te je sledilo novo šmirglanje i poliranje. Da bih izbegao tu muku, Al. cev sam pre tkanine obložio jednim slojem celofana, onog za tegle za pekmez. Posle svlačenja cevi, koje je uzgred sada daleko lakše prava je milina uvući bajonet u cev. Nema tu lufta, cev samo klizne, naravno da mora biti polirana.
Samo mazanje tkanine obavljam na komadu rentgen filma na kome istisnem starom kreditnom karticom višak smole, a tkaninu kao rolat motam oko cevi zajedno sa filmom do preklopa. Kada završim omotam film preko tkanine i učvrstim lepljivom trakom. Po završenom očvrćavanju smole razmotam film i cev je sa spoljašnje strane ista kao sa unutrašne, glatka.
Poželjno je film namazati odvajačem, ali nije neophodno jer smola ne hvata za njega. Umesto filma može se upotrebiti i celofan, ali je on malo tanji pa je teže sa njim raditi.
Ovo su moja neka iskustva koja sam izneo bez namere da budem puno pametan.
Preža je to jako lepo objasnio, pozdrav   :)aplauz
ex pseudonijum: licider

Offline soprano

 • Full Member
 • ***
 • Posts: 479
 • Pravim,pravim pa rasturam.....:)))))
Re: Израда композитних цеви
« Reply #2 on: November 27, 2011, 12:07:56 PM »
Ja vec duze vreme trazim neki post koji ce na jednostavan i kvalitetan nacin da objasni ovas sistem rada,posto sam video kako se ovo sve radi mogu li dobiti informaciju gde da kupim smolu kao i ovo stalkeno vlakno.

Jos jedno pitanje na ovu temu,da li Vi cesce koristite aluminijumsku cev ili karbonsku za bajonet ( ja sam vec kupio aluminijumsku 16mm precnika za krilo od 1,5m raspona ) ali ne bi bilo lose neko objasnjenje kako bih znao sta da ubacim kao bajonet.Da bi bilo lakse to je model Super Air i njegovo krilo bi odradio na bajonet.Hvala
 
Ja neznam cemu ovo sluzi,a pritom i ne radi.....:)

Offline Sava

 • Sr. Member
 • ****
 • Posts: 914
 • Istina je kao voda.Uvek nađe put.
Re: Израда композитних цеви
« Reply #3 on: November 27, 2011, 12:51:32 PM »
Sve za kompozit možeš naći ovde  http://www.bgmodelshop.com/. Ta cev za tu namenu je potpuno OK. Radio sam sa aluminijumom, karbonom i jedno i drugo je ok. Cessna 195 ima duralnu cev prečnika 32mm. Raspon krila je 108 cola.
ex pseudonijum: licider

Offline presko

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1036
Re: Израда композитних цеви
« Reply #4 on: November 27, 2011, 01:34:16 PM »
Прошло је 24 сата. Смола се осушила.Следећи посао је да брусним папиром поравнам крај платна који је по правилу остао доста груб и са благим степеником. Ово радим, искључиво, у зони преклопа од 10-15mm, пазећи да  не оштетим остали зид цеви све док степеник не нестане.Сада долази најделикатнији део посла. Скидање цеви са алата. Почетак цеви одвајам од алата оштрим скалпером, ако треба мало и засечем цев. Због овога се цев и прави од 30-40mm дужом да би оштећени део могао да се одсече.Део цеви који се одвоји од алата лепо је видљив.Пошто је одвање започето, узимам алат у руке, у једну крај алата, у другу крај цеви који се одвојио од алата, и јако увијам цев на једну па на другу страну. Цев наставља, полако, да се одваја, што је видљиво. Ово радим док се цела цев не одвоји од алата, значи да може да се обрће око њега. Тек онда цев лагано свучем са алата.На крају је остало да се цев, одсецањем крајева, доведе на потрeбну дужину.Треба још само напоменути, да је овако урађена цев пасент. Ако “бајонет” тешко улази у њу, треба га брусним и водобрусним папиром дотерати на одговарајући пречник. Ово се уобичајено догађа, с обзиром да се пречник алата смањује у току обраде и припреме алата.

Offline drjack

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1133
Re: Израда композитних цеви
« Reply #5 on: November 27, 2011, 04:37:57 PM »
Odlican prikaz  :)aplauz
Da li mozete da prikazete i nastavak, tacnije nacin ugradnje u krilo i detalje oko spajanja dve polovine.

Offline disljenko

 • Full Member
 • ***
 • Posts: 353
Re: Израда композитних цеви
« Reply #6 on: November 27, 2011, 04:57:19 PM »
Vrlo koristan i odlicno prikazan post, nego mene interesuje koliko sloja tkanine treba naneti, tj. koliko puta treba obmotati na bajonet prilikom pravljenja. Procitao sam da ste ostavili sirinu tkanine da se sva puta obmota. Da li bi skodilo ako bi isao jos koji sloj?

Tako bih hteo da pitam kako se odluciti koju tkaninu koristiti, tj. koliko gramsku/m2. Da li znaci da ako ima vise grama/m2 da je i jaca dobijena tzv. sipka? Razumem da ako ima vise grama/m2 da ce biti teza a da li to znaci i jaca? Hvala

Offline presko

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1036
Re: Израда композитних цеви
« Reply #7 on: November 27, 2011, 05:16:04 PM »
@drjack

Цела прича следи. Нормално да цеви нисам прави само због писања.

@disljenko

За модел који радим, видеће се и то касније, било је сасвим доста два слоја 50g/m2. Нормално да је цев јача што је тканина гушћа и што је намотано више слојева. Ово треба прилагодити величини модела, а у мом случају ово је ствар искуства личног, а и других колега моделара.

Offline drjack

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1133
Re: Израда композитних цеви
« Reply #8 on: November 27, 2011, 09:47:25 PM »
Hvala unapred :big smile