Author Topic: Пројекат М 1022  (Read 208057 times)

Offline presko

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1120
Re: Пројекат М 1022
« Reply #15 on: December 10, 2011, 05:01:31 PM »
Морам да се, укратко, осврнем на Сашин коментар.

E sad me ubi... a ja taman naucio da radim u Corelu.
Sad moram sve ispocetka (zid)
Salim se, svaka cast. Od kad se laser pojavio projektovanje modela na racunaru je postala prava stvar.
Samo napred  (work)

Немојте да мислите да сам ово, што радим, научио због моделарства. Ово ми је професија и само се трудим да своја професионална знања максимално искористим у хобију којим се бавим.

Мислим да је коришћење ласера у изради модела, како рече Саша, права ствар и да свако ко има амбиције да се озбиљније бави моделарством треба да зна неки од програма за цртање или “3D” моделирање. Није битно који, сваки завршава посао.

Offline presko

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1120
Re: Пројекат М 1022
« Reply #16 on: December 12, 2011, 07:14:51 PM »
Пар речи о концепцији модела и припремама за изградњу.
Поред тога, што сам имао намеру да овај авион учествује у “IMAC” такмичењима, основна идја ми је била да мој нови модел, својим изгледом, подсећа на акробатске авионе типа “Extra”, “Giles”, ”Edge”. Такође сам одлучио да модел, што се тиче градње, буде конструктиван. Ово напомињем, јер сам се за материјал морао определити још на почетку разраде виртуелног модела. Значи, одлука је била да оквире и уздужнике трупа правим од тополовог шпера дебљинe 4mm, а оплату истог од балзе. Крило и репове сам одлучио да радим од балзе. За поједине делове биће коришћен и авио шпер од финске брезе дебљинe 1.5mm. Биће овде примењено још материјала, али о том касније.

Када су фајлови за резање били готови, требало је припремити материјал.

Зашто тополов шпер? Довољно чврст, лаган, лако се обрађује. И што је најважније има га на домаћем тржишту. Балза, незаобилазна у градњи модела, лагана, лака за обраду и може се наћи у Београду. Авио шпер јак, чврст али скуп па ћу га користити у мањим количинама.

Нешто од материјала сам имао од раније, а по остало сам кренуо у набавку. Тополов шпер сам имао неке комаде, али сам се за већи део ”огребао” од мог друга Бранка. Овај шпер је био мало грубљи па сам га, у његовој радионици, дотерао на потребан квалитет и то прво брусним папирм 150, а онда водополирним папиром 400, наравно на суво.Потребну балзу сам куповао по граду, а авио шпер сам имао од раније.
Припремио сам материјал за сечење ласером......однео га у радњу и после пар дана отишао по исечене делове.Састављање модела је могло да отпочне.

Offline presko

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1120
Re: Пројекат М 1022
« Reply #17 on: December 14, 2011, 05:18:49 PM »
Одлучио сам да прво саставим труп.

Први посао који ме је чекао је да саставим главне уздужнике трупа. Они су били дужи од радне површи ласера па сам морао да их, сваки, радим из два дела. У трупу има два бочна и два доња главна уздужника и они служе, укључујући и друге елементе, да повежу оквире.Ово сам урадио на радној дасци уз помоћ металног лењира. Прво сам прелепио широку самолепљиву траку преко даске, на месту где ћу лепити уздужнике, а онда учврстио лењир. Овим сам обезбедио да, приликом лепљења, одржим правац уздужника у две равни, а да се при том он не залепи за радну даску.

Лепљење сам урадио супер лепком, с тим да ћу ове спојеве ојачати композитом, првом приликом кад будем радио са њим.

Као што се види на фотографијама, уздужнике нисам лепио на кант, већ сам направио неколико центиметара степенастог препуста. Ово сам урадио да бих повећао контактну површину лепљења и тиме обезбедио сигурнији спој.

Следећи део који сам припремио је био патос предњег дела трупа за који се веже стајни трап. Због сила удара које на слетању трпи, морао је бити ојачан. Делове сам, међусобно, полепио белим лепком за дрво. Овај лепак је водоотпоран и еластичан.Offline zajo

 • Sr. Member
 • ****
 • Posts: 918
Re: Пројекат М 1022
« Reply #18 on: December 15, 2011, 10:08:02 AM »
Sамо напред, баш стручно и професионално тераш  :big smile  (pijemo)
Мислим да труп треба да буде мало шири, како да кажем-да има више страничне површине како би ишао боље на нож али и овако биче супер.
Само напред Недан  (pijemo)
Every model airplane starts in a box and end in a bag :) Ido Segev

Offline presko

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1120
Re: Пројекат М 1022
« Reply #19 on: December 17, 2011, 03:20:38 PM »
Следе даљи радови. На реду је унутрашња кутија предњег дела трупа, која повезује мотор и крило (вучну силу мотора и аеродинамичку силу крила) и укрућује предњи део трупа. У њу се, такође, смешта резервоар за гориво.

Издвојио сам потребне делове и саставио их, без лепљења, а да проверим како пасују једни у друге. Састављање модела је осмишљено тако да се делови међусобно повезују и уклапају кроз одговарајуће прорезе. Овим је обезбеђено да сваки део има своју позицију и ништа се не може поставити накриво. Склоп, и без лепка, стоји стабилно.

Пошто сам се уверио да належу пасент, раставио сам их, намазао белим лепком и поново саставио.Потом сам саставио централни део трупа на који се монтира демонтажни носач серво покретача крма висине и правца, као и прекидач за паљење-гашење пријемника.

Овим сам завршио састављање подсклопова костура трупа.Пошто су подсклопови били готови, припремио сам равну даску и три кутијаста алумијнијумска профила од којих сам направио алат на коме ћу вршити коначно састављање костура трупа.

Offline presko

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1120
Re: Пројекат М 1022
« Reply #20 on: December 20, 2011, 12:20:05 AM »
Саставио сам костур трупа, али прво без лепљења.

Тек кад сам се уверио да се све добро уклапа, започео сам са лепљењем. Предњи део трупа је био тотално крут и њега сам залепио без причвршћивања за даску и то белим лепком.

Задњи део трупа сам морао да, пре лепљења, учврстим за припремљени алат. У овој фази задњи део костура трупа је прилично ”љигав”, савија се и увија се, па се приликом лепљења мора нивелисати и учврстити. Прво сам полепио делове од тополовог шпера, а лепио сам их супер лепком после уклапања. Правац костура трупа сам контролисао, како се види, металним лењиром.После тога сам, на ивице задњег дела трупа, додао летвице од смреке 5x3mm преко којих ће бити затегнута пресвлака. Њих сам залепио белим лепком.

Затим сам исте такве летвице залепио и на бокове трупа.

На крају сам, уз контролу металним угаоником, полепио бокове трупа испод хоризонталног репа. Они треба да учврсте тај део трупа, а и да за њих буду учвршћени крајеви бужира кроз које пролазе сајле команди хоризонталне и вертикалне крме. Урађени су од балзе дебљине 2mm.Вратио сам се на предњи део трупа и залепио два уздужника, од балзе дебљине 2mm, на местима где се спајају бочни са горњим делом планка трупа.

Са овим је састављање костура трупа било готов.Вага је показала његову масу од 360g.« Last Edit: December 20, 2011, 12:34:38 AM by presko »

Offline mirce

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 3341
Re: Пројекат М 1022
« Reply #21 on: December 20, 2011, 08:12:52 AM »
Preško, lep projekat, vrlo detaljno prikazan... Vidi se da je model projektovao i da ga pravi čovek sa velikim iskustvom.
Hvala ti za to što si nam omogućio da vidimo ceo postupak. Uvek ima nešto novo da se nauči...

I na kraju malo šale, vaga ti je kao i moja - "zadnji urlik tehnologije"...  ;namig

Pozdrav

Mirče

Offline presko

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1120
Re: Пројекат М 1022
« Reply #22 on: December 22, 2011, 08:53:33 PM »
Костур трупа је готов. Сад је прави тренутак, пре планкирања, за уградњу навртки за монтажу стајног трапа и моторског носача. Наиме, на неколико последњих модела, практикујем да комплетан рад око монтаже, како стајног трапа тако и носача мотора, одрађујем са спољње стране трупа. Значи нема завлачења прстију у неприступачне делове трупа и мучења око постављања подлошки, еластичних подлошки, навртки. Ово у огромној мери олакшава монтажу.

Ноге главног стајног трапа везујем за труп, сваку,  помоћу два вијка М3mm и одговарајуђих столарских навртки са канџама. Нормално уз примену еластичних и обичних подлошки.Репни точак монтирам, једноставно, са два плех вијка.

На овом моделу ћу користити дводелни “T” моторски носач. Њега ћу за труп везати помоћу четири вијка М4mm и четири ожљебљене навртке. Испод навртки, а у циљу ојачања везе, поставио сам проширене подлошке за М6mm.
Offline Anakin

 • Sr. Member
 • ****
 • Posts: 541
Re: Пројекат М 1022
« Reply #23 on: December 23, 2011, 11:28:20 AM »
Svaka cast. Kada vidi covek kako ovo radis od pocetka projekta na kompjuteru preko same izvedbe pomislio bi da je lako. (res)
And this, ladies and gentlemen, is the very first Fokker airplane built in the world. The Dutch call it the mother Fokker.
— Custodian at the Aviodome aviation museum, Schiphol airport Amsterdam.

An old pilot is one who can remember when flying was dangerous and sex was safe.

Offline misha

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 2269
Re: Пројекат М 1022
« Reply #24 on: December 23, 2011, 04:49:36 PM »
Presko, jesi li ove trapove skorije pravio. Nesto slicno bi mi trebalo za Extru.

Offline presko

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1120
Re: Пројекат М 1022
« Reply #25 on: December 23, 2011, 07:47:01 PM »
Нисам их скоро правио.
Међутим, није проблем у прављењу, већ у набавци квалитетног материјала - дуралуминијума. Ту ти тренутно не могу помоћи, а о самој изради могу касније пар речи.

Offline misha

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 2269
Re: Пројекат М 1022
« Reply #26 on: December 23, 2011, 09:52:11 PM »
He he, to i jeste problem. Savijanje ni meni ne bi bilo problematicno, ali je problem naci dovoljno dobar aluminijum.
Hvala

Offline sasa

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1635
Re: Пројекат М 1022
« Reply #27 on: December 23, 2011, 10:16:47 PM »
He he, to i jeste problem. Savijanje ni meni ne bi bilo problematicno, ali je problem naci dovoljno dobar aluminijum.
Hvala

Javi se brani,on je cinimi se pominjao da negde ima dobar dur-al. za trapove

http://rcfly4um.org/index.php?topic=8760.0
BOLJE JE DA PLACES STO NISI NA NEBU NEGO DA PLACES STO NISI NA ZEMLJI

PRE NEGO STO PUSTIS JEZIK , PROVERI DA LI SI UKLJUCIO MOZAK

Offline presko

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1120
Re: Пројекат М 1022
« Reply #28 on: December 24, 2011, 10:37:13 PM »
Сада је на ред дошло планкирање трупа. Планк сам напрaвио од балзе дебљине 2mm, али… О том али ћу мало касније.

Горњи и бочне планкове сам исекао ласером. Бочне планкове сам, због њихове величине, морао да радим из по три дела и онда залепим. Лепио сам их белим лепком, а на неколико места, тачкасто,  супер лепком, да не бих морао да их причвршћавам прибадачама за даску док се бели лепак не осуши.Мала провера како належу на костур.Доње планкове сам секао скалпером. Предњи део доњег планка сам, с обзиром да је био нешто компликованији, на балзу пресликао директно са ласерске штампане копије. Наиме, са копије у размери 1:1 сам исекао потребан део, окренуо штампану страну према балзи и причврстио је, прибадачама, за њу. Крпицом, натопљеном нитро разређивачем, сам претрљао преко дела који је требао да се преслика и цртеж се пренео на балзу. После је било једноставно ово исећи и обрадити брусним папиром и турпијом. Задњи део доњег планка сам једноставно оловком и лењиром прецртао на балзу па онда исекао.

Још једна провера.

Горње бочне планкове сам, такође, прецртао оловком и лењиром на балзу па онда исекао скалпером.

Поново провера

И сви делови су готови.
Offline n3mke

 • Sr. Member
 • ****
 • Posts: 806
Re: Пројекат М 1022
« Reply #29 on: December 25, 2011, 12:36:14 AM »
Fenomenalno uklopljeno, i detaljan prikaz, jedva cekam da vidim kako leti  (<--)