Ovaj model je konstruisan za podizanje foto aparata na visinu, kako bi se mogle praviti dobre panorama slike iz vazduha. (Kakva definicija
)
Može se pripisati klasi elektromotorne jedrilice. Dao sam mu ime "Z" jer ima trup u obliku slova "Z".
Trup je ključni i najinteresantniji deo modela, jer obuhvata sve delove modela i daje posebnu funkciju letelici. Na nos trupa koji je produžen ispod elise, stavlja se nosač sa foto aparatom.
Postoje razne mogućnosti za podešavanje težišta u zavisnosti od težine foto aparata i pogonskog akumulatora. Bajonet za krilo ima 3 opcije na svakih 15mm. Repni bajonet se može linearno pomerati napred-nazad neograničeno. Akumutator se može isto pomerati u najnižem apartmanu ili na nivou ispod krila. Konstrukcija je kabriolet poluotvorenog tipa. Ovako se lakše i brže može dospeti prstima do svakog dela u trupu a i vazduh može da prostruji kroz unutrašnji deo hladeši sve delove. Podjednako dobro sleće i poleće sa trave i urbane ploče. Materijal trupa je PVC plastika od 3mm.
Krilo i rep su od stirodura bez ikakvog ojačanja. Krilo je šuplje, pravljeno od dve školjke, kako je kod svih mojih modela u zadnje vreme. Ovako je lakši nego da je od stiropola i višestruko kruže. Repne površine se mogu sklopiti na sistem leptir zatvaranja. Jako je praktično pri transportu.
Kamera gleda napred a ugao snimanja se može podešavati sa stanice. Okidanje je isto sa stanice. Ceo model je rastavljiv.
Dosadašnje iskustvo i rezultati su pokazali da je zamisao u glavnom uspela. Kao svaki prvi eksperimentani model ima i slabosti. Prevelika vitkost prema repu ne daje mogućnost da se snima pri radu motora, jer vibracije od elise prouzrokuju rezunancu repa koje se prenosi do kamere. Pošto se penje i jedri dobro, najbolje snimke pravim sa mirnim modelom.
Dimenzije:
Krilo: 1650mm x 250mm
Trup: 1200mm
letna težina sa kamerom FX12 je 1180g
Komande leta: lastin rep sa HS55 servoima na repu i struja (gas).
Pogon: Motor Pelikan 3536, ESC Jeti 25A, LiPo 2200mAh 25C.
Još skupljam iskustvo sa modelom, a već vidim kako će Z-2 da izgleda.
Sve što sam napisao vidi se na slikama pa i više. (zašto sam u opšte i pisao
)
Prvi snimci sa modela se mogu videti ovde:
http://rcfly4um.org/index.php?topic=885.0