RC MULTIKOPTERI > OPREMA ZA MULTIKOPTERE

Ballistic Parachute Emergency Recovery System

<< < (3/8) > >>

gizmo:

--- Quote from: nedbojsa on August 21, 2012, 09:03:58 AM ---@gizmo Što se tiče zaštite nečije glave kao jedino rešenje zaštite od propelera vidim grilove oko motora tj, propelera.
--- End quote ---
U slucaju pada letelice od 3-4-5kg sa visine od 40-50m na neciju glavu mislim da su sami propeleri najmanji problem  ;namig
Neka zastita oko propelera ima smisla ako se leti blizu ljudi i objekata, a u tim situacijama padobran nema funkciju.

fenix:
 Gdje ima dima ima i vatre ;namig bas mi je drago sto se pokrenula ova diskusija i nadam se da će na kraju uroditi plodom  pa zato postoje forumi da svako iznese neko svoje misljenje josh ako je na strucnoj osnovi   oo)) kao sto je gizmo naveo ima dosta tu problema koje bi trebalo odkloniti,rad propelera da se padobran ne zapetlja... Čim se pokrenula priča oko ovih sistema pozitivnog sam misljenja da će u narednom periodu biti neko adekvatno rjesenje.

U kompletnoj ovoj priči izgleda da će airbag sistem sa CO2 kapsulama biti pobjednik.Iznosim ovu ideju koju je Sale elektronicar iz Ulcinja pokrenuo od momenta kad je upoznao moga okta.Tada se pokrenula kompletna priča oko padobrana počela je priča oko airbag sistema sa CO2 kapsulama koje bi se aktivirale sa druge stanice ili bi se priimjenilo neko drugo rjesenje aktiviranja neovisno od upravljacke stanice tako da ako bi se izgubio signal kapsula se aktivira neovisno.Prilikom aktiviranja kapisle ona bi izvukla glavno napajanje  tj konektor baterije tako da kompletna elektronika prestaje da radi (motori,Fc...) pa elise nebi ostetile airbag.E sad Sale je dosao na ideju da bi se taj airbag napravio iz dva smijera ( u obliku dvije kobasice) tako da bi obrazovao krug i  multirotor bi bio kompletno zasticen i od udara a kad bi pao na vodu plutao bi a sobzirom da je elektronika već ugasena za nju nema problema.
Ovu su  samo neke kratke crte iz kompletne ove price Sale se bash ukljucio aktivno u ovu problematiku i nadam se da ce se i on ukljuciti u ovu diskusiju.
 Pozdrav svima i nadam se da će ova diskusija uroditi plodom  (pijemo)

r-xx:
ovu emisiju sto sam gledao, beshe najjaca serija emisija o rc-u,
cela jedna epizoda o padobranima, glavna tema im je bila sto Djurini i Zhikini
padobrani radjeni po anshtajnovim proracunima netje uvek da se otvore, ostanu zguzhvonjci
a mashina zvekne o ledinu..

da ne'tupim, napravili su rc-padobran koji se sigurno otvara, ima neku foru, vrsta platna, treba malo potrazhiti po netu..

ceo serial emisija je bio al samo na discovery science..     (pijemo) (pijemo)

nebeski:
Nakon sto teret padne na zemlju pri vetrovim uslovima, padobran vrlo lako promeni funkciju i postane jedro koje moze da vuce teret po zemlji.
Zato je ponekad potrebno imati i mehanizam za otkacinjanje padobrana. Ovo je mehanizam koji se koristi u SKYDIVING-u: http://en.wikipedia.org/wiki/3-ring_release_system kada treba brzo upotrebom male sile otkaciti glavnu kupolu.

nedbojsa:
Male su to kupole i male šanse da se desi. Nekada je bolje staviti manju kupolu i da se letelica malo grublje prizemlji, nego da letelicu uhvati termal pa da je tražiš kilometrima daleko.

Ja sam imao situaciju gde je glavna kupla bila proračunata da nežno spusti letelicu, naravno uvek ima ali... Na nekih 1300metara od zemlje se otvorio drag chute (pilot padobran), koji služi da uspori letelicu tek toliko da letelica ne bude u slobodnom padu a na 300 metara od zemlje se automatski otvara glavna kupola. Letelica se prilikom otvaranja pilot padobrana odvaja na tri segmenta međusobno povezana užetom kako bi prvo pao na zemlju najmanje osetljiv a na kraju nežno pao kontejner sa elektronikom. Narano čitave ove priče ne bi bilo da se prilokm otvaranja glavne kupole nije jedan od sgmenata težine 3 kg odvojio od ostatka tereta i pao na zemlju sa pilot padobranom a na glavnoj kupoli je ostao kontejner sa elektronikom koji ima jedva 1 kg. tako da je taj deo letelice bukvalno ostao "okačen" u vazduhu i gotovo da nije propadao, ni to ne bi bilo strašno da u jednom trenutku termal nije uhvatio kupolu i podigao je pa smo imali srću i našli je samo 1700 metara dalje.

ovako je trebalo da izgleda let ali nije:

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version