RC MULTIKOPTERI > OPREMA ZA MULTIKOPTERE
Ballistic Parachute Emergency Recovery System
fenix:
Ohrabrujuca vijest :)aplauz
nedbojsa:
Danas bio u poseti kod gospodina Vulić Saše poznatijeg kao Vujsa, Materijala ima kakvih hoćete, pogledao je "protopip sistema" i odmah našao još par primena. Naravno probali smo na licu mesta još jednom kako funkcioniše. Ono što je bitno je da može svoj rezervni padobran koji već ima u proizvodnji da prilagodi ovoj nameni. ono što je dobro je da njegov padobran ima četiri ventila za stabilizaciju klaćenja i da misli da za teret od 5 kg, padobran nikako ne bi smeo da bude težak ni približno 150gr. Tako da ostaje da se vidi koliko bi još grama otišlo na kontejner i pirotehnički sistem, elekroniku za aktiviranje.
Kako bi krenuli u dalju realizaciju projekta treba nam vaše mišljenje o brzini propadanja, ja se nosim mišlju da je nekih 1m/s zadovoljavajuća brzina propadanja no želeo bi da čujem i vaša mišljenja. Bitna stvar je da većoj kupoli treba daleko više vremena da se potpuno otvori, pa tako na manjim visinama može doći do problema. Takođe treba nam neko žrtveno jagnje koje bi probalo ovaj sistem nakon serije testova, kako na zemlji tako i sa seriom testova u vazduhu sa teretom koji bi simulirao multikopter. Tek kada nađemo žrtveno jagnje i znamo njegovu težinu krećemo sa proračunima kupole i konstrukcije kontejnera od kompozita. Ako se kojim slučajem neko odluči da žrtvuje jagnje dobiće prvi serijski sistem u trajno vlasištvo. Takođe me zanima po vama koja bi bila najbolja pozicija za montažu ja se nosim mišlju da je najbolje mesto izneđu dva kraka u ravni sa motorima no želim da čujem i vaša mišljenja. Takođe da li je dobra ideja sa onim šrafom (ankerom ili kako već) ili mislite da bi neko drugo rešenje bilo bolje, mesto za sistem na multikopteru bi trebalo da bude neko koje bi moglo da nosi svoju težinu bez problema.
Na kraju kao što to red nalaže par slika iz gadza Vujsine radionice.
Gazda Vujsa i njgov sistem za paraglajder
I još jedna sličica sistema
Kupole u izradi
Gotovi rezervni padobrani spakovani u nekih 250x250x70mm i težine 1,4 kg dakle 36m2 spakovano i spremno da spasi nečiji život.
Još jedna slika radionice
Čekam Vaše predloge, sugestije, dobrovoljce...
Pozdrav!
nedbojsa:
Dajte predloge za neki jeftin sistem koji bi glumio žrtveno jagnje aka. crash test dummy aka. multikopter, npr. jeftin multikopter kontroler, motore, esc... dakle ne treba mi sistem koji će moći da podigne 4, 5 kila već nešto jeftino što bi samo vrtelo elise da vidimo hoće lI biti nekih problema dok rade motori, a jagnje bi bilo bačeno sa neke visine, pa ako se kojim slučajem olupa da ne košta mnogo...
Bitna mi je informacija o težini nekog solidno opreljenog multikoptera pod punom "ratnom" opremom, i kolika bi bila prihvatljiva težina kontejnera sa padobranom za tu težinu multikoptera.
danko:
Lako se nešto može sastaviti... Neki priručni drveni frame, jeftini EPP propeleri, KK kontroler... Elektroniku i baterije je u suštini moguće staviti u neku vrlo tvrdu kutiju, em će se dobiti na težini, em će biti bezbedna od padova..
darko:
Sto se tice tezine mislim da mozemo reci da se radi od 4 -6 kilograma otprilike !
Moja heksa je oko 4,5 kg
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version