RC MULTIKOPTERI > MULTIKOPTERI GENERALNO

Moj QUAD

<< < (2/17) > >>

Vaci:
Jesam, ali nisam dosao do nekog logicnog zakljucka koji je bitan i ima smisla.

gizmo:
Ja nisam bas neki strucnjak za uparivanje motora, elisa, baterija i uglavnom uzimam delove koje su drugi vec dobro uparili i sigurno dobro rade.
U tvom slucaju mislim da bi za pocetak odmah trebao vise baterija da porucis, jer ces se opasno smoriti ako budes samo tu jednu koristio.
Jako je bitno kolika ce ukupna tezina tvog quad-a biti pri poletanju. Prema tome i elise biras, mada nije pravilo da su vece elise uvek bolje.
Ja imam 2 primera da su mi se manje elise bolje pokazale na quad-ovima sa 4S baterijom. Npr. F450 Naza kit bolje leti sa 4S i 8" elisama, nego sa 3S i 10" elisama.
Slican slucaj i na jednom heavy lift quadu koji ima mrcine od motora. Prvo sam ga probao sa 12" karbonskim elisama i em nije nesto lepo leteo, em su se motori i esc dosta grejali.
Onda probam sa 11" APC elisama i bolje leti i manje se greje. Stavim 10" APC i dobijem jos bolji let sa jos manjim grejanjem.
Stos sa manjim elisama je da ih motor lakse i brze vrti i samim tim su brze i lakse korekcije tj. promene obrtaja.

Kako god uparivao nikada nemoj da racunas sa full throttle. Za normalan i siguran let gas ne bi smeo da prelazi 50-70%.

danko:
Ja ću ti reći samo dva:
1. (visoka) Cena izrade
2. (nepotrebna) Težina

Tebi dijagonale ovog quada imaju nekih 70-tak cm, i vidim vrlo liberalan dizajn. Ovo možeš napraviti u nekoliko varijanti:
1. Vakum formiranjem, koje je relativno jeftino, drveni kalup će te koštati možda 100-150 evra, i ostalo tipa vakum pumpa, sto, pretpostavljam da imaš ili ćeš pozajmiti od nekoga... Međutim sa takvim načinom izrade čvrstoća će biti na nivou kartonskih cipela , dakle - neupotrebljivo
2. Livenje plastike. Sa pravilnim projektovanjem kalupa i odabirom tipa plastike može da se dobija lepa čvrstoća, ali koja opet nije dovoljno kruta da bi mogla da nosi kopter sama po sebi bez neke konstrukcije od ispod. Mana ovog metoda je što bi te izrada kalupa ove veličine koštala nekih 50-70.000 evra (ne, nije greška. 70 HILJADA evra).
3. Kompozitni materijali - ovoga puta bi kalup morao da napraviš dosta preciznije, verovatno od nekog metala kako bi mogao dobro da se vakumira što znači sigurno 500-1000 evra za izradu i cenu samog bloka materijala, samo karbonsko tkanje i epoksi ne verujem da su skupi, par desetina evra sveukupno za ovakav model, ali tu sad dolaziš do momenta da se ovaj kalup mora ceo vakumirati kako bi se slojevi epoksija i karbona ispravno laminirali, što zahteva dosta kvalitetnije vakum pumpe i jedan totalno drugačiji sistem koji ne možeš tek tako naći i sklepati.

Na koju varijantu si se ti odlučio?

P.S. sve ovo, za koju god varijantu da se odlučiš dodaje nepotrebnu težinu samom quadu, smanjuje trajanje leta i smanjuje količinu korisnog payloada.

gizmo:
Odgovorio sam ti u postu o delovima sta mislim i preporucujem.
Ovaj tvoj ram me podseca na onaj AirDrone. Nije lose to sa "okvirima" za zastitu elisa i prolaznika  :big smile
Ne znam od cega planiras da ga pravis, koliko ce biti izdrzljiv i tezak?

djbojan:
Sto bi se reklo kod nas, "kud svi tu i mali muja".

Nemoj da izmisljas toplu vodu, radi kako su drugi radili, i leteces, posle se zezaj kad vidis kako je leteti "klasicni" model.

I danko ti je rekao glavnu stvar, ne pravi dodatni teret osim ako ne mislis da letis po 2-3 minuta i da imas 50 baterija.....  :mhm

()-()

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version