RC MODELI JEDRILICA > ELEKTRO JEDRILICE
No Name sailplane
adam:
dali si siguran da je elisa pukla? da nije prvo osovina pa posle se vec svakako sve zguzva! ako dobro vidim osovina ti je bila od 4mm mora da je bio jako loseg kvaliteta jer i da je elisa prvo pukla dije smela da tek tako pukne !!a sto se elise tice magic je u pravu to nije igra !!
An-2 colt:
Ja licno bih zamenio osovinu, elisu i spiner.Sto ceo set-up?Osovina se moze i napraviti na malom strugu...
Evo kako je meni strugar resio malo drugaciju osovinu za SK3 motor...
adam:
kod jedrilica nazalost ne moze tako da se resi osovina. jer je motor kontra montiran na fire wal
tibeteagle:
Da, Adam je u pravu. mmmm Ako elisa nije bila balansirana, najverovatnije da je osovina pukla zbog toga. Vidi se da je baš tamo pukla gde je oslabljena, gde trpi navjeće opterećenje, na momenat savijanja. Tamo je presek oko 3mm a pošto su ove osovinice prekaljene, ne savijaju se, već odmah pucaju. To je za uskočni (seger) prsten napravljen, koji drži osovinu kod uzdužnog opterećenja (aksijalnog), kada je elisa na drugoj strani na delu rotora.
Rešenje je, kada se stavlja elisa na ovaj kraj motora, da se osovina okrene tako, da žljeb bude negde u sredini motora. Najbolje je zameniti osovinu bez žljeba sa opružnim čelikom za trapove Graupner kvaliteta, ili sa srebrnim nekaljenim čelikom od alatničara. Tvdra prohron žica je isto dovoljno jaka. Sve navedeno postoji u meri fi 4mm.
An-2 colt:
Da, jasno mi je da ne moze ovakva osovina kakvu sam ja prikazao.Mislio sam da se napravi kakva je i bila.Sto bi covek menjao motor bez veze.Ko zna sta je bio uzrok, mozda i mikroprskotina na osovini + opterecenje... mmmm .Sreca pa nema povredjenih.
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version