AERIAL PHOTGRAPHY > OPREMA

Gimbal - DIY (cinestar-like)

<< < (3/9) > >>

tibeteagle:
Ovaj nosač na video klipu ima Savox servoe. Znači da znaju od čega gine muva. Ipak pokvarili su, jer su napravili preveliki prenos na uštrb kvaliteta stabilizacije. Upravo sam pogledao i nisam video ni jedan klip sa njim, gde je horizont stabilan. Što više, kao da uopšte ne radi, već samo ga koriste za pomeranje uglova kamere, a slika se giba isto kao i MK i to u mirno vreme. Poteciometri na osama okretaja im je trebao samo zbog većeg hoda kamere, jer spoljnji potenciometar ima preko 270 stepeni slobodnog hoda a servo su prepravili na 360+. Dobro prodaje robu, kada okreću kameru na sve strane, bez stvarne potrebe prilikom snimanja preko 90 stepeni, sa malom rezolucijom stabilizacije ili nikakvom. Ti imaš šanse da sa boljim servoima i originalnim prenosom imaš mnogo bolju stabilizaciju. Probaj. ;namig

djbojan:
Nakon nekoliko noci provedenih u probama i testiranjima sam dosao do zakljucka da ne mogu dobiti precizno pomeranje na pitch osi, uvek imam sitne trzaje jer servoi su male rezolucije, u prevodu malo koraka za njegov put.

Sad imam dilemu i ne bih da tresnem ali sve se svodi da SAVOX SC-1258TG rade najbolje posao,

bolje da pitam nego da kupim pa opet da dobijem isto,

podaci o ovom servou

Limit angle:  200°±10°
Connector wire gauge:  #22 AWG
Connector wire length:  250 ±5 mm
Horn gear spline:  25T
Control system:  Pulse width modification
Amplifier type:  Digital Controller
Operating Travel:  100° (when1000→2000 μsec)
Neutral position:  1500 μsec
Dead band width:  3 μsec
Rotating direction:  Counterclockwise (when1500→2000 μsec)
Pulse width range:  800→2200 μsec
Maximum travel: Approx 130°(when900→2100 μsec)

a kao prvi opis se navodi    Combines leading edge technology with super high 12 bit (4096) resolution

E sad na sta se misli pod rezolucijom ?   Vise koraka i veca preciznost ?

Ako je tako, necu da se mislim veceras kupim i cekam, za roll osu mi dobro rade i ovaj Hitec HS-485HB

Ako je tako , onda cu vratiti sve u pocetno stanje kao sto je Tibeteagle bio postavio i koristiti njegov prenos, mada mogu odmah probati externi potenciometar da bih dobio ipak toliko zeljeni i trazeni veliki hod kamere

tibeteagle:

--- Quote ---Combines leading edge technology with super high 12 bit (4096) resolution
--- End quote ---
Ovo zanči da sa oko 0.044 stepeni može da čita svoj potenciometar. (od prilike 180/4096=0.044) Odgovor je dakle jeste, ima veću rezoluciju od drugih, ako su sa 11 ili 10 bita.

--- Quote ---Dead band width:  3 μsec
--- End quote ---
Ovaj parametar je isto dobar i odnosi se na mogućnost reakcije servoa na najmanji dati signal sa kojim je servo upravljan. Ovo je obično oko 5 μs. Proba ću veoma kratko da objasnim. Treba znati da se servo upravlja se PWM signalom, što ukratno podrazumeva da se vremenska dužina signala odnosi na položaj servoa. Nadalje i vezano za ovo, navodi se još dužina signala 900-2100μs upravljanja sa radnim periodom ugla vratila od 130 stepeni. Iz ovoga se može izračunati da osetljicost elektronike na odziv od 3 μs podrazumeva 0.325 stepeni pomaka na vratilu servoa. (2100-900=1200/3=400 i 130/400=0.325) Sa prenosom koji je na pitch osi na osovini klupice kamere će biti oko 0.2 stepeni rezolucije jer se sa prenosom povećava rezolucija. To je već toliko mali ugao da će nosač kamere da upije onu sitnu vibraciju koja nastaje na servou.
Odmah poređenja radi nosač sa direct drive pogon (DJI Z15 Zenmuse) sa mikrokoračnim upravljanjem koračnog motora radi sa 0.056 stepeni, što je za tek 4 puta bolje i ne više.

--- Quote ---Horn gear spline:  25T
--- End quote ---
Hitec ima 24T pa će se zupčanik morati premestiti na njegov točkić.

Konačno, uzevši u obzir snagu i metalne zupčanike Savox servoa, znači da je od najboljih i može se očekivati samo mnogo mnogo bolji rezultat. Bojane znam da od ovoliko puno brojeva boli glava, ali je suština sakrivena baš u njima.
Kupuj.  ;namig

djbojan:
Hvala vam na podrsci i informacijama, nadam se da ce mnogima ovo znaciti,  video sam ja odavno ovaj Savox 1258TG  servo, samo nekako mi je bio ipak skup, ali ako je to resenje, onda nista nije skupo.  Doduse veci je problem dostava u srbiju, ali i to cemo resiti preko nekog iz DE.

Sad sto se tice frekvencije signala, kod wookonga postoji 50,100,200,400 HZ,

a kod Mikrokoptera je

servo refresh 8 = 44.4Hz
servo refresh 7 = 50Hz
servo refresh 6 = 58.8Hz
servo refresh 5 = 72Hz
servo refresh 4 = 88.8Hz
servo refresh 3 = 114.28Hz
servo refresh 2 = 181.8Hz

Veceras pazarim  SAVOX SC-1258TG  , pa cemo videti kad stigne.

tibeteagle:
Ovi podaci nisu toliko važni sada, jer se odnose na učetalost slanje informacije o polužaju. Ako servo može da čita, onda je bolje staviti što veću frekvenciju. Znači ne odnosi se na preciznost. Možda si pročitao onu, sada suvišnu, informaciju koje sam kasnije izbrisao.
Ja bih uzeo ovaj:
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__9765__Hitec_HS_7985MG_Coreless_Digital_Servo_10_4kg_62g_0_16sec.html
Evo više o njemu:
http://www.servocity.com/html/hs-7985mg_servo.html
Ima ga na stanju a cena je skoro ista.
Poz.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version