AERIAL PHOTGRAPHY > OPREMA

Gimbal - DIY (cinestar-like)

<< < (5/9) > >>

tibeteagle:

--- Quote ---(iako se i kod klasičnih servoa često pogrešno kaže PWM) jer klasični servoi koriste PPM (Pulse Position Modulation).
--- End quote ---
Danko hvala na ispravci. Baš tako.  (thumb)
Jako mi se sviđa ovo amatersko rusko rešenje sa BL motorom za avione. Jeste da motor nema veliki statički momenat, ali izgleda da je dovoljno. U suštini ako je kamera dobro centrirana ne javlja se nikakav značajan momenat od inercije oko osa okretaja. Verovatno da je koristio standardni ESC za upravljanje tri namotaja u motoru, "samo" je napisan fenomenalno dobar program u njegov mikro kontroler.  :jaki:

U Zenmus priču ne ulazim, jer nemam informacija. Ne znam odakle si iskopao da koriste baš te komponente? Do sada sam mislio da su uradili mnogo jednostavnije, ali izgleda da hoće sistem koji se teško kopira. Ubrzo će biti raznih direkt drajv nosača, pa i sa koračnim motorima za koji je mnogo lakše napisati program upravljanja. Što više, umesto PPM signala stiže step/dir u kontroler i gotovo. Ova nova oblast u modelarstvu je veoma dinamična, interesantna i multidisciplinarna i pokazuju se prvi ozbiljni znaci leteće robotike...  (:sok:) ...ali od Iron Man smo još daleko.  :superman:

Bojane ma koji servo da staviš u toj višoj klasi, bi će mnogo bolje.  ;namig

danko:
Ja inače trenutno radim na samo-stabilizujućoj IMU platformi... Koristim Arduino i 9DOF (Gyro + Acc + Mag), i za ovih prethodnih par dana sam upeglao "gyro" inpute prilično dobro (iako nisam imao predstavu kako ću to da napravim i da li ću uopšte moći), tako da ću idući vikend da peglam servoe i pokušam da nađem neki način kako da rade glatko, ali izgleda ću morati da pišem novi library za arduino jer sa trenutnim servo.write() i servo.writeMicroseconds() nisam baš nešto oduševljen.

Kad budem imao neku relativno ok verziju za početak okačiću source na GitHub tako da svako može da skine i napravi za sebe, za relativno jeftine pare (50-100 dolara).

Postoji opcija da kad već kačim Arduino na kopter, da ubacim i modul za OSD koji košta tipa 20-30 dolara da se napravi, ali otom potom...

djbojan:
Ipak sam uzeo Savox sc-1258tg, jer mi je lakse i brze da ga dobavim iz nemacke do nas, inace sa HK jako su usporili sa isporukama, evo dva paketa su se vratila za kinu pa ih opet poslali za Srbiju, a ja jos uzeo neke druge sitnice u medjuvremenu, da popizdis.

Danko, respect za trud, nisam znao da si krenuo u resavanje problema toliko duboko

danko:
Te 9DOF senzore sam kupio još u Maju, ali sam to sve držao sa strane jer nisam uopšte imao ideju odakle da počnem, a nisam ni verovao da ću uspeti softverski da rešim to očitavanje i dobijanje realne pozicije. Međutim sad ovaj produženi vikend seo za komp, na netu more primera, malo copy/paste i prilično sam zadovoljan kako napreduje :)

Planiram da napravim i neki grafički interfejs u Processing-u pa bi onda mogo i neki kratki video da snimim da se vidi dokle sam stigao..

kole_niš:
Pozdrav!

Ja sam isprobao cam stabilization na KK2, izgleda prilično dobro, znači samo 2x servo@5gr + pan/tilt gimbal direktno u ploču, sa novim firmware-om i radi. Mogu da pustim UP ako nekog interesuje, ono što sam ja testirao je brzina Hextronikovih servoa, stvarno su odlični i brzi, doduše i HD kamera je laka, u pitanju je HK varijanta, od 30ak $.

Jedino što me zeza u poslednje vreme, je baš ta kamera, izleda da je neki spoj klimav, pa se gube boje povremeno ...

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version